Consilierii județeni au votat, ieri, în unanimitate, să sprijine proiectul participării municipiului Suceava la competiția de desemnare a titlului de capitală europeană a culturii, dacă Primăria Suceava decide să participe. Președintele CJ, Cătălin Nechifor, le-a propus ieri consilierilor să voteze pentru această susținere, oferind inclusiv sprijin logistic pentru proiect. În opinia lui Nechifor, chiar dacă este foarte târziu – termenul limită de depunere a aplicației este octombrie 2015- municipiul Suceava are prima șansă deoarece are foarte multe avantaje în fața contracandidaților săi. Punctele forte pe care mizează Nechifor sunt spațiul multicultural și multietnic al Sucevei, unic în țară, și posibilitatea de integrare în Bucovina istorică, prin implicarea Administrației Regionale de la Cernăuți, cu care județul Suceava are un parteneriat solid. De asemenea, el contează pe sprijinul celorlalte regiuni partenere, Schwaben din Germania și Mayenne din Franța, ai căror președinți vor fi la Suceava la începutul lunii august, în cadrul turneului ”Patru regiuni pentru Europa”. ”Am demonstra Consiliului European să suntem ceea ce vrea Uniunea Europeană: un spațiu al regiunilor. Frontierele nu trebuie să mai fie bariere. Cred că un proiect cultural cu Suceava și Cernăuți, cu parteneri cele două regiuni din Germania și Franța demonstrează că avem viziunea care a stat la baza fondării Uniunii Europene. Ce ar însemna reinventarea Bucovinei istorice? Un argument să vrem să ne dezvoltăm împreună. Asta este unicitatea Bucovinei, suntem un spațiu multicultural și multietnic. Suntem unici în România”, a spus Nechifor. Acesta le-a mai spus colegilor săi din deliberativul județean că există posibilitatea ca aleșii locali să decidă brusc să aplice totuși pentru acest proiect și e mai bine ca la nivelul CJ să existe o hotărâre de susținere. ”La Consiliul Local au mai fost decizii schimbate în scurt timp, cu ședințe de îndată, de foarte de îndată sau extraordinare. Chiar dacă e foarte târziu, încă se mai poate face ceva și nimeni nu ne împiedică să fim parteneri onești ai Consiliului Local Suceava. Dezbaterea s-a dus prost în politică, dar putem s-o reparăm”, a afirmat președintele CJ.
Suceava are cu ce candida, crede președintele Nechifor
El a amintit și evenimentele de amploare care pot fi prinse în proiect, precum Festivalul Medieval de la Cetatea de Scaun, Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru, Hora Bucovinei, Crăciun și Paște în Bucovina, Pelerin în Bucovina, Festivalul Comorilor de pe Rarău, festivalul de la Horodnic, Festivalul Huțulilor, unic în România, evenimentul „Simfonii de Toamnă” organizat de Clubul Rotary. ”Doar cu municipiul Suceava nu putem demonstra foarte mult, dar lucrând în echipă, se poate”, a mai spus Cătălin Nechifor.
Propunerea de parteneriat cu Consiliul Local și Primăria Suceava pentru susținerea proiectului a fost votată de toți consilierii județeni, indiferent de formațiunea politică din care fac parte.
Mai rămâne ca și Consiliul Local Suceava să decidă, în cel mai scurt timp, dacă are interes să înceapă rapid întocmirea documentației cu care să concureze pentru titlul de capitală europeană a culturii pentru anul 2021.
Potrivit regulamentului, doar orașele pot participa la competiție, dar susținerea regională și elementele de unicitate aduc puncte în plus la evaluare.
Pentru 2021, din România și-au anunțat candidatura Alba Iulia, Arad, Brașov, Brăila, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Oradea, Sfântu Gheorghe și Timișoara. Printre condițiile pentru obținerea titlului se numără respectarea criteriilor artistice și culturale pentru eveniment; angajamentul autorităților publice; finanțarea proiectelor; implicarea comunității locale; implicarea reprezentanților industriei, comerțului și a societății civile; includerea tuturor minorităților etnice.
Programul cultural trebuie să creeze un interes la nivel european. Principalul avantaj al unei capitale culturale europene este atragerea de fonduri. Uniunea Europeană acordă un premiu de 1,5 milioane de euro, după ce orașul și-a îndeplinit toate sarcinile din dosarul de candidatură.
Singurul oraș din România care are acest titlu este Sibiu.
Cec în alb
Consiliul Județean Suceava a votat în unanimitate să susțină ”Suceava – capitală europeană a culturii”
