Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 apr 2017 - Anul XXII, nr. 91 (6507)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Fortăreţe

Sârmă ghimpată, gratii şi ziduri ca la pușcărie, de frica hoţilor, la Șcheia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Casele oamenilor din Șcheia care locuiesc în apropiere de comunitatea de romi s-au transformat încet, dar sigur în adevărate fortăreţe. Foarte multe dintre case sunt împrejmuite de ziduri înalte de cel puţin doi metri, în urma unor investiţii foarte mari făcute de oameni. Mai nou, unii au constatat că nici zidurile înalte nu sunt suficiente pentru a se feri de faptele de furt în serie din ultimii ani, comise de vecinii romi. La una dintre case proprietarul a pus sârmă ghimpată peste ziduri, dar şi gratii groase la geamuri.

 

Dacă ar trece de gardurile înalte, hoţii ar da de câini

Reporterii Monitorului de Suceava s-au deplasat zilele trecute în cartierul de case noi aflat la câteva zeci de metri de locuinţele romilor, unde stau cei mai mulţi dintre autorii a zeci de fapte de furt. Casele împrejmuite cu ziduri înalte sar în ochi una după alta, imaginea aducând cu cea de la un penitenciar de maximă siguranţă.

Gardurile înalte, sârma ghimpată şi gratiile nu sunt singurele măsuri pe care proprietarii şi le-au luat pentru a se apăra de hoţi. În fiecare curte se aud, de după gardurile înalte, câini lătrând, care sunt dezlegaţi, iar pe porţi scrie cât se poate de vizibil că locuinţele sunt supraveghate video şi există contracte cu firme de pază care vin în zonă dacă sunt chemate.

 

Aproape toţi cei care stau în această zonă şi-au împrejmuit proprietăţile cu garduri înalte

Cei mai mulţi oameni care stau în zonă sunt plecaţi la serviciu, astfel că ziua zona este aproape pustie.

Puţini sunt cei dispuşi să vorbească despre vecinii romi ori despre măsurile de securitate pe care şi le-au luat.

Casa lui Vasile Chiriac, de exemplu, este înconjurată de un gard solid şi înalt, iar hoţii sunt avertizaţi că obiectivul este monitorizat video şi se află sub supravegherea unei firme de securitate. Bărbatul a investit în jur de 10.000 de lei în gardul împrejmuitor, iar hoţii nu au mai putut pătrunde în interiorul proprietăţii. În 2015, vecinii de etnie romă i-au spart maşinile parcate în faţa porţii, la marginea drumului.

„Aproape toţi cei care stau în această zonă au făcut cum au putut şi şi-au împrejmuit proprietăţile cu garduri înalte. De asemenea, mai toţi ne-am luat câini, pe care îl lăsăm dezlegaţi. Din păcate, dacă nu intră în curte, unii hoţi au atacat oameni în drum, cum s-a mai întâmplat recent”, spune Vasile Chiriac.

 

O familie s-a mutat cu chirie, iar un bărbat a încercat să-şi facă dreptate singur 

Elocvent este cazul unui vecin al lui Vasile Chiriac, Cătălin Mandache, care, după ce a fost atacat de romi, pe 6 martie, zi în care fraţii din familia Bozomală i-au spart geamurile la casă, s-a mutat cu chirie într-un apartament din Suceava. Bărbatul a luat această decizie pentru că soţia şi copiii s-au speriat foarte tare şi le era frică să mai iasă din curte.

Mai recent, săptămâna trecută, un alt bărbat din Șcheia a apelat la doi tineri de etnie romă pentru a-şi recupera bunurile furate din maşină de un minor în vârstă de 13 ani. Copilul de 13 ani a fost săltat la propriu din casa unchiului său şi urcat într-o maşină. Din ancheta poliţiei rezultă că minorului hoţ i s-au aplicat două corecţii, una în maşină şi una într-o casă. Decizia bărbatului de a-şi face dreptate singur s-a finalizat cu dosare penale, pentru lipsire de libertate şi lovire.

 

Numărul de furturi a scăzut în ultima perioadă

După revolta oamenilor din Șcheia din data de 12 martie, când aceştia s-au adunat în faţa primăriei şi au spus răspicat că nu mai pot suporta furturile repetate, numărul de fapte penale a scăzut, o arată analizele Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava. Suplimentarea numărului de patrule şi în general a numărului de poliţişti care au preluat dosarele cu autori necunoscuţi a dus la o scădere a infracţionalităţii. De exemplu, în ultima săptămână, la Șcheia s-au înregistrat doar şapte infracţiuni, însă doar una de furt (spargerea unei maşini de către minorul de 13 ani care ulterior avea să fie sechestrat). Restul faptelor penale nu au legătură cu etnia romă din Șcheia.

 

Minori infractori, protejaţi de Codul Penal

Din informaţiile pe care le avem, probarea activităţii infracţionale a unor minori din Șcheia este aproape de a fi finalizată, pentru a se putea lua măsuri împotriva lor. Minorii până în 16 ani au răspundere penală limitată, iar cei până în 14 ani nu răspund penal, astfel că aceştia nu pot fi puşi sub acuzare prea uşor: mai întâi trebuie expertizaţi psihiatric, pentru ca specialiştii să se pronunţe dacă au sau nu discernământ. Doar în cazul celor care au discernământ ancheta penală poate continua. Astfel, familiile de infractori au început să profite din plin de faptul că minorii sunt protejați de legea penală. În multe cazuri, polițiștii au indicii clare că frații sau părinții pun la cale furturile, însă îi trimit pe minori să le comită. Tatăl unuia dintre minorii infractori din Șcheia a fost reținut acum câteva luni pentru 24 de ore.  

De asemenea, mulţi dintre autorii de furturi din Șcheia au dosare penale pentru furturi, însă procurorii au decis să fie cercetaţi în continuare în stare de libertate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sârmă ghimpată, gratii şi ziduri ca la pușcărie, de frica hoţilor, la Șcheia.
 Vizualizări articol: 7932 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 7 voturi
Sârmă ghimpată, gratii şi ziduri ca la pușcărie, de frica hoţilor, la Șcheia3.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei