Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 iun 2017 - Anul XXII, nr. 140 (6556)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din 114

Doar 19 comisii locale de fond funciar solicită transfer de terenuri din domeniile statului pentru a rezolva problema retrocedărilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O posibilă soluţie de rezolvare a retrocedării terenurilor agricole către foştii proprietari, în cazul în care unităţile administrativ-teritoriale nu mai dispun de rezerve de teren pentru a putea pune în aplicare hotărâri judecătoreşti cu titlu executoriu, este transferul de teren de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS), către comisiile locale de fond funciar. Toate cele 114 comisii locale din judeţul Suceava au fost informate, de către prefectură, asupra acestei variante, însă doar 19 au transmis documentaţia în vederea solicitării promovării unui proiect de hotărâre de guvern pentru trecerea unor suprafeţe din administrarea ADS la comisiile locale. Documentaţia amintită ar urma să fie supusă aprobării Comisiei Judeţene şi înaintată către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Proiectul de hotărâre de guvern ar trebui promovat de ADS şi ANRP.

Din 114 comisii locale, 54 au declinat oferta Prefecturii, transmisă prin e-mail în octombrie 2016, 12 au solicitat teren de la ADS, dar n-au depus documentaţia, 19 vor teren şi au trimis documentele, care sunt acum în analiză pentru completare, iar 24 comisii locale nici măcar nu au răspuns. Printre acestea se numără Salcea, Dolhasca, Drăgoieşti, Dumbrăveni, Drăguşeni, Horodnic de Sus, Ipoteşti, Șcheia, Todireşti etc.

Au solicitat teren de la ADS pentru punerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti cu titlu executoriu comisiile locale de fond funciar din Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Cajvana, Vicov de Sus, Berchişeşti, Bilca, Bosanci, Buneşti, Ciprian Porumbescu, Dorna Arini, Grămeşti, Grăniceşti, Hârtop, Izvoarele Sucevei, Păltinoasa, Preuteşti, Rădăşeni şi Șerbăneşti. Numai Comisia de fond funciar Suceava solicită 261 ha teren, în condiţiile în care ADS mai are în municipiul reşedinţă de judeţ doar 26,59 ha.

Din informaţiile noastre, solicitanţii însă au disponibilitatea de a accepta terenuri şi pe raza altor localităţi. Criteriul de stabilire a amplasamentului, în acest context, este prevăzut de lege, şi anume data documentului prin care este reconstituit dreptul de proprietate. Altfel spus, vechimea cererii.

 

ADS administrează în judeţ 1.014,24 ha, pe raza a aproximativ 15 unităţi administrativ-teritoriale

Potrivit datelor de pe site-ul ADS, agenţia administrează în judeţul Suceava 986,23 ha inventariate în domeniul privat al statului şi 28,01 ha în domeniul public al statului, deci un total de 1014,24 ha, pe raza a aproximativ 15 unităţi administrativ - teritoriale. Printre localităţile în care ADS deţine suprafeţe mai mari de teren se numără Dorneşti, Horodnic de Jos, Gălăneşti, Bălcăuţi, Frătăuţii Noi, Hârtop, Suceava, Preuteşti, Vultureşti, Ilişeşti, Moara, Liteni, Todireşti.

Următoarea etapă este întocmirea planului de identificare a suprafeţelor şi amplasamentelor care pot face obiectul transferului de terenuri de la ADS. Acest plan va fi făcut, evident, doar pentru cele 19 localităţi care au făcut cerere şi au trimis documentaţiile, dacă acestea vor fi completate, conform prevederilor legale.

Pentru terenurile cu vegetaţie forestieră, Prefectura a solicitat Direcţiei Silvice Suceava date cu privire la suprafeţele care pot face obiectul retrocedării şi punerii în posesie, precum şi amplasamentele.

Direcţia Silvică a comunicat că 47 de unităţi administrativ-teritoriale nu dispun de terenuri forestiere care pot fi retrocedate, iar şapte ocoale silvice – Brodina, Broşteni, Mălini, Crucea, Putna, Rîşca şi Solca - au epuizat terenurile care au fost în proprietate particulară înainte de 1948. Pentru a acoperi situaţiile din aceste localităţi, în februarie 2017 Comisia judeţeană de fond funciar şi-a modificat regulamentul, în vederea aplicării procedurii de acordare de terenuri forestire în localităţi învecinate, prevăzută de lege. Direcţia Silvică are aproximativ 11.000 ha de terenuri cu vegetaţie forestieră care pot face obiectul retrocedării, acoperind necesarul, însă acestea sunt refuzate de potenţialii beneficiari din cauza calităţii, din cauza litigiilor sau pentru că sunt amplasate pe suprafeţe mici. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doar 19 comisii locale de fond funciar solicită transfer de terenuri din domeniile statului pentru a rezolva problema retrocedărilor.
 Vizualizări articol: 2547 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doar 19 comisii locale de fond funciar solicită transfer de terenuri din domeniile statului pentru a rezolva problema retrocedărilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei