Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 sep 2020 - Anul XXV, nr. 212 (7517)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Noutate

Benzile de cuie, ”surpriza” polițiștilor pentru teribiliștii care nu vor să oprească la semnal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un dispozitiv total nou pentru polițiștii din toată țara, cu atât mai mult pentru cei din Suceava, ar urma să îi ajute pe aceștia substanțial în oprirea șoferilor pericol public care nu opresc la semnal și se angajează în urmăriri periculoase, o practică de care tot auzim pe șoselele din județul nostru, cu un vârf pe zona Vicov-Marginea-Gălănești.

Poliția Română a alocat 17 astfel de dispozitive de blocare trecere (benzile de cuie) pentru Inspectoratul de Poliție Județean Suceava.

Comisarul-șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al poliției județene, a declarat că cele 17 dispozitive sunt ajunse deja la Suceava și a început distribuirea lor. Ele au fost alocate pentru a exista câte un astfel de dispozitiv la fiecare poliție de municipiu sau oraș, plus unul pentru Serviciul de Poliție Rutieră Suceava.

 

Cum se folosesc aceste benzi de cuie. Deocamdată practica este oferită de poliția estoniană 

Despre procedura exactă de folosire a acestor dispozitive nu am reușit să aflăm prea multe, deși am întrebat mai mulți polițiști. Nici de la nivel central nu au venit încă nici un fel de precizări oficiale, astfel că sunt destul de multe întrebări referitoare la cum și în ce condiții pot fi așezate pe carosabil aceste capcane gândite să oprească șoferii fugari. Totuși, acestea sunt omologate pentru a fi folosite de polițiști, astfel că nu ar trebui să fie probleme deosebite cu privire la legalitatea utilizării lor.

Pe internet circulă doar niște filmulețe, ale poliției estoniene, în care se arată cum se folosesc aceste benzi. Pe scurt, banda de cuie este în forma unui rulou, pe care polițistul o desface pe carosabil, în fața mașinii care nu oprește la semnal.  Cuiele avariază grav pneurile mașinii, fugarul de la volan neavând cum să mai continue cursa, cel puțin nu cu viteză mare.

 

Dotări importante, care mai trebuie însă și folosite

De principiu, aceste dispozitive sunt un element foarte important în lupta cu șoferii care nu opresc la semnal, spun polițiștii suceveni. Cum însă nu au mai fost folosite în România, mai toți se întreabă cât vor fi de eficiente și dacă nu pot fi contestate ca fiind periculoase, de cei care vor trece cu mașina peste ele. Este cunoscut faptul că polițiștii au destul de multe exemple de dotări noi care au fost prezentate pompos, dar cu care apoi nu prea s-a acționat, din varii motive. Un exemplu recent sunt drog-testerele, care sunt folosite destul de rar de polițiștii suceveni, din cauza timpului îndelungat necesar pentru o testare. Nici vestele antiînjunghiere, mult mediatizate, nu prea sunt folosite, polițiștii plângându-se că sunt prea grele și imposibil de purtat când este cald.

La nivelul Serviciului de Poliție Rutieră Suceava a existat un astfel de dispozitiv, donat de forțele de ordine americane, care însă nu a fost folosit deoarece nu era omologat în România.

 

De câte ori putea fi oprit cu o bandă de cuie șoferul angrenat într-o urmărire de 70 de kilometri?

Revenind la șoferii care nu opresc la semnal și se angajează  în urmăriri periculoase, aceste benzi de cuie ar putea să îi oprească din cursă pe mulți dintre ei.

Nu este săptămână în care, la nivelul județului Suceava, să nu fie cel puțin câte un caz de urmărire a unui șofer care nu oprește la semnalul oamenilor legii. Și aici vorbim doar de cazurile mediatizate de poliție, când fugarul este prins.... Adesea, sunt mai multe urmăriri pe săptămână, fără a mai lua în calcul și urmăririle în care sunt angrenați polițiștii de frontieră, după contrabandiștii de țigări de regulă.

Recent, săptămâna trecută, un tânăr în vârstă de 20 de ani, din Siret, a stabilit un adevărat record cu privire la o urmărire în trafic cu poliția după el. Tânărul respectiv, care conducea un BMW, a depășit o mașină de poliție cu radar la Dărmănești, pe linia continuă, după care a gonit în jur de 70 de kilometri.   

Șoferul fugar a ajuns în municipiul Suceava, pe parcurs mai făcând o serie de depășiri neregulamentare. De la Suceava acesta și-a continuat drumul pe E 85, spre Fălticeni, unde s-a învârtit pe străzi secundare și, nereușind să-și piardă urma, a revenit spre municipiul Suceava. La un moment dat, unul dintre polițiști a încercat să-l oprească, dar a trebuit să se ferească.

Când a revenit în zona Sucevei, șoferul a pierdut controlul BMW-ului, ieșind în decor. Aici, un echipaj a încercat să-l blocheze cu mașina, însă șoferul a efectuat manevra de mers înapoi, intrând în coliziune cu partea stânga a autospecialei de poliție, după care și-a continuat deplasarea. Cei doi polițiști din mașină sunt victime ale infracțiunii de ultraj, au stabilit din primele cercetări procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava. De altfel, tânărul a și fost arestat pentru ultraj. Polițiștii au tras și focuri de armă în plan vertical, de la Suceava spre Adâncata, fugarul fiind prins abia după ce a ieșit a doua oară cu BMW-ul în decor. Dacă polițiștii din echipajele angrenate în această urmărire, care au așteptat mașina vizată în punct fix, aveau un astfel de dispozitiv cu cuie, ar fi putut opri mai repede mașina. Faptul că în acest caz nu s-a întâmplat vreun accident este aproape o minune, spun polițiștii. Imaginile cu manevrele extrem de riscante ale șoferului în vârstă de 20 de ani vor fi folosite ca probă în instanță. Atipic în acest caz este că tânărul angrenat în urmărire avea permis de conducere și nici nu era băut, goana sa fiind mai mult decât suspectă. Totuși, polițiștii cred că este vorba doar de teribilism dus la extrem.    

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Benzile de cuie, ”surpriza” polițiștilor pentru teribiliștii care nu vor să oprească la semnal.
 Vizualizări articol: 3529 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
Benzile de cuie, ”surpriza” polițiștilor pentru teribiliștii care nu vor să oprească la semnal5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei