Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 mai 2017 - Anul XXII, nr. 119 (6535)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Record de participanţi

176 de elevi muzicieni, în competiţie pentru marele premiu de 1.000 de euro, la a 38-a ediţie a ”Lirei de Aur”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea de-a 38-a ediţie a Concursului Naţional de Interpretare ”Lira de Aur”, concurs organizat de Colegiul Naţional de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava, în perioada 2-4 iunie a.c., în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Suceava, reuneşte un număr record de participanţi: 176 de elevi din România, Republica Moldova şi Marea Britanie. Inspectorul general adjunct Gabriela Scutaru a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă organizată la Colegiul de Artă, împreună cu directorul Alexandra Bejenaru şi directorul adjunct Johannes Raimund Onesciuc, că ediţia din acest an reprezintă o premieră atât prin prisma numărului mare de concurenţi înscrişi, cât şi prin faptul că s-a schimbat locul de desfăşurare, de la Dom Polsky la Teatrul Municipal "Matei Vişniec". De asemenea, prin participarea elevilor din Republica Moldova şi Marea Britanie, dar şi a doi copii sirieni a căror familie s-a stabilit la Cluj, ”Lira de Aur” de la Suceava capătă şi o dimensiune internaţională. ”<Lira de Aur> este unul dintre cele mai importante brand-uri ale Sucevei”, a afirmat inspectorul Scutaru, care a subliniat că ”prin participanţi, invitaţi şi juriu” concursul este un eveniment în viaţa oraşului. Finanţatori sunt Primăria Suceava şi Consiliul Local, precum şi Consiliul Judeţean, prin Marele Premiu, de 1.000 de euro, pe care îl oferă.

Potrivit datelor oferite de directorul Colegiului de Artă, Alexandra Bejenaru, cei mai mulţi concurenţi sunt la secţiunea suflători – 62 de elevi, apoi la pian -  60 de elevi şi la corzi – 54. La percuţie sunt trei concurenţi.

Candidaţii din ţară vin din judeţele Zalău, Baia Mare, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Bacău, Iaşi, Botoşani, Galaţi, Vaslui, Constanţa, Cluj şi Bucureşti. Cei doi fraţi de origine siriană sunt în clasa a VIII-a şi a X-a şi s-au înscris la secţiunile pian, respectiv vioară.

 

Preşedintele juriului este violonistul Gabriel Croitoru, muzicianul care a primit în folosinţă vioara lui Enescu

Juriul este prezidat de prof. univ. dr. Gabriel Croitoru, muzicianul care în 2008 a primit în folosinţă vioara Guarnieri care i-a aparţinut lui George Enescu, redată circuitului concertistic după mai bine de 50 de ani (de la moartea lui George Enescu, în 1955, nici un alt violonist nu a mai cântat pe acest instrument).

Violonistul Gabriel Croitoru va evalua concurenţii la secţiunea corzi, alături de prof. univ. dr. Constantin Stanciu, asist. univ. Daniel Dragomirescu şi solistul concertist Remus Azoiţei. Concurenţii de la pian vor fi evaluaţi de profesorii universitari Vlad Dimulescu şi Daniel Goiţii şi prof. Carmen Șoltuz, suflătorii – de profesorii universitari Aurel Marc, Doru Albu şi Sergiu Cîrstea şi prof.Vasile Gocun, iar elevii percuţionişti vor fi evaluaţi de profesorul universitar Simion Florian.

Directorul Alexandra Bejenaru a precizat că în data de 3 iunie se va desfăşura concursul pe secţiuni, la Colegiul de Artă, iar în 4 iunie va avea loc finala, la colegiu şi la Teatrul Municipal ”Matei Vişniec”.

Profesorul Onesciuc a subliniat că juriul este format ”din personalităţi ale vieţii muzicale româneşti şi internaţionale”, interpreţi cu o bogată activitate concertistică în vestul Europei, care ”îşi vor demonstra virtuozitatea” vineri, 2 iunie, la ora 19.00, într-un concert la Colegiul de Artă.

A doua zi, în data de 3 iunie, de la ora 17.00, pe esplanada Casei Culturii va concerta la pian Richard Gagiu, iar de la ora 18.00 va avea loc un recital al Filarmonicii de Stat Botoşani, la Cetatea de Scaun a Sucevei sau la Teatrul ”Matei Vişniec”, în funcţie de vreme.

În dimineaţa de 4 iunie, la ora 10.00 începe Gala Laureaţilor, la Colegiul de Artă, decernarea premiilor urmând să aibă loc de la ora 11.00, la teatru.

Marele Premiu, de 1.000 de euro, este oferit de Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina. Un premiu de 200 de euro este oferit de Asociaţia Părinţilor ”Ciprian Porumbescu” şi altul de 150 de euro este oferit de Asociaţia ”Lira de Aur”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 176 de elevi muzicieni, în competiţie pentru marele premiu de 1.000 de euro, la a 38-a ediţie a ”Lirei de Aur”.
 Vizualizări articol: 2380 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
176 de elevi muzicieni, în competiţie pentru marele premiu de 1.000 de euro, la a 38-a ediţie a ”Lirei de Aur”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei