Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 iun 2023 - Anul XXVIII, nr. 150 (8374)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Regiunea de dezvoltare Nord-Est

Un proiect de realizare a unui ”Centru de orientare, asociere și consiliere în cariera de cercetător” (COACH USV), lansat ieri la USV

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un nou proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență Apel nr. PNRR-III-C9-2022 – I10 a fost lansat ieri la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava. Denumirea proiectului este ”Centru de orientare, asociere și consiliere în cariera de cercetător, pentru regiunea de dezvoltare Nord-Est a României”, având o perioadă de derulare de doi ani și jumătate.

Prin implementarea lui se are în vedere înființarea și susținerea financiară a Centrului Regional Nord-Est de orientare în cariera de cercetător, inițiatorii propunându-și antrenarea tinerilor cercetători și consilierea lor spre această carieră, pentru a beneficia de oportunitățile care există la nivel național și european, dar totodată și atragerea tinerilor către această carieră de cercetare, care reprezintă motorul de cercetare al unei țări. Pe lângă dorința de promovare în rândul tinerilor a carierei de cercetător și de a sprijini tinerii cercetători în cariera lor, se dorește și o atragere a acestora din străinătate către România, printr-o consiliere a celor care doresc să se reîntoarcă în țară.

Un prim exemplu îl reprezintă chiar directorul de proiect, dr. Ionuț Ștefan Iorgu, care a acționat o perioadă în cadrul Muzeului Național ”Grigore Antipa” din București ca cercetător științific gradul II și care din acest an se alătură Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava pentru coordonarea acestui proiect și totodată pentru sprijinirea programelor de Biologie și Biochimie, nou înființate în cadrul universității. El va coordona în cadrul acestui proiect o echipă de 25 de persoane, atât cadre didactice în fiecare domeniu în care va fi oferită această consiliere, cât și a personalului administrativ suport pentru implementarea proiectului.

 

Câteva obiective și activități din cadrul proiectului de consiliere

Câteva date referitoare la proiectul ce urmează a fi implementat au fost oferite de directorul proiectului, dr. Ionuț Ștefan Iorgu, cercetător științific gradul II. Universitatea a semnat pe 23 mai 2023 cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în calitate de coordonator de reforme, un contract de finanțare a acestui proiect, care este parte a ”ERA TALENT PLATFORM”, o rețea care oferă sprijin cercetătorilor europeni, prezentă acum și în România, odată cu instrumentele existente la nivel european pentru consiliere, orientare și asociere a cercetătorilor. Valoarea proiectului este de 3.965.282 lei, la care se adaugă o contribuție a universității sucevene cu circa 20% din valoare, astfel încât valoarea totală a proiectului se apropie de 4.650.000 lei. În afara obiectivului principal de

înființare și susținere financiară a Centrului Regional Nord-Est de orientare în cariera de cercetător, alte obiective specifice ale proiectului sunt: promovarea științei în rândul tinerilor din Regiunea Nord-Est și atragerea acestora spre cercetare, diseminarea rezultatelor cercetării în rândul publicului, asistarea cercetătorilor din Regiunea Nord-Est în cariera de cercetător, facilitatea integrării cercetătorilor din afara României în organizații CDI (Cercetare, Digitalizare, Inovare) din Regiunea Nord-Est pentru stagii de scurtă sau lungă durată.

Este pentru prima dată când este implementat un astfel de centru la nivelul Regiunii Nord-Est a țării, de acest proiect beneficiind 300 de studenți din 11 domenii de licență, 250 de studenți masteranzi din 11 domenii de master și 125 de doctoranzi din 11 domenii de doctorat. Un număr minim de 60 de cercetători vor beneficia de serviciile centrului, avându-se în vedere însă peste 200 de beneficiari. Pentru dezvoltarea centrului va fi achiziționată o infrastructură în cadrul acestui proiect, care constă în tehnică de calcul și echipamente periferice, echipamente pentru promovarea cercetării și atragerea tinerilor în cariera de cercetător, platforme computerizate de evaluare psihologică și profesională, licențe software, cărți etc.

Faptul că Universitatea ”Ștefan cel Mare” a câștigat și coordonează singurul centru la nivel regional pentru orientarea cercetătorilor în carieră spune destul de mult despre dezvoltarea acestei universități, care va putea oferi la nivel regional o expertiză pentru tineri și o încurajare în această direcție.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un proiect de realizare a unui ”Centru de orientare, asociere și consiliere în cariera de cercetător” (COACH USV), lansat ieri la USV.
 Vizualizări articol: 715 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un proiect de realizare a unui ”Centru de orientare, asociere și consiliere în cariera de cercetător” (COACH USV), lansat ieri la USV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei