Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 iun 2015 - Anul XX, nr. 143 (5955)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Decizie instanţă

Membrii unei familii de romi au de încasat 430.000 de euro, despăgubiri pentru un bărbat ucis de un tir

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Despăgubiri record, de 430.000 de euro, plus alte sume mai mici, reprezentând prestaţii periodice pentru minori, urmează a fi încasate de numeroşii urmaşi ai unui bărbat din Gura Humorului, care a fost accidentat mortal de un tir în timp ce se deplasa pe marginea drumului. Accidentul s-a petrecut în mai 2013, iar acum două zile Judecătoria Gura Humorului s-a pronunţat în ceea ce priveşte partea civilă a dosarului, în care părţile civile au solicitat despăgubiri.

Despăgubirile sunt atât de mari, fabuloase am putea spune, în condiţiile în care vor ajunge la soţia decedatului, la cei nouă copii ai acestuia, la părinţii săi, dar şi la cei şapte fraţi care sunt în viaţă.

 

Moartea a venit într-o fracţiune de secundă, din spate, la câţiva paşi de casă

Tragedia care a dus la decesul lui Ilie Vîjîilă, în vârstă de 49 de ani, un  bărbat de etnie romă, tată a nouă copii, s-a petrecut pe 12 mai 2013, pe DN 17, la ieşirea din Gura Humorului spre Câmpulung Moldovenesc, în dreptul intersecţiei cu drumul secundar care duce spre Mănăstirea Voroneţ.

Din ancheta finalizată cu rechizitoriu de trimitere în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului rezultă că bărbatul se deplasa pe marginea drumului, pe sensul de mers Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc, fiind la câţiva paşi de casă. El se întorcea împreună cu soţia de la un magazin din apropiere, unde făcuse cumpărături. Moartea a venit într-o fracţiune de secundă, din spate. Un autotren condus pe direcţia Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc a fost scăpat de sub control de şofer. Colosul, condus de Constantin Miauţă, atunci în vârstă de 35 de ani, a pătruns pe trotuar, iar remorca l-a acroşat pe bărbatul în vârstă de 49 de ani. Acesta a fost târât pe o distanţă de câteva zeci de metri şi aruncat într-un canal, fiind omorât pe loc.

 

Soţia bărbatului a trecut şi ea razant pe lângă moarte

Soţia bărbatului a scăpat cu viaţă, tirul trecând razant pe lângă ea.

Vina principală pentru accident i-a aparţinut şoferului, fapt pentru care a şi fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, însă procurorii au reţinut şi o culpă a pietonului. Acesta avea la dispoziţie un trotuar pe celălalt sens de mers, astfel că din punct de vedere al normelor rutiere se deplasa neregulamentar. Pe de altă parte, rudele decedatului au arătat că bărbatul s-a deplasat regulamentar, pe trotuar, însă înainte de tragedie a traversat pe celălalt sens, spre casa sa. Această variantă a fost acceptată în parte de anchetatori.

 

Soţia - 60.000 de euro, copiii - câte 30.000 de euro

Judecătoria Gura Humorului a decis, acum două zile, să admită în parte acţiunea civilă formulată de membrii familiei Vîjîilă. Astfel, soţia acestuia, Rodica Vîjîilă, care a fost şi ea la un pas de moarte în acel accident, va încasa cele mai importante despăgubiri, de 60.000 de euro. Fiecare din cei nouă copii ai bărbatului va încasa câte 30.000 de euro, cu precizarea că doi dintre ei, care sunt încă minori, vor primii şi sume periodice, lunare, de câte 158 de lei, până la vârsta majoratului.

Instanţa a mai stabilit ca părinţii decedatului să încaseze fiecare câte 100.000 de lei, în timp ce şapte fraţi ai lui Ilie Vîjîilă vor primi fiecare câte 50.000 de lei. La aceste sume se mai adaugă despăgubiri materiale de 25.000 de lei, bani reprezentând cheltuielile de înmormântare şi de pomenire a decedatului.

Toate aceste sume trebuie achitate de firma de asigurări cu care avea contract şoferul care a provocat accidentul, Euroins România. Cum Judecătoria Gura Humorului este prima instanţă care a judecat acest caz, părţile din dosar au la dispoziţie posibilitatea de a face apel. O decizie finală privind sumele care vor trebui achitate va lua Curtea de Apel Suceava.

 

Ce pedeapsă i-a fost aplicată şoferului

Dacă partea civilă a acestui dosar nu este încă definitivă, latura penală s-a finalizat în luna martie a acestui an. Curtea de Apel Suceava a stabilit, confirmând practic ce a stabilit Judecătoria Gura Humorului, ca autorul accidentului să fie condamnat la o pedeapsă de  1 an şi 4 luni de închisoare, suspendată sub supraveghere. Inculpatul din acest dosar a scăpat aşadar fără nici o zi de închisoare, pedeapsa fiind amânată pe durata unui termen de încercare de doi ani de zile. Inculpatul are impuse mai multe obligaţii şi nu are voie să mai comită vreo infracţiune. De asemenea, acestuia i s-a impus obligaţia de a nu mai conduce.

 

Cinci membri ai familiei decedatului s-au ales cu dosare penale după accident

În urma accidentului din mai 2013 mai există încă un dosar penal. Trei fii ai celui decedat şi doi fraţi ai acestuia sunt cercetaţi pentru infracţiunile de „tulburare a ordinii şi liniştii publice” şi „ameninţare”. Asta după ce, la câteva minute de la tragedie, în jur de 200 de persoane s-au adunat la faţa locului. Au urmat scene violente, o parte din rudele celui decedat încercând să-şi facă singure dreptate. Şoferul s-a baricadat în cabina autotrenului, iar la faţa locului au intervenit de urgenţă echipaje de poliţişti de la Serviciul de Acţiuni Speciale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Membrii unei familii de romi au de încasat 430.000 de euro, despăgubiri pentru un bărbat ucis de un tir.
 Vizualizări articol: 5753 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 10 voturi
Membrii unei familii de romi au de încasat 430.000 de euro, despăgubiri pentru un bărbat ucis de un tir3.4510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tiganu are alta lege trimis de
(25 iun 2015, 10:02:00
cum gatu masi cand omoara un roman un tigan , tiganu e asa de scump ? si atunci cand un tigan omoara un roman romanu nu are nici o valoare ! traim antro tara an care romanu valoreaza zero toate minoritatile toti boratii sant peste noi . romani sant buni doar pt taxe si impozite.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sarmale cu păsat (rețeta bunicii) Nu cred sa mai fi mancat altundeva celebrele sarmale din pasat ale bunicii. (Pasatul - ori crupele de papusoi - sunt boabe de porumb zdrobite. Asta pentru cine nu stie).Si a fost nevoie de ceva eforturi reportericesti ca sa dau de reteta cea veche,... Citeşte