Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 iun 2017 - Anul XXII, nr. 141 (6557)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nota de plată

Fostul primar Aurel Olărean, condamnat în al doilea dosar de abuz în serviciu în care este judecat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fostul primar al municipiului Rădăuţi Aurel Olărean a fost condamnat, vineri, de Judecătoria Rădăuţi, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru şapte infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, partea vătămată din dosar fiind Marinela Paraschiva Mironescu, şefa Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Rădăuţi la data comiterii presupuselor fapte. Pentru că a dat dispoziţii de mutare a acesteia pe alte funcţii, dispoziţii care, a stabilit ulterior instanţa, erau ilegale, Olărean a fost condamnat la 4 luni de închisoare, pedeapsa fiind suspendată condiţionat pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 4 luni. În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată şi secretarul Primăriei Rădăuţi, Haralambie Herghiligiu, însă cu el judecătorii rădăuţeni au fost mai indulgenţi: i-au aplicat doar o amendă de 1.000 de lei, achitându-l în ceea ce priveşte răspunderea penală. Cei doi au mai fost obligaţi de instanţă să-i achite părţii vătămate daune morale de 20.000 de lei. Soluţia Judecătoriei Rădăuţi nu este definitivă şi cel mai probabil va fi atacată cu apel.

 

În ce au constat faptele

Dosarul în care Judecătoria Rădăuţi s-a pronunţat la finele săptămânii trecute a fost instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

În rechizitoriu, procurorii au explicat că, „inculpatul, în calitate de primar al municipiului Rădăuţi, la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii, cu ştiinţă, a îndeplinit în mod defectuos un act, prin aceea că a emis dispoziţii având ca obiect mutarea temporară a părţii vătămate (n.r. - Marinela Paraschiva Mironescu) la un alt loc de muncă şi destituirea acesteia din funcţia publică pe care o deţinea la data de 03.01.2011, dispoziţii care au fost anulate de instanţa de judecată dar care au cauzat vătămarea intereselor legale ale persoanei vătămate”. În total, în cazul lui Olărean, în acest dosar s-au reţinut şapte acte materiale ale infracţiunii de abuz în serviciu, adică şapte dispoziţii date la diferite intervale de timp.

Rămâne de văzut cum va evolua dosarul şi la Curtea de Apel Suceava, unde mai mult ca sigur se va da şi soluţia finală din acest dosar.

Un amănunt important este că Marinela Paraschiva Mironescu are la activ mai multe decizii favorabile ale instanţelor de judecată, prin care a câştigat despăgubiri, în procese civile, cu Aurel Olărean.

 

Dosarul de abuz faţă de consilierul Simion Sticleţ, în care Aurel Olărean a scăpat uşor

Aurel Olărean a mai fost judecat într-un dosar de abuz în serviciu foarte asemănător cu cel de mai sus. Olărean a fost judecat pentru că a refuzat să iniţieze o Hotărâre de Consiliu Local prin care să-l valideze drept consilier local pe Simion Sticleţ, anomalie care s-a perpetuat timp de aproape opt luni. În acest dosar, Judecătoria Rădăuţi l-a condamnat pe Olărean la 3 luni de închisoare cu suspendare. La Curtea de Apel Suceava, Aurel Olărean a avut mai mult succes, fiindu-i admis apelul. În loc de condamnarea cu suspendare, lui Aurel Olărean i s-a aplicat o amendă  administrativă de 1.000 de lei, plus obligaţia de a achita daune morale în valoare de 4.405 lei pentru Simion Sticleţ. Practic, judecătorii au considerat că fapta nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni, astfel că au stabilit definitiv că amenzile sunt suficiente, fără ca asta să însemne că abuzul nu a existat.

Cel mai greu dosar pentru Aurel Olărean este, de departe, cel în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA alături de foşti judecători, un procuror şi oameni de afaceri - „lotul Dîmbu-Bărbuţă”. Fostul primar al municipiului Rădăuţia fost trimis în judecată pentru cinci infracţiuni. El este acuzat de trei acte materiale de şantaj, complicitate la şantaj şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Dosarul se află de foarte mult timp în faza de cameră preliminară, pe rolul instanţelor clujene.

Până la o decizie definitivă a instanţelor de judecată, Aurel Olărean se bucură de prezumţia de nevinovăţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul primar Aurel Olărean, condamnat în al doilea dosar de abuz în serviciu în care este judecat.
 Vizualizări articol: 5853 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Fostul primar Aurel Olărean, condamnat în al doilea dosar de abuz în serviciu în care este judecat4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorbă rapidă de salată verde Dacă ne grăbim foarte tare, dacă e cald şi nu ne atrage deloc ideea de a sta cu orele în bucătărie, dar şi dacă vrem un preparat uşor şi plăcut, această ciorbă este o idee bună.Avem nevoie de:O salată verde mare, 150 g costiţă afumată, 1 ou, o... Citeşte