Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 oct 2016 - Anul XXI, nr. 243 (6356)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ultimul Laudatio închinat lui Anne-Marie HOUDEBINE

(6 iunie 1940 –13 octombrie 2016)

Anne-Marie HOUDEBINE, reputat lingvist, semiolog, psihanalist, „Doamna Imaginarului lingvistic”, Doctor Honoris Causa al Universității „Ștefan cel Mare”, ne-a părăsit fulgerător, intempestiv, așa cum o știam, în plină forță intelectuală și dintr-o multitudine de proiecte colective. Ne-a lăsat fără cuvinte, Ea, creatoarea de cuvinte, parcă pentru a proba că marile dureri sunt mute.

Regina feminismului în lingvistică, saussuriană imbatabilă, a ales să plece la îngeri chiar în „Anul Saussure”, acum când lingviști din toată lumea aniversează 100 de ani de la publicarea documentului fondator al lingvisticii moderne, Cursul de lingvistică generală al lui Ferdinand de Saussure.

Ne-a părăsit între două mari manifestări științifice la care era așteptată: Colocviul internațional „Victor Banaru”, organizat de Departamentul de lingvistică romană al Universității de Stat din Moldova (13-14 octombrie) și Colocviul Internațional de Lingvistică Funcțională, ce are loc la La Rochelle (Franța), localitatea natală a lui Anne-Marie HOUDEBINE (18-21 octombrie). Nu a mai ajuns la Chișinău, unde colegii pregătiseră un Laudatio – ultimul Laudatio - și o diplomă de Membru de Onoare al Departamentului de lingvistică romană, ce poartă data de 4 octombrie 2016. Anne-Marie nu este printre noi, fizic, nici la La Rochelle, acolo unde funcționaliști de pretutindeni au ales să se întâlnească pentru a o omagia, nicidecum pentru a o comemora.

 

Destinul a vrut altfel.

Anne-Marie HOUDEBINE, doctor în Litere și Științe umane (cu o teză de 1500 de pagini, sub coordonarea lui André Martinet), Profesor emerit de lingvistică și semiologie la Universitatea „René Descartes” – Paris V, Sorbona (tocmai obținuse pentru a treia oară acest titlu), psihanalist și Președinte al AsociațieiSémiologie actuelle, rămâne PROFESOARA (cu majuscule), LINGVISTA ce a impus femininul numelor de meserii, „obligând” limba franceză să adauge – e, ca marcă a genului feminin, la professeur. PROFESOARA HOUDEBINE și-a închinat întreaga viață, până la uitarea de sine, Universității și elevilor, studenților din Poitiers, Angers, Paris, apoi doctoranzilor de pe toate continentele.

Sute de titluri în domeniile analizelor semiologice, diferenței sexuale, identității și limbilor, semiologiei indiciilor, psihanalizei, lingvisticii funcționale, imaginarului lingvistic și cultural, și, recent, umorului și stereotipurilor în desenele din presă poartă amprenta inconfundabilă a stilului și muncii asidue de cercetătoare în științele limbajului reprezentate de  Anne-Marie HOUDEBINE.

Recunoscută ca autoarea teoriilor Imaginarului lingvistic (în lingvistică) și Semiologiei indiciilor sau interpretative (în semiologie), ca lingvista feminizării numelor de meserii, a titlurilor și funcțiilor (între 1984-1986 a fost membru al Comisiei de feminizare la Ministerul drepturilor femeii), Anne-Marie HOUDEBINE este reprezentanta fidelă și exemplară a valorilor Francofoniei, înglobând în spiritul libertății, solidarității, unității în diversitate, cel al cooperării și mobilității.

Încarnare perfectă a „dinamismului”, „vigorii”, „vitalității” și „energiei” (cele patru calități sub auspiciul cărora s-au desfășurat, la Paris, în 2011, „Zilele Omagiu Anne-Maria HOUDEBINE”), Anne-Marie HOUDEBINE a fost, înainte de orice, PROFESOARA înconjurată, adulată, urmată de sute de discipoli cărora le-a dedicat necondiționat cei peste 50 de ani de muncă.

Din 2008, la pensie fiind, a mers dintr-o universitate în alta, conferențiind și încurajând cercetătorii de toate vârstele.

La Suceava, Anne-Maria HOUDEBINE a fost de trei ori, de patru ori a participat, însuflețind dezbaterile, la Colocviul Internațional de Științe ale Limbajului „Eugeniu Coșeriu”. Creatoare de punți de colaborare cu universități din întreaga lume, promotoare înflăcărată a noutăților în științele Limbii, neobosită susținătoare a afirmării tinerilor, Anne-Maria HOUDEBINE a fost „magnetul” de care avea nevoie lingvistica modernă pentru a se dezvolta. Harul ei didactic era unic, iar dezbaterile la care participa, în compania unor reputați lingviști și semiologi, deveneau automat momente de referință în istoria instituțiilor academice sub cupola cărora se desfășurau.

PROFESOARA Anne-Marie HOUDEBINE rămâne Modelul și Idealul pentru mulți dintre cei care au cunoscut-o. Pierderea ei este o grea încercare pentru noi, cei care ne-am format la „Școala Anne-Marie HOUDEBINE”.

Mulțumim, iubită Doamnă PROFESOARĂ! Știm că ați plecat acum pentru că trebuia să vă întâlniți cu Saussure, Martinet și Coșeriu pentru o nouă dezbatere furtunoasă.

Prof. univ. DHC Sanda-Maria ARDELEANU

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ultimul Laudatio închinat lui Anne-Marie HOUDEBINE.
 Vizualizări articol: 2271 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ultimul Laudatio închinat lui Anne-Marie HOUDEBINE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei