Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 243 (7244)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din Penitenciarul Botoşani

Spovedania unui spărgător de garaje din Suceava. Şi-a acceptat pedeapsa, dar este supărat că partenerul de furt e liber

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un bărbat din Dorohoi - Botoşani, deţinut în Penitenciarul Botoşani, unde execută o condamnare la 5 ani de închisoare, în urma implicării în spargeri de garaje în cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, s-a adresat Monitorului de Suceava cu o scrisoare în care îşi asumă ce a făcut, însă este foarte supărat că cel împreună cu care a acţionat este declarat nevinovat. După ce am efectuat verificări am constatat că, într-adevăr, cei doi au fost trimişi în judecată în dosarul respectiv de furt, iar Dumitru Chirianu a primit 5 ani de închisoare, în timp ce Vasile Abălaşei a fost achitat. Există însă şi explicaţii pentru această situaţie, e drept interpretabile, pe care vom încerca să le explicăm în acest material.

 

Au venit la Suceava la spart garaje. Lucrurile s-au precipitat când un proprietar i-a prins în garajul său

În vara anului 2018, la mijloc de iunie, poliţia a fost sesizată prin 112 despre faptul că persoane necunoscute au spart mai multe garaje de pe strada Păcii din Burdujeni.

Din cercetări a rezultat că un bărbat aflat la balconul unui bloc a observat că o persoană tăia cu un cleşte lacătul de la uşa garajului unui vecin şi a sunat la 112, anunţându-şi în acelaşi timp vecinul. Când proprietarul garajului a coborât din bloc şi s-a îndreptat spre locul unde se petrecea fapta, unul dintre necunoscuţi l-a lovit peste mâini, după care, însoţit de un alt necunoscut, s-a urcat într-un autoturism Seat Toledo şi a fugit de la faţa locului. Când a ajuns la intersecţia cu strada Eroilor, şoferul a pierdut controlul şi a intrat frontal într-o autoutilitară marca Dacia, abandonând apoi autoturismul. Autoturismul a fost ridicat şi depus în curtea IPJ Suceava, fiind demarate cercetări pentru comiterea infracţiunilor de tâlhărie calificată şi furt calificat.

 

„Probele şi dovezile sunt clare, fără dubiu, că eu împreună cu acest inculpat am săvârşit acele infracţiuni”

S-a stabilit din cercetări că Dumitru Chirianu, în vârstă de 35 de ani, din Dorohoi, şi Vasile Abălaşei, în vârstă de 30 de ani, din comuna Dumeni, judeţul Botoşani, au participat la faptă. Primul a fost identificat ca cel care a comis fapta de agresiune asupra proprietarului garajului.

„Am fost arestat pe 18 iunie 2018, pentru nişte spargeri de garaje în cartierul Burdujeni, împreună cu un alt inculpat, numitul Abălaşei Vasile. Precizez că faptele le-am săvârşit amândoi, deplasându-ne amândoi de la Dorohoi la Suceava. Probele şi dovezile sunt clare, fără dubiu, că eu împreună cu acest inculpat am săvârşit acele infracţiuni. Cum e posibil ca în România anului 2019 să săvârşim aceleaşi infracţiuni, eu să fiu condamnat, iar celălalt să fie achitat? Eu zic că este un singur Cod Penal în România, nu am fost judecaţi pe alte coduri...”, ne-a scris Dumitru Chirianu, care îi acuză pe judecători de corupţie.

 

Ce a făcut diferenţa dintre 5 ani de închisoare şi verdictul de nevinovat

Diferenţa care a dus la cele două condamnări a fost într-adevăr mică în acest caz, însă uneori detaliile sunt foarte importante. După cum au constatat reporterii Monitorului de Suceava, în dosarul 6239/314/2018, în care au fost judecaţi cei doi, Vasile Abălaşei a fost judecat pentru patru fapte de furt (patru proprietari de garaje), însă toţi cei patru au renunţat la plângeri. Aşa se face că instanţa a constatat împăcarea părţilor, astfel că Vasile Abălaşei a fost achitat. Nu pentru că ar fi fost nevinovat, ci pentru că în cazurile de furt Codul Penal prevede încetarea răspunderii penale în caz de împăcare a părţilor. Ghinionul lui Dumitru Chirianu, ca să ne exprimăm în acest fel, a fost că doar el a fost identificat de poliţişti ca agresor al celui care i-a surprins la furat, astfel că a fost trimis în judecată pentru tâlhărie calificată (furt comis cu violenţă). La această faptă nu există posibilitatea retragerii plângerii sau împăcării. Judecătoria Suceava l-a condamnat pe Chirianu la o pedeapsă de 5 ani închisoare pentru săvârşirea, în stare de recidivă postcondamnatorie, a infracţiunii de tâlhărie calificată.

Dumitru Chirianu a făcut apel împotriva acestei sentinţe, însă Curtea de Apel Suceava a menţinut pedeapsa de 5 ani de închisoare, sentinţa rămânând definitivă în luna august a acestui an. 

Celălalt participant, deşi a fost şi el faţa locului, nu a fost pus sub acuzare pentru complicitate la tâlhărie, ci doar pentru furt, iar în instanţă asta s-a dovedit a face diferenţa între 5 ani de detenţie şi nici o zi de puşcărie.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spovedania unui spărgător de garaje din Suceava. Şi-a acceptat pedeapsa, dar este supărat că partenerul de furt e liber.
 Vizualizări articol: 2359 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spovedania unui spărgător de garaje din Suceava. Şi-a acceptat pedeapsa, dar este supărat că partenerul de furt e liber0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei