Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 iul 2016 - Anul XXI, nr. 159 (6272)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

George Bădărău: „Neomodernismul românesc”

„Neomodernismul românesc” reprezintă o sinteză cu studii de caz despre un curent literar important, în context naţional şi european.

Autorul a cercetat diferite surse, de la simplele însemnări de arhivă până la exegezele cele mai moderne.

Sinteza a fost redactată după tehnica lucrărilor de popularizare, a dicţionarelor şi enciclopediilor, urmărindu-se esenţialul, exprimat într-un stil telegrafic. Acolo unde a fost cazul, autorul a prezentat în rezumat cărţile de referinţă, sau numai anumite capitole, necesare înţelegerii fenomenului în discuţie. S-au selectat clasificările mai importante şi s-a folosit o terminologie adecvată, accesibilă, având în vedere că lucrarea se adresează unui public divers, al cărui orizont de aşteptare se schimbă de la o generaţie la alta.

Cartea reprezintă un reper pentru cei care doresc să se informeze, să înţeleagă evoluţia literaturii române, să redacteze o lucrare despre neomodernism.
Neomodernismul revigorează poezia, care are acum în centru trăirea afectivă, formule de expresie metaforică, reflecţii filosofice, imagini artistice, orientarea spre subiectivitate, un joc misterios cu limbajul şi convenţiile lui, aşadar o reabilitare a lirismului, configurarea unui nou statut al poeziei, interiorizarea limbajului poetic, încercarea de autodefinire.

Căutând o nouă cale de comunicare cu inefabilul, Nichita Stănescu a creat semantica unor cuvinte care nu există. Ambiguitatea a fost împinsă până la nonsens, absurd, expresivitatea tinde să se realizeze prin subtilitatea metaforei, prin ermetismul expresiei sau prin răsturnarea firescului.

Noua poezie este expresia metaforică a trăirilor profunde ale conştientului, subconştientului, integrează visul şi miturile; limbajul devine un scop în sine. Uneori, pentru efecte surprinzătoare, se cultiva limbajul prozaic sau jocul cu vorbele.

În lirica românească, această orientare se numeşte neomodernism, fiind reprezentată de Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Cezar Baltag, Ana Blandiana, Cezar Ivănescu, Mircea Ivănescu, Emil Brumaru, Ileana Mălăncioiu, Leonid Dimov.

Sursa: www.libris.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului George Bădărău: „Neomodernismul românesc”.
 Vizualizări articol: 1803 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
George Bădărău: „Neomodernismul românesc”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei