Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 nov 2021 - Anul XXVI, nr. 265 (7877)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Dosar DIICOT

Cine sunt sucevenii arestați în cazul grupării care transporta țigări cu mașini la care modificau în mers numerele

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acțiunea de la începutul acestei săptămâni a procurorilor de la DIICOT – Biroul Teritorial Neamț, care a constat în 39 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Neamț, Iași, Suceava și Vaslui, s-a soldat, în instanță, cu emiterea a șase mandate de arestare, alte trei mandate de arest la domiciliu, plus trei inculpați lăsați în libertate, dar plasați sub măsura controlului judiciar.

Detaliul care a atras atenția în mod deosebit în cazul acestei grupări a fost că transporturile de țigări se făceau cu autovehicule ce aveau montate dispozitive speciale de înlocuire a plăcuțelor de înmatriculare, în mers, cu unele false, pentru a evita depistarea de către organele de anchetă. Este un mod de acțiune total nou, despre care organele de anchetă nu au vorbit până acum și care este destul de puțin cunoscut și polițiștilor care se ocupă de combaterea contrabandei.

Ar fi vorba de plăcuțe cu un sistem electronic care permite schimbarea numerelor, pentru ca mașinile cu care se făceau transporturile să fie greu de reperat în trafic de polițiștii de frontieră și de cei de la celelalte structuri operative.

 

Măsurile preventive luate față de sucevenii puși sub acuzare

Din datele pe care am reușit să le adunăm, printre cei arestați preventiv 30 de zile de Tribunalul Neamț se află Ioan Mandici, din Vicovu de Sus, și Constantin Lucian Costea, tot din Vicovu de Sus.

Dintre cei care au fost plasați în arest la domiciliu unul este sucevean, Daniel Constantin Hariton, din Vicovu de Jos.

Printre cei plasați sub control judiciar este și Dorel Coteț, din Fălticeni.

Conform ZCH News, care citează surse judiciare, Daniel Constantin Haritoneste cel care a condus mașinile cu numerele false, fiind inculpat pentru 20 de fapte.

Acesta este pus sub acuzare, pe lângă infracțiunile de contrabandă calificată și constituire de grup infracțional organizat, și pentru infracțiunea de punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, în formă continuată (20 de fapte)

Toți inculpații au contestat măsurile preventive luate față de ei la instanța superioară, în speță Curtea de Apel Bacău.

Magistrații de la Curtea de Apel Bacău urmează să analizeze propunerile de arestare formulate de DIICOT.   

Toți inculpații amintiți în acest material se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a instanțelor de judecată.

 

Probatoriu cu privire la contrabandă de 4 milioane de lei

Conform anchetei DIICOT, gruparea s-a ”născut” în acest an, cu țigări aduse din Ucraina și transportate la Vicovu de Sus, punctul de plecare românesc al afacerilor ilegale. De aici, țigările erau transportate cu mașinile cu numere false, până la Roman. De la Roman, țigările erau împărțite altor membri ai grupării care aveau firme și puteau să le vândă, din județele Neamț, Suceava, Iași, Vaslui.

De departe, capul grupării, cel puțin raportat la numărul de fapte, este considerat Ioan Ciprian Rusu, din Roman, care colecta țigările venite de la Vicovu de Sus și le distribuia. Acesta este pus sub acuzare pentru nu mai puțin de 205 fapte de contrabandă.

Procurori au date că în perioada mai-noiembrie 2021, membrii grupării au colectat, preluat, deținut, transportat și distribuit aproximativ 300.000 de pachete cu țigarete de contrabandă, de diferite mărci, prejudiciul calculat fiind de aproximativ 4.000.000 de lei. Afacere la nivel înalt așadar.

 

Sume mari ridicate la percheziții. Tot la percheziții s-a găsit și un dispozitiv de înlocuire a numerelor  

În urma perchezițiilor, au fost ridicate 1.288 de pachete cu țigarete de diferite mărci, sumele de 118.850 de lei, 9.485 de euro și 140 de lire, un dispozitiv de înlocuire a plăcuțelor de înmatriculare în mers, plăcuțe de înmatriculare false, precum și un pistol neletal și cartușe.

22 de persoane au fost duse în total la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Neamț, fiind audiate pe parcursul zilei de luni, 8 noiembrie.

În acțiune au fost implicați și ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, precum și jandarmi suceveni.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cine sunt sucevenii arestați în cazul grupării care transporta țigări cu mașini la care modificau în mers numerele.
 Vizualizări articol: 5107 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cine sunt sucevenii arestați în cazul grupării care transporta țigări cu mașini la care modificau în mers numerele5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei