Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 mai 2017 - Anul XXII, nr. 114 (6530)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Motivare judecători

Cum a reuşit autorul unei crime ca-n filmele horror să obţină reducerea pedepsei de la 20 de ani la opt ani de închisoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dosarul uneia dintre cele mai terifiante crime comise vreodată în Suceava, un omor comis în 1999 şi descoperit abia după 13 ani, a ajuns la punctul său final luna trecută, când unul dintre autori a primit condamnarea finală. Mihai Gheorghe Ureche, în vârstă de 40 de ani, din comuna Frumosu, a scăpat foarte uşor, cu opt ani de închisoare, după ce iniţial primise 20 de ani de închisoare, însă a reuşit să obţină anularea primei sentinţe şi rejudecarea procesului penal.

În 1999, Ureche şi fratele său şi-au ucis cumnatul, iar apoi l-au îngropat, reuşind să construiască apoi o poveste care a ţinut ascuns omorul mult peste un deceniu. În materialul de astăzi vă vom prezenta motivarea judecătorilor de la Tribunalul Suceava, care i-au redus inculpatului pedeapsa de la 20 la opt ani de închisoare, precum şi, în premieră în acest caz, modul în care au acţionat autorii.

 

Mobilul crimei: bărbatul ucis îşi teroriza soţia

Bărbatul care a fost ucis în 1999 se numea Sorin Gabriel Badale, avea 42 de ani şi locuia în Frumosu. Era căsătorit, avea patru copii, însă era un om problemă în societate. Datele de la dosar arată că bărbatul suferise mai multe condamnări începând din 1992 şi ajunsese să facă naveta între penitenciare şi casă. Când venea acasă, bărbatul era foarte violent cu soţia sa, pe care o bănuia de infidelitate cu mai mulţi vecini. În casa alăturată stăteau şi cei doi cumnaţi ai bărbatului, pe atunci tineri de aproximativ 20 de ani. Cei doi fraţi încercau să-i ia apărarea surorii lor, însă multă vreme au făcut-o doar verbal.

 

De la apărători fireşti ai surorii lor, la criminali feroce

Pe acest fond tensionat avea să se ajungă la o crimă sălbatică.

Judecătorii au arătat că pe 17 aprilie 1999 Sorin Gabriel Badale, bărbatul care avea să fie ucis, a fost eliberat din Penitenciarul Botoşani, beneficiind de o întrerupere a executării unei pedepse până în luna septembrie a aceluiaşi an.

Din ancheta de peste ani a poliţiştilor judiciarişti a rezultat că, ajuns acasă, Sorin Gabriel Badale a început din nou să-şi bată soţia. La finele lunii august a anului 1999, în timpul unei bătăi, acesta a încercat să o înjunghie. Femeia a început să fugă prin curte şi să ceară ajutor, moment în care fraţii ei au intervenit. Sorin Gabriel Badale a fost lovit şi pus la pământ, fugind în casă, de unde a revenit şi a sărit la cei doi cumnaţi ai săi. Aceştia au reuşit să-l pună a doua oară la pământ, lovindu-l cu un par în cap.

 

Soţul agresiv, legat de un copac şi bătut cu pumnii, picioarele şi bâtele

Din păcate, cei doi fraţi nu s-au oprit aici. Tensiunile acumulate de-a lungul anilor şi-au spus cuvântul şi au urmat scene groaznice.

„Convenind că acum este cel mai bun moment pentru a se răzbuna pe victimă pentru toate violenţele exercitate asupra surorii lor atâţia ani, dar şi pentru ameninţările pe care le-a proferat şi la adresa lor, cei doi învinuiţi au început să lovească victima cu putere, în mijlocul curţii, cu pumnii, picioarele, diverse bâte. Deşi aceste lovituri au fost aplicate vreme îndelungată, aducând victima în imposibilitate de a se apăra, cei doi învinuiţi au considerat că acest lucru nu este suficient - au târât victima spre părul din apropierea porţii, au legat-o de mâini şi de picioare cu o funie, au imobilizat-o apoi de trunchiul copacului, după care au continuat să-i aplice noi lovituri cu pumnii, picioarele şi bâte peste tot corpul”, au descris anchetatorii.

 

„Bătaia a început când afară era zi şi s-a terminat la ceva vreme după ce s-a întunecat”

Un martor avea să relateze mulţi ani mai târziu că „bătaia a început când afară era zi şi s-a terminat la ceva vreme după ce s-a întunecat”. Bărbatul de 42 de ani a fost bătut cu parii şi după ce îşi pierduse cunoştinţa, setea de răzbunare fiind imposibil de stăpânit. În aceste condiţii, deznodământul nu putea fi altul: Sorin Gabriel Badale a murit.

Cei doi fraţi şi sora lor au pus la cale în aceeaşi seară un plan de a ascunde crima: au săpat o groapă în livadă, la o distanţă de aproximativ 60 de metri de casa lor, au aruncat cadavrul şi l-au acoperit cu un amestec de nisip, pietriş şi ciment. În acel loc, poliţiştii şi procurorul criminalist aveau să dea 13 ani mai târziu de rămăşiţele bărbatului ucis.

 

Povestea credibilă construită de autori: cumnatul a fugit pentru a nu se întoarce în penitenciar

Revenind la ce s-a întâmplat imediat după omor, cei doi fraţi şi sora lor au construit o poveste care suna în felul următor: Sorin Gabriel Badale şi-a bătut soţia, cei doi fraţi ai ei au intervenit, i-au aplicat o corecţie, iar Badale şi-a luat actele personale, banii, şi-a luat rămas bun de la copii şi a plecat. Faptul că acesta trebuia să se prezinte peste puţin timp la Penitenciarul Botoşani, pentru a-şi executa mai departe pedeapsa, a fost factorul de care au profitat autorii crimei, reuşind astfel să construiască o poveste credibilă.

Un multiplu recidivist, fugar pentru a nu reveni la închisoare, părea o poveste credibilă. Mult a contat şi faptul că martorii indirecţi, care au auzit strigăte şi vaiete, nu au spus nimic relevant în anii de anchetă care au urmat.

Ulterior, soţia lui Badale şi fraţii ei au întreţinut povestea fugii bărbatului, femeia relatând că primeşte haine pentru copii din Italia, unde ar fi fugit acesta.

 

Fiul bărbatului omorât a făcut mărturisirea şoc la 13 ani după omor

Peste ani, primii care au sesizat că a fost vorba de un omor au fost membri ai familiei bărbatului ucis, fără a fi găsite însă probe. În 2012, fiul celui dispărut, Nicolae Gabriel Badale, arestat preventiv într-un dosar de trafic de minori şi proxenetism, a făcut o mărturisire şoc din spatele gratiilor. Nicolae Gabriel Badale, care în 1999 avea 7 ani, a relatat cum tatăl său a fost omorât în bătaie de fraţii mamei sale. El a relatat inclusiv locul unde este ascuns cadavrul.

 

Condamnat la 20 de ani de închisoare, a reuşit să convingă magistraţii că are dreptul de a se apăra

După expertize genetice, antropologice şi medico-legale, care au confirmat că este vorba de un cadavru uman cu multiple leziuni, şi probele ADN care au arătat despre cine este vorba, ancheta a decurs facil. Primul a fost condamnat Vasile Bidirel (fost Ureche), unul dintre cei doi fraţi. El a primit 12 ani de închisoare. Celălalt frate, Mihai Gheorghe Ureche, nu a fost de găsit, fiind judecat în lipsă. Ulterior avea să se stabilească că acesta a fost plecat mulţi ani din ţară.

Judecat în lipsă, Mihai Gheorghe Ureche a fost condamnat de Tribunalul Suceava şi de Curtea de Apel Suceava la 20 de ani de închisoare. Condamnat definitiv şi închis,  Mihai Gheorghe Ureche a reuşit să obţină redeschiderea procesului şi anularea primei sentinţe. El a cerut un proces în prezenţa sa, pentru a se putea apăra, invocând că nu din vina sa a fost judecat în lipsă.

 

Cum explică Tribunalul Suceava reducerea atât de substanţială a pedepsei

Procesul a reînceput la Tribunalul Suceava, unde Mihai Gheorghe Ureche a arătat că recunoaşte în totalitate fapta reţinută în sarcina sa şi solicită ca judecata să aibă loc în baza probelor administrate la urmărirea penală, cu care este de acord în totalitate. Mai mult, el a avut posibilitatea de a fi judecat în baza legii penale cele mai favorabile, din 1999 încoace. Un alt atu de care s-a folosit avocatul inculpatului a fost că fapta este foarte veche.

„Instanţa are în vedere că fapta de care inculpatul este acuzat a avut loc la data de 28/29 august 1999, fiind judecat la aproximativ 18 ani de la data comiterii acesteia, iar aşa cum s-a reţinut definitiv prin decizia nr. 322 din 30.03.2016 a Curţii de Apel Suceava, comportamentul inculpatului nu poate fi reţinut ca fiind una din cauzele care să fi condus la o durată excesivă a procedurilor. În acest sens, se are în vedere practica Curţii CEDO, potrivit căreia aplicarea unei pedepse mai uşoare reprezintă o reparaţie corespunzătoare, fiind măsurabilă şi substanţială”, se arată în motivarea Tribunalului Suceava, cu privire la condamnarea la opt ani de închisoare.

Printre altele, Mihai Gheorghe Ureche a mai depus la dosar şi caracterizări pozitive întocmite de parohia din sat şi conducerea Şcolii Frumosu

„În ceea ce priveşte persoana inculpatului, instanţa reţine că potrivit fişei sale de cazier judiciar, acesta nu figurează cu antecedente penale, pe parcursul cercetării judecătoreşti a avut o poziţie procesuală sinceră şi corectă de recunoaştere şi regret a faptei comise”, se mai arată în motivarea Tribunalului Suceava.

Mulţumit că a obţinut o reducere a pedepsei atât de mare, Mihai Gheorghe Ureche şi-a retras apelul, astfel că procesul nu a mai avut loc şi la Curtea de Apel Suceava.

Pe 3 aprilie 2017, în baza sentinţei definitive, Mihai Gheorghe Ureche a fost depus în penitenciar. De reţinut că a stat deja aproape un an la închisoare pentru această faptă (în baza condamnării la 20 de ani de închisoare, cea care a fost ulterior anulată), astfel că ar mai avea de executat în jur de şapte ani. După ce va executa două treimi din această pedeapsă, bărbatul va putea încerca să obţină o eliberare condiţionată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum a reuşit autorul unei crime ca-n filmele horror să obţină reducerea pedepsei de la 20 de ani la opt ani de închisoare.
 Vizualizări articol: 6268 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Cum a reuşit autorul unei crime ca-n filmele horror să obţină reducerea pedepsei de la 20 de ani la opt ani de închisoare5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei