Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 aug 2020 - Anul XXV, nr. 189 (7494)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sentință

Aproape 8 ani de închisoare pentru un braconier care și-a făcut de cap prin zona de munte a județului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat din Borșa, judecat pentru braconaj, fapte grave legate de împușcarea de cerbi, pui de căprior și căprioare gestante, a fost condamnat de Judecătoria Vatra Dornei, în ședința de miercuri, 12 august, la o pedeapsă rezultantă de 7 ani și 10 luni de închisoare. Pedeapsa rezultă din mai multe condamnări, din care încă una pentru braconaj, plus un rest de pedeapsă pe care inculpatul îl are de executat pentru o tâlhărie comisă în Germania. Judecătorii dorneni au calculat că Paul Sorin Danci a executa deja aproape 5 ani din pedeapsă, un calcul al perioadei rămase de executat urmând a fi lămurit după ce sentința va rămâne definitivă, la Curtea de Apel Suceava, dacă se va înainta apel, sentința Judecătoriei Vatra Dornei nefiind definitivă.  

Paul Sorin Danci și complicele cu care acționa, Radu Gabriel Timiș, sunt doi inculpați despre care se poate spune că au făcut prăpăd prin vânatul din zona de munte. Asta făcând referire doar la cazurile când au putut fi probați ca autori ai faptelor de braconaj.

 

Găsit în pădure de polițiști, a declarat că era la cules bureți. Probele de pe mâini l-au înfundat 

Polițiștii de la Vatra Dornei au avut informații, în noaptea de 23 spre 24 august 2017, despre o mașină de teren suspectă, care se deplasează către zona Măgura Mare, în comuna Cârlibaba, din interior fiind manevrat un proiector folosit de braconieri. La fața locului s-au deplasat, în acea noapte, polițiști judiciariști de la Vatra Dornei, împreună cu angajați ai Ocolului Silvic Cârlibaba. Polițiștii au descoperit în pădure o mașină de teren înmatriculată în Bulgaria, care avea pană și era încuiată. În zonă a mai fost reperat un autoturism suspect, însă acel șofer a demarat în trombă și nu a fost prins.

În timpul cercetărilor din zorii zilei de 24 august, în pădure a fost identificat Sorin Paul Danci, din Borşa. Acesta a susţinut că se afla acolo pentru a căuta lemne de foc și a culege ciuperci, însă polițiștii nu au putut crede această variantă. Ulterior, în cadrul anchetei s-a stabilit că mașina găsită abandonată era a lui Danci.

În interiorul mașinii au fost găsite trei cadavre ale unor cervide împuşcate şi mai multe bunuri specifice braconierilor, respectiv un proiector, un cuţit tip macetă şi un briceag.

După examinarea celor trei animale s-a stabilit că era vorba de o femelă de căprior cu vârsta de aproximativ 3 luni şi greutatea de circa 15 kg, un cerb mascul cu vârsta aproximativă de un an şi 6 luni şi greutatea de circa 140 kg și încă un cerb mascul cu vârsta aproximativă de un an şi jumătate şi greutatea de circa 150 kilograme.

În urma autopsiilor efectuate s-a constatat fără dubiu că moartea celor trei animale a fost violentă, cu armă de foc.

Procurorii au stabilit că inculpatul, posibil împreună cu alte persoane care nu au fost identificate, a pătruns cu un autoturism de teren pe fondul de vânătoare de pe raza comunei Cârlibaba în locul numit „Zâmbroslav-Muncel”, aparţinând Direcţiei Silvice Suceava, unde, fără a fi deţinător legal al unei arme letale, fără a deţine autorizaţie de vânătoare şi fiind în afara perioadei legale de vânătoare la speciile respective, a folosit un proiector pentru iluminare pe timp de noapte şi a braconat prin împuşcare trei cervide.

Ancheta a fost una complexă, fiind identificate inclusiv urme ale vânatului pe mâinile inculpatului și sub unghii, în urma unor expertize de specialitate.

 

Măcel la căprioare gestante

Raul Gabriel Timiş şi Paul Sorin Danci au fost judecați și condamnați și pentru braconarea unui cerb și a patru căprioare, din care trei gestante, pe raza comunei Breaza. În acest caz, au fost trimiși în judecată de polițiștii și procurorii de la Câmpulung Moldovenesc.

Conform rechizitoriului de trimitere în judecată, „în baza unei înţelegeri prealabile, cei doi inculpaţi menţionaţi s-au deplasat din oraşul Borşa, cu auto marca Jeep, nr. MM 90 JEP, de culoare neagră, în zona fondului de vânătoare nr. 16 Valea Cârlibabei, aflat în gestiunea Ocolului Silvic Cârlibaba, pe raza comuna Breaza, judeţul Suceava, unde au comis acte de braconaj cinegetic constând în împuşcarea şi capturarea unui număr de cinci exemplare din specia cerb comun (patru femele şi un mascul)”.

După cum au constatat organele de anchetă la acea vreme, trei femele erau gestante şi urmau să fete în aproximativ două săptămâni. Animalele erau tranşate şi puse în butoaie din plastic, fiind găsiţi inclusiv fetuşii, scoşi în grabă şi aruncaţi printre celelalte resturi. Iniţial, în acest dosar au fost cercetaţi trei suspecţi, pe parcurs stabilindu-se că doar cei doi au participat efectiv la comiterea faptei. Procurorii au stabilit că cei doi inculpaţi au deţinut şi folosit fără drept arme de vânătoare de tip carabină compatibile cel puţin cu calibrul 7 x 64. Prejudiciul stabilit în acest caz este de nu mai puţin de 60.000 de euro.

Pentru această faptă cei doi au fost condamnați definitiv.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 8 ani de închisoare pentru un braconier care și-a făcut de cap prin zona de munte a județului.
 Vizualizări articol: 2769 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Aproape 8 ani de închisoare pentru un braconier care și-a făcut de cap prin zona de munte a județului5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei