Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 aug 2020 - Anul XXV, nr. 196 (7501)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Speranțe iluzorii

Închis nevinovat 77 de zile, a ajuns cu dosarul la CEDO, care i-a respins sec cererea, fără a o motiva

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de suceveni care se consideră nedreptățiți de deciziile instanțelor de judecată românești ajung anual cu dosarele până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care este pentru ei ultima speranță, de care adesea se leagă ani de zile. Un avocat sucevean semnalează că CEDO nu numai că declară inadmisibile mai toate cererile, chiar și cele foarte bine documentate, dar mai grav, nici nu le motivează la modul concret.

Avocatul Tudor Sălăgean ne-a prezentat cazul concret al unui tânăr care a fost închis 77 de zile, ca inculpat pentru omor, în cazul unei crime de la Milișăuți, și care ulterior a fost declarat nevinovat, un caz despre care Monitorul de Suceava a relatat în mai multe rânduri. Toate instanțele românești au respins cererea inculpatului, prin avocat, de a fi despăgubit pentru că a fost închis nevinovat. Ultima speranță a fost CEDO, care a transmis însă un răspuns sec, pe jumătate de pagină, fără nici un fel de motivare concretă a deciziei.

 

O crimă înfiorătoare și o anchetă care a dat numai rateuri

Redăm în cele ce urmează pe scurt povestea lui Vasile Mădălin Pașcu, cel pentru care s-a solicitat admiterea acțiunii la CEDO, privind obligarea Statului Român să îl despăgubească.

Vasile Mădălin Pașcu are la activ condamnări pentru furturi, pentru care se află și acum în penitenciar. Din start, din punct de vedere juridic, faptul că acesta este infractor dovedit în materie de furturi nu ar trebui să aibă nici o legătură cu acțiunea sa privind o faptă pentru care a fost închis nevinovat.

În mai 2014, Garofina Moţoc, o femeie în vârstă de 70 de ani, care locuia singură într-o casă din Milişăuţi şi se deplasa cu greutate, având o pareză pe partea stângă, a fost găsită decedată în locuinţă, având multiple leziuni produse prin violenţă. Cadavrul bătrânei a fost descoperit abia pe 22 mai, la cinci zile de la deces, după cum s-a stabilit în urma necropsiei. Bătrâna a fost ucisă în bătaie, mai mult, descoperindu-se ulterior că a fost și agresată sexual în mod sălbatic. 

Anchetatorii, judiciarişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale al Poliţiei, sub coordonarea unui procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, au ajuns, după câteva zile de cercetări, la Vasile Mădălin Paşcu, pe atunci în vârstă de 21 de ani, cu domiciliul în Mureş, dar care stătea la Arbore, şi la Vasile Vlăduţ P., de 15 ani, din Arbore. Cei doi tineri de etnie romă au fost identificaţi ca autori de furturi, inclusiv la Milişăuţi, astfel că au fost puşi în capul listei de suspecţi.

 

Hoțul nu s-a dovedit a fi și criminal. Nici un leu despăgubiri pentru 77 de zile de arest 

La scurt timp, Vasile Mădălin Paşcu a fost pus sub acuzare pentru infracţiunea de omor şi a fost arestat preventiv.

Vasile Mădălin Paşcu a fost arestat preventiv, la solicitarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, 77 de zile. Apoi, chiar procurorul a solicitat înlocuirea stării de arest preventiv cu cea a controlului judiciar, tocmai din cauza lipsei indiciilor clare de comitere a faptei.

Anchetatorii au fost convinși că Pașcu a fost autor al faptei, în special în baza declarațiilor în amănunt date de minorul de 15 ani, însă toate probele pe care au crezut că le au s-au dovedit nule. Mai concret, mai multe expertize genetice efectuate nu l-au plasat pe Vasile Mădălin Pașcu la locul crimei.   

Ulterior, Vasile Mădălin Pașcu a primit și ordonanță de clasare din partea procurorului criminalist, fiind declarat nevinovat definitiv pentru crimă.

De precizat că acest dosar de omor a rămas și acum cu AN (autori necunoscuți), cei doi inculpați amintiți mai sus fiind declarați, pe rând, definitiv, nevinovați.

 

Avocat: ”Constat cu mâhnire că în zilele noastre nici CEDO nu mai e ce a fost sau, altfel spus, CEDO s-a <românizat> excesiv”

Avocatul lui Vasile Mădălin Pașcu, Tudor Sălăgean, a deschis acțiuni în instanță, mai întâi în România, solicitând ca clientul său fie despăgubit măcar pentru cele 77 de zile în care a fost închis nevinovat. Instanțele românești au respins solicitarea, bazându-se în special pe susținerea anchetatorilor că au fost inițial probe care îl incriminau (în special declarațiile celuilalt suspect).    

După ce toate instanțele românești au respins acțiunea, avocatul s-a adresat Curții Europene a Drepturilor Omului, cu un dosar foarte gros la propriu: 
”În opinia mea, constat cu mâhnire că în zilele noastre nici CEDO nu mai e ce a fost sau, altfel spus, CEDO s-a <românizat> excesiv. Astfel onorata Curte, apărătoare vajnică tocmai a drepturilor omului, încalcă chiar ea un drept fundamental al omului, și anume dreptul la un proces echitabil sau în sens larg la o procedură judiciară, prin aceea că nu catadicsește măcar să-și motiveze propriile decizii definitive. Astfel, Curtea, în complet de judecător unic, declară ca inadmisibile mii de cereri ale petenților, cei mai mulți din România, Rusia, fără nici un fel de motivare”, a explicat avocatul Sălăgean

 

Un răspuns în două vorbe, fără vreo cale de atac

În cazul lui Vasile Mădălin Pașcu, CEDO, pe jumătate de pagină, fără nici o motivare concretă la subiect, la criticile formulate, a respins ca inadmisibilă plângerea petentului. Asta în ciuda faptului ca avocatul Sălăgean a depus un formular tipizat (obligatoriu pentru că altfel curtea îți respinge cererea, pentru că nu ai respectat forma plângerilor) de cel puțin 13 pagini, cu încă aproximativ 100 de pagini de copii de pe sentințele instanțelor românești. Lăsând la o parte respingerea efectivă a acțiunii, cel mai frustrant este modul în care s-a răspuns la acțiune.

În cele câteva rânduri ale răspunsului, petentul a fost totodată informat să nu mai trimită vreo corespondență pe acest subiect căci nu va mai primi răspuns, decizia fiind fără cale de atac.

”Din punctul meu de vedere, unul argumentat, adresarea către CEDO devine o utopie și astfel nenumărați români care își pun speranța în aceasta instanță internațională sfârșesc dezamăgiți pe de o parte și nelămuriți unde au greșit sau ce anume din aspectele invocate nu se pliază pe drepturile omului”, a mai punctat avocatul Tudor Sălăgean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Închis nevinovat 77 de zile, a ajuns cu dosarul la CEDO, care i-a respins sec cererea, fără a o motiva.
 Vizualizări articol: 4106 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Închis nevinovat 77 de zile, a ajuns cu dosarul la CEDO, care i-a respins sec cererea, fără a o motiva3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei