Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 86 (8615)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cezar STRATON

Cezar STRATON


Prin pădurea de cuvinte

Dacă dragoste nu e (46). Relații

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proverb.Un proverb armenesc auzit recent: "Dăruiți un cal celui ce rostește adevărul, pentru ca el să se poată salva prin fugă după ce o va face."

Bătrânul arbore.”Arborele cel bătrân, ațipea. / Multe lucruri uitase Știa / să ridice seva, să ivească florile. / Dar... îl cam supărau paserile, zorile... / Atâta cântec? nu putea pricepe / Când auzea pitulicea că începe / Și se trezea în lumina încă slabă / Nu-i grabă, gândea... încă nu-i grabă. / Dar pițigoi, botgroși și ciocârlii / Zvârlind în aer notele-argintii / Umflau gușile cu-nfocare, / Cu ochii țintă spre imensul soare. / Soare care-ncepea, la margini de pământ / Să suie în arbore acest cânt / Atunci bătrânul Arbore, deșteptat cu bine / Simțea cu vârfu-i verde, vânturile line... / Și-ncet, încet, de cântec legănat / Arborele s-a lăsat, ca regii... lăudat.” (Magda Isanos)

Convingere.– Care este culmea puterii de convingere? – Să-ţi convingi prietena că de-aia o ai mică şi moale, ca să nu o doară pe ea! 

Greșeală.“Le-aș dovedi oamenilor cât greșesc gândind că încetează să iubească atunci când îmbătrânesc, fără să știe că îmbătrânesc numai când încetează să iubească.” (Gabriel Garcia Marquez)

Presimțire.Un evreu primește ca împrumut de la cel mai bun prieten 10.000 de euro. Emoționat și plin de lacrimi, îl îmbrățișează - moment în care celălalt, surprins, întreabă: - Dar ce ai, mă? De ce trebuie să bocești? Și tu m-ai ajutat pe mine, când am avut nevoie. Vorba aceea: "prietenul la nevoie se cunoaște"... - Nu știu, frate! Da' am un sentiment ca și cum ar fi ultima dată când ne mai vedem...

Brexit.John, valetul, intră val-vârtej: - Sir, au anunțat furtuni puternice pe Canalul Mânecii. Va fi dezastru! - Oh, John!... Iar va rămâne biata Europă izolată... P.S. E un amuzant banc, explicație a ilogicii Brexit-ului. Mă rog, cel puțin în termenii glumelor clasice cu ”Sir și John”…

Radicalism (extrem). Predicatorul islamic radical (să-i zicem, aleatoriu) Zakir Naik s-a urcat într-un taxi din Londra. L-a rugat scurt pe taximetrist: „Frate, te rog, închide radioul pentru că, așa cum a hotărât sfântul Coran, nu trebuie să ascult muzică pentru că pe vremea Profetului nu exista muzică, în special muzica asta a voastră, occidentală, decadentă, care este Muzica Necredinciosului...'' Şoferul de taxi a oprit politicos radioul, apoi a oprit taxiul şi a deschis uşa. Zakir l-a întrebat: ''Frate, ce faci...?!''. Taximetristul a răspuns, la fel de calm și de politicos: ”Domnule client, pe vremea Profetului tău era: fără taxiuri, fără bombe, fără deturnări de avion. Și fără difuzoare asurzitoare în moschei, care i-au stresat pe nou-născuți, pe bătrâni și bolnavi la ore nepământene. Fără atacuri sinucigașe, fără automate AK 56. Profetul tău propovăduia pacea, nu crima. Ești în Europa. Așa că taci, ieși afară și așteaptă, eventual, o cămilă...” P.S. Alegoria asta mi se pare foarte lămuritoare...

Relații.”Relația dintre bărbat și femeie poate fi structurată în patru moduri: 1. monogamia (cuplul conjugal); 2. poligamia (un bărbat, soț cu mai multe soții); 3. poliandria (o femeie, soție, cu mai mulți soți); 4. grupul de cupluri (doi sau mai mulți soți cu mai multe soții). Monogamia este forma de familie preferată, practicată în societățile civilizate. Poligamia este prezentă în anumite culturi. Dintr-un studiu al antropologului american George Murdock, pe 250 de societăți, a reieșit că 80% dintre acestea au cunoscut această formă de căsătorie. O problemă importantă în sociologia familiei o reprezintă modul cum este gândită, de către individ și societate, descendența, cu corolarul ei, rudenia. În orice cultură, copiii sunt introduși în raporturile de rudenie. Rudenia este relația cu alți inși proveniți dintr-un strămoș comun. Rudenia biologică este fie consangvină (bazată pe legături de sânge) sau afină (rezultată din căsătorie). Există și o rudenie spirituală (nășia, frăția de cruce etc.), bazată pe raporturi determinate de participarea la un eveniment deosebit din viața individului (naștere, căsătorie etc.). Rudenia este - deci - învățată și ea nu este în întregime determinată prin legături biologice sau maritale.” (Constantin Schifirneț)

Crăciun.”În seara când tu umfli cozonacii / o să mă vâr pe horn ca să-ți ling cracii / pudrați cu zahăr candel și fistic / și-o să-ți extrag stafida din buric / și minereul de futai din coapse / dar pe neve, că statul pune taxe / (cum pun eu hulpav mâna pe popou) / și-ți trece goliciunea-n embargou / și țâțele în fișa de cadastru / de-mi face p..a, drepți ca Fidel Castru.” (Mircea Dinescu)

Sfârc.Așa-numita ”isterie”, maladia care aducea femeile frustrate în cabinetele doctorilor mânuitori de vibratoare acum un secol, le aducea adesea în locuri mult mai rele în Europa medievală: pe eșafod, la spânzurătoare sau pe rug. După istoricul Reay Tannahill, ”Malleus Maleficarum” (1486), primul mare manual al inchizitorilor de vrăjitoare, considera că femeile prea fierbinți, temperamentale, sunt posedate de Diavolul însuși, cu un penis enorm și lichid seminal rece ca gheața. Dacă un vânător de vrăjitoare din anii 1600 descoperea o femeie sau o fată cu un clitoris neobișnuit de mare, acest ”sfârc al diavolului” – cum îl numea manualul – era suficient pentru a o condamna la moarte.” (Christopher Ryan)

Rai.”O, Doamne, cât ne mai iubeam, / Eram în rai și nu știam / C-atât de mult o să ne placă / După ce-ai rupt mărul din cracă / Și ți-am luat deodată sânii / Rotunzi și grei în palma mâinii / Și îngerii-au tăcut o clipă / Și-aripile și-au strâns în pripă / Și au fugit, să nu-i atingă / Zvâcnirile noastre prin mintă…” (Emil Brumaru, ”Eram în Rai”)

Strigătură(pură!). De Emil Brumaru. "Că luatul pe la spate / E ca sarea în bucate!". Știa el, Hobbitul, ce știa...

Tâmpiți(Ori pupincuriști? Ori… și una, și alta?). Directorul unei fabrici le propune muncitorilor să lucreze în fiecare zi mai mult cu o oră pentru a crește productivitatea. Apoi îi întreabă pe angajați dacă sunt de acord. Ionescu: Eu, șefu… propun să se lucreze câte 10 ore pe zi pentru a mări profitul companiei. Popescu: Eu zic că putem lucra chiar și 12 ore pe zi, pentru că trebuie să ajungem cât mai repede la nivelul concurenței. Vasilescu: Am putea să lucrăm 16 ore pe zi, suntem obligați să ne facem datoria față de iubitul nostru angajator! Gheorghe: Eu propun să nu mai plecăm acasă deloc. Pentru că acasă ne întâlnim cu nevestele și riscăm să se nască niște tâmpiți mai mari ca Ionescu, Popescu, Vasilescu!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dacă dragoste nu e (46). Relații.
 Vizualizări articol: 589 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Dacă dragoste nu e (46). Relații5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei