Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 aug 2024 - Anul XXIX, nr. 195 (8724)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9769 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7307 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Date interesante din trecut

Istoria pompierilor suceveni, de la „Foișorul de foc” din Turnul Lăpușneanu la Secția de pompieri Fălticeni de acum fix 100 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava a scos pe piață în acest an un album monografic interesant, care marchează 100 de ani de la atestarea pompierilor militari suceveni.

Istoria pompierilor militari pleacă de la momentul 10 iunie 1924, când a fost înființată Secția de Pompieri Fălticeni, prima de acest gen din regiunea care astăzi este inclusă în județul Suceava. Vorbim așadar de un secol de pompieri militari suceveni, în forma lor profesionistă, să zicem. Evident, însă, că formații de pompieri au existat și anterior, într-o formă sau alta.

 

De ce a fost ”Turnul Lăpușneanu” din centrul Sucevei punct de observație al pompierilor timp de 43 de ani

Unii suceveni știu, alții nu, că Turnul Lăpușneanu din curtea Bisericii ”Sf. Dumitru” din Suceava (astăzi restaurat și deschis pentru vizitare) a fost o perioadă lungă de timp folosit ca punct de supraveghere a Sucevei în vederea intervenției rapide în caz de incendii.

Turnul medieval Lăpușneanu a avut acest rol în perioada 1867-1910. După o construcție adăugată, turnul avea 40 de metri, un punct de observație foarte înalt pentru acele vremuri.

”Turnul acesta – scria în ”Călăuza istorică a orașului Suceava” la începutul celui de-al treilea deceniu al secolului trecut, profesorul Victor Morariu - e clădirea cea mai înaltă și mai puternică din Suceava. La 1809, când a ars biserica, a fost bântuit de foc și turnul împreună cu clopotele; biserica s-a restaurat apoi la 1822, iar turnul la 1845. De la 1867 la 1910 aice a fost paza de foc a orașului”, se arată în ”Pompierii militari suceveni – 100 de ani de la atestare”, citându-se sursa amintită în citat. 

 

”Paza de foc a orașului”

”În anul 1845, turnul clopotniță a fost refăcut, adăugându-i-se un al patrulea nivel, încununat de o cupolă, ajungând cu cei 40 de metri înălțime să fie cea mai înaltă clădire din oraș și, în consecință, a fost destinat să slujească pompierilor drept punct de observație, paza de foc a orașului până în anul 1910”, a arătat și preotul Justinian-Remus Cojocar, în lucrarea sa cu privire la Turnul Lăpușneanu.

 

  • Prima unitate de pompieri la Fălticeni, după incendii care au distrus toate casele de pe ulița mare

 

Ajungând la prima unitate de pompieri militari, datele de arhivă au arătat că prima atestată este Secția de pompieri Fălticeni, înființată la 10 iunie 1924.

Târgul Fălticenilor trecuse prin incendii devastatoare și s-a înțeles treptat că este nevoie de o unitate de pompieri pregătită doar pentru a interveni la incendii. 

De exemplu, singura tulumbă existentă în Fălticeni nu a fost de nici un folos la data de 27 mai 1841, când din cauza unui incendiu produs la o magazie au ars toate casele de pe ulița mare.

 

De la pompe manuale tractate de cai la primele mașini de pompieri

Ulterior, Compania de pompieri militari Câmpulung Moldovenesc a luat ființă în anul 1938, ca urmare a solicitărilor depuse de cetățenii din oraș, care suferiseră mult anterior din cauza incendiilor.

La început, unitatea de pompieri de la Câmpulung Moldovenesc avea în dotare, ca utilaje, două pompe manuale tractate de câte doi cai.

”În anul 1940, compania purta denumirea de Secția de pompieri Câmpulung Bucovina și avea în dotare prima mașină de stingere, care a fost transferată de la Compania de Pompieri Cernăuți. Autospeciala se compunea dintr-un camion, având instalat un rezervor de apă de 2.000 de litri. Pentru intervenții, mașina era deservită de o motopompă portativă”, se arăta în albumul monografic.

În urma reformei administrative din 1938, în anul imediat următor, 1939, prin Ordinul Marelui Stat Major au fost înființate Secția de Pompieri Suceava și Compania de Pompieri Cernăuți.

Cam din acest an apar secții de pompieri în toate localitățile importante din Bucovina.

La Rădăuți, în acea perioadă, primul comandant, Constantin Colibaba, avea la dispoziție, pe lângă efectivele umane, o autospecială auto APC „Stailer”, două pompe manuale, un car și unelte trase de cai.

”Observarea incendiilor se realiza din Foișorul de foc, turn existent și astăzi, înglobat în construcția sediului Primăriei locale”, se mai arată înPompierii militari suceveni – 100 de ani de atestare 1924-2024”.

În anul 1940, a fost înființată Secția de Pompieri militari Vatra Dornei.

Evoluția tuturor acestor unități de pompieri a fost întreruptă de Al Doilea Război Mondial, după care a urmat reorganizarea de după marea conflagrație mondială, în perioada instaurării regimului comunist.      

Datele de după 1945 fac deja parte din istoria mai recentă și nu mai intrăm în detalii în acest articol.

Lucrarea ”Pompierii militari suceveni – 100 de ani de atestare 1924-2024” a fost editată de maior dr. Alin Găleată, care a adus mulțumiri și recunoștință pentru sprijinul primit în documentare Muzeului Național al Bucovinei, Serviciului Județean Suceava al Arhivelor Naționale, Bibliotecii Bucovinei ”I.G. Sbiera” și numeroșilor alți colaboratori, care au sprijinit cu eforturi deosebite realizarea acestei lucrări. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Istoria pompierilor suceveni, de la „Foișorul de foc” din Turnul Lăpușneanu la Secția de pompieri Fălticeni de acum fix 100 de ani.
 Vizualizări articol: 561 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Istoria pompierilor suceveni, de la „Foișorul de foc” din Turnul Lăpușneanu la Secția de pompieri Fălticeni de acum fix 100 de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei