Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 feb 2017 - Anul XXII, nr. 39 (6455)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Insistenţă

Consiliul Local Rădăuţi, solicitat să legitimeze o ordinară ilegalitate imobiliară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Insistenţă cel puţin suspectă din partea conducerii Primăriei Rădăuţi în cazul unui imobil situat în acest oraş. O locuinţă aflată în proprietatea statului român, şi care a fost vândută deja ilegal în decembrie 2015, cu trei zile înainte de Crăciun, se doreşte a fi înstrăinată din nou. Este o a doua tentativă ca această ilegalitate ordinară să le fie băgată pe gât consilierilor locali din Rădăuţi, după o altă încercare nereuşită în cursul anului trecut.

Proiectul de Hotărâre Locală îi aparţine primarului Nistor Tătar şi, curios, are avizul favorabil al Serviciului de Urbanism din cadrul Primăriei Rădăuţi, condus de Gabriel Flutur, şi al Compartimentului Locativ, prin persoana Cristinei Achiţei.

 

Istoria acestei vânzări cu cântec a apărut pe larg în Monitorul de Suceava în cursul anului trecut şi vizează un imobil de pe strada Cernăuţi, nr. 43, din apropierea fabricii de spirt. Pe 22 decembrie 2015, într-o perioadă în care toată lumea alerga după cumpărăturile pentru Crăciun, Primăria Rădăuţi a vândut imobilul respectiv, cu o suprafaţă totală de 44 mp, cu suma de 2.226 de lei, echivalentul a 500 de euro, cu mult sub preţul pieţei.

Contractul de vânzare-cumpărare cu numărul 40869 stipula următoarele: „Primăria municipiului Rădăuţi vinde şi Onciul Gheorghe şi Onciul Luminiţa Dorina cumpără locuinţa situată în Rădăuţi, strada Calea Cernăuţi, nr. 43”.

În contract este stipulat că imobilul era ocupat de cumpărători în calitate de chiriaşi încă din 14 aprilie 2009 şi este compus dintr-o cameră de locuit cu o suprafaţă de 44 mp, la care se adaugă cotă indiviză din suprafaţa comună a clădirii, respectiv din 8,80 mp antreu, 6,00 mp cămară şi 10.00 mp verandă.

În afara preţului derizoriu cu care Primăria Rădăuţi a decis să-şi înstrăineze imobilul, apar şi alte neconcordanţe crase. În actul de vânzare-cumpărare datat 22 decembrie 2015 şi pe care şi-au pus semnătura viceprimarul cu atribuţii de primar de atunci, Bogdan Loghin, secretarul Marinică Sofroni, precum şi şefa Biroului Locativ, Lucia Ruscior Ciurariu, apare o altă menţiune, şi anume că pe data de 9 decembrie, deci cu aproape două săptămâni înainte de încheierea contractului propriu-zis, cumpărătorul Gheorghe Onciul a achitat deja un avans de 1.500 de lei cu chitanţa nr. 77.878.

Se pare că acest cumpărător de bună-credinţă a fost un soi de guru şi a ghicit dinainte că-i va fi vândut imobilul, asta în condiţiile în care nu există nici o Hotărâre de Consiliu Local prin care să se aprobe înstrăinarea clădirii de pe strada Calea Cernăuţi, nr. 43.

 

 

Diferenţe între contractul de vânzare-cumpărare din decembrie 2015 şi propunerea de HCL din februarie 2017

Cu alte cuvinte, în decembrie 2015, imobilul de pe Calea Cernăuţi, nr. 43, a fost vândut fără a exista o Hotărâre de Consiliu Local şi fără o evaluare din partea unei firme de specialitate. Nu se ştie cum a fost stabilit preţul de 2.226 de lei de atunci şi nici ce anume i-a determinat pe oamenii care conduceau Primăria Rădăuţi la acea vreme să-şi pună semnătura pe acel contract.

Cineva a sesizat prostia şi a încercat să dreagă busuiocul. Aşa se face că anul trecut a fost introdus pe ordinea de zi a Consiliului Local Rădăuţi un proiect prin care se propunea vânzarea imobilului, proiect care în final nu a mai trecut.

Interesant este că după numai câteva luni povestea se repetă, iar consilierii locali din Rădăuţi sunt invitaţi să legalizeze o ilegalitate.

Totuşi, şi în noul proiect de Hotărâre de Consiliu Local apar o serie de discrepanţe faţă de actul de vânzare-cumpărare nr. 40869 din 22 decembrie 2015. Mai exact, suprafaţa care se scoate acum la vânzare nu mai este de 44 mp, ci de 35,2 mp. Veranda de 10 mp dispare cu desăvârşire, iar cămara nu mai are 6 mp, ci 6,6 mp.

 

Imobilul, evaluat la 2.950 de euro, fără TVA

După cum arătam, imobilul cu suprafaţa de 44 mp a fost vândut încă din 22 decembrie 2015 pentru suma de 2.226 de lei. La acea dată nu exista o evaluare şi nici vreo Hotărâre de Consiliu Local, aspect recunoscut de Bogdan Loghin, viceprimarul cu atribuţii de primar al municipiului Rădăuţi de la finele lui 2015.

„Nu ştiu cum s-a făcut această vânzare. Cred că a fost vorba de o inerţie, dar mai multe amănunte nu pot oferi. Există o interpretare a doamnei care a întocmit actele, dar cert este că lucrurile sunt cam încurcate”, a arătat Bogdan Loghin.

Între timp, pe 14 noiembrie 2016 a fost finalizat un raport de expertiză întocmit de SC Eval Professional SRL Iaşi, care arată că valoarea de piaţă a imobilului, a celor 35,2 mp şi nu 44 mp ca în cazul vânzării din 2015, este de 13.300 de lei, adică 2.950 de euro, fără TVA.

Dacă mai adăugăm şi TVA , suprafaţa de 35,2 mp este evaluată la 15.827 de lei, adică de 7 ori mai mult faţă de preţul cu care s-a vândut suprafaţa de 44 mp a imobilului de pe Calea Cernăuţi, nr. 43, înainte de Crăciunul anului 2015.

 

Un alt caz similar la Rădăuţi

Monitorul de Suceava a scris şi despre o altă vânzare dubioasă a unui imobil de către Primăria Rădăuţi. Totul a ieşit la iveală după ce în şedinţa de Consiliu Local din iulie 2016 pe ordinea de zi a fost introdus un proiect de HCL privind vânzarea unei garsoniere cu o suprafaţă utilă de 12,45 mp, 1,95 mp WC comun şi 2,29 mp hol comun, amplasată pe strada Oborului.

Imobilul fusese deja vândut în luna decembrie pentru modica sumă de 2.707 lei, fireşte fără nici o evaluare şi fără vreo Hotărâre de Consiliu Local. Între timp, s-a încercat legalizarea unei golănii, numai că aleşii locali au sesizat acest aspect, iar Hotărârea nu a fost adoptată.

Mai mult, un raport de evaluare întocmit în cursul anului trecut arată că preţul real al imobilului este de 22.280 de lei, fără TVA, sumă stipulată şi în proiectul de Hotărâre de Consiliu Local care nu a fost adoptat. Mai mult, cei 2.707 lei achitaţi ca plată integrală a imobilului s-au considerat a fi „un avans”, deşi în contractul de vânzare-cumpărare din noiembrie 2015 nu se stipula nimic în acest sens.

 

Asemănări cu dosarul de corupţie de la Timişoara

Un caz cu implicaţii similare, care a adus prejudicii bugetului local şi de stat, a bubuit zilele trecute la Timişoara.

Actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, şi fostul edil al oraşului Gheorghe Ciuhandu sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu în cazul vânzării a 967 de imobile.

Judecători, poliţişti, funcţionari publici au beneficiat de vânzarea caselor naţionalizate de ultimii doi primari ai Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu şi Nicolae Robu, cei doi fiind anchetaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru că au înstrăinat 967 de imobile. Acuzaţia este că au comis abuz în serviciu atunci când au semnat pentru vânzarea locuinţelor naţionalizate la preţuri modice. Prejudiciul, conform unei expertize realizate de Parchetul Anticorupţie, se ridică la 40 de milioane de euro.

În cazul Rădăuţi până în prezent s-au confirmat doar două ilegalităţi imobiliare girate de oameni din primărie, dar se pare că numărul situaţiilor de acest fel este mult mai mare şi nu ar fi excluse surprize de proporţii dacă DNA se va implica pentru a face lumină.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consiliul Local Rădăuţi, solicitat să legitimeze o ordinară ilegalitate imobiliară.
 Vizualizări articol: 5086 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Consiliul Local Rădăuţi, solicitat să legitimeze o ordinară ilegalitate imobiliară5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei