Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 86 (8615)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9752 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5471 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Performanță spectaculoasă

Ștefanistul Paul Burcă, olimpic la șase discipline

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Performanță spectaculoasă a unui elev al Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava, care recent și-a adăugat în palmares o reușită importantă prin calificarea la un număr record de olimpiade, și anume șase.

Originar din Vatra Dornei, Paul Burcă elev în clasa a XII-a, matematică – informatică.

Științele exacte, de care este preocupat din clasele primare, i-au adus cinci dintre calificările din acest an, la naționalele de Matematică, Fizică, Informatică, Chimie și Științe ale Pământului - la care s-a adăugat „accidental”, după cum mărturisește, calificarea la Olimpiada de Lingvistică.

Curiozitatea, satisfacția descoperirilor, determinarea l-au dirijat pe Paul spre rezultate deosebite, care l-au înscris pe adolescent direct în galeria de top a performerilor ștefaniști.

„Am fost încurajat încă din clasele mici să merg la competiții, iar din clasa a V-a particip anual la Olimpiada Națională de Matematică. Tot de mic eram interesat de documentare, eram captivat de Discovery sau National Geographic, care cred că au cântărit la pasiunea mea ulterioară pentru fizică.

Totodată, am avut și foarte mare noroc să dau peste profesori care într-adevăr erau dispuși să lucreze cu mine, să coopereze, să mă pregătească după program, în vacanțe, profesori dornici de a împărtăși.

Și aici, la <Ștefan cel Mare> Suceava, am avut noroc de profesorii pe care i-am găsit, dispuși să lucrăm, să-mi dea materiale, să-mi explice. Aici îi pomenesc pe profesorii Constantin Scutaru, la matematică, Costan Costică, la fizică, și Sorin Golda, la fizică, de la Centrul Județean de Excelență Suceava”, mărturisește Paul.

 

De opt ani, concurent la Olimpiada Națională de Matematică

Cât despre calificările la cele șase olimpiade naționale din acest an, record atins doar de olimpicul David Turturean în 2017, Paul spune că au venit ”în mod surprinzător, unele accidental” .

Programul competițional din acest an îi permite să participe la patru dintre olimpiade, fiind nevoit să renunțe la Informatică și la Lingvistică.

La Naționala de Matematică a concurat săptămâna trecută, laTârgu Mureș, urmează Fizica, pe 21 – 26 aprilie, la Brașov, imediat Chimia, la Buzău, și „Științe ale pământului”, la Arad.
”Olimpiadele nu înseamnă doar competiția în sine, înseamnă și întâlniri cu cei din alte județe, conexiuni, o experiență completă și foarte bogată”, spune Paul.

Primele rezultate din 2024 au venit odată cu Olimpiada de Matematică, de la Târgu Mureș, competiție la care participă de opt ani și în cadrul căreia și-a adjudecat o Mențiune din partea Ministerului Educației și Medalie de Argint (Societatea de Științe Matematice).

Cât despre organizarea materiei pentru a face față la acest maraton, Paul explică: ”Nu pot să spun că am un stil de lucru intens, cred că am ajuns într-un punct în care prefer să sistematizez ce trebuie să lucrez, aleg doar materialele care mă ajută să mă pregătesc. Nu mă uit la cât lucrez, ci la ce lucrez”.

Paul mai apreciază că și mediul competitiv și emulația de la Colegiul „Ștefan cel Mare” au cântărit greu în obținerea rezultatelor sale.

„<Ștefan cel Mare> a fost o alegere bună, nu știu unde mai găseam combinația perfectă dintre colectivul de colegi, pe de o parte, și profesori, de cealaltă parte, de aici. Există spirit competitiv în școală, în clasă. De exemplu, doar din clasa mea au fost trei elevi la Naționala de Matematică, iar anul trecut am fost patru calificați. Consider că cel mai bun rezultat al meu rămâne aurul din 2023, de la Matematică”.

 

Planuri de viitor

Datorită rezultatelor sale, mai multe facultăți din țară și-au deschis porțile pentru tânărul ștefanist.

„În țară sunt admis la facultățile care mă interesează. Am mai multe opțiuni, fiecare cu plusurile și minusurile ei. O variantă ar fi să urmez Facultatea de Informatică și, în paralel, pe cea de Fizică, de la Universitatea de București sau la Universitatea <Babeș - Bolyai> Cluj.

Sau Politehnica București e o variantă”.

De asemenea, Paul a fost admis și la Paris, la École Polytechnique, opțiune pe care o analizează.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ștefanistul Paul Burcă, olimpic la șase discipline.
 Vizualizări articol: 2639 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Ștefanistul Paul Burcă, olimpic la șase discipline5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei