Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 iun 2015 - Anul XX, nr. 140 (5952)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Descinderi cu mascaţii

54 de percheziţii şi 18 persoane reţinute, într-un dosar de contrabandă al DIICOT

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu mai puţin de 54 de percheziţii au avut loc vineri dimineaţă într-un dosar de contrabandă cu ţigări al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, 19 indivizi fiind aduşi la audieri de mascaţii poliţiei, jandarmeriei şi poliţiei de frontieră.

Cele mai multe dintre percheziţii au avut loc pe raza judeţului Suceava (42), descinderile fiind făcute la Siret, Comăneşti, Bălcăuţi, Dolhasca, Fălticeni, Zamostea, Șcheia, Muşeniţa şi municipiul Suceava.

Alte 12 percheziţii au avut loc pe raza judeţelor Iaşi, Vaslui, Prahova, Olt şi Brăila.

Au fost emise 21 de mandate de aducere, însă, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, doar 19 dintre cei vizaţi au fost găsiţi şi aduşi la sediul Parchetelor din Suceava, unde se află şi sediul DIICOT Suceava.

“Pe perioada desfăşurării acţiunilor specifice de cercetare şi a executării percheziţiilor au fost ridicate şi confiscate 680.000 de ţigarete de contrabandă. De asemenea, în cadrul percheziţiilor au fost ridicate şi indisponibilizate 4 autovehicule, 76 de telefoane mobile sume de bani şi băuturi alcoolice. Totodată, au fost ridicate documente şi înscrisuri cu valoare probatorie în cauză”, a transmis vineri după-amiază purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene.

 

Faptele s-au petrecut în 2014-2015, iar prejudiciul estimat este de 2,5 milioane de lei

Subcomisarul Ionuţ Epureanu a declarat că ancheta vizează două grupări infracţionale, iar cercetările s-au desfăşurat de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, prin Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice – Biroul Fraude Vamale, sub conducerea unui procuror de caz din cadrul DIICOT Suceava.

Suportul informativ a fost asigurat cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii, Direcţia de Operaţiuni Speciale şi Direcţia de Informaţii şi  Protecţie Internă.

Activitatea infracţională a fost desfăşurată în perioada 2014 – 2015, iar prejudiciul estimat până în prezent este de peste 2.500.000 de lei.

“Activităţile sunt continuate de poliţiştii IPJ Suceava sub coordonarea procurorilor din cadrul  DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, fiind efectuate audieri de persoane şi administrându-se material probator, în vederea stabilirii cu exactitate a gradului de participaţie a persoanelor bănuite cu privire la punerea în executare a rezoluţiei infracţionale, urmând a se dispune măsuri preventive faţă de acestea”, a mai declarat vineri după-amiază purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene, subcomisarul Ionuţ Epureanu.

 

Cum funcţionau cele două grupări infracţionale şi cine erau liderii

Surse judiciare au declarat că acuzaţiile aduse membrilor celor două grupări investigate în acest dosar sunt, pe lângă contrabandă, şi iniţiere, constituire, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Anchetatorii spun că una dintre grupări era condusă de un anume Claudiu Roman (34 de ani), din municipiul Fălticeni, şi se ocupa cu transportul, preluarea, depozitarea şi valorificarea ţigarelor de contrabandă.

De multe ori, explică poliţiştii, membrii grupării lui Roman se aprovizionau cu tutun ucrainean ori moldovenesc de la cealaltă grupare, care, în scenariul conturat de anchetatori, ar fi avut doi lideri, în persoana unui anume Cezar Andrei Olariu, zis “Cici” sau „Ciuntu”, şi a lui Gabriel Ovidiu Gherasă, primul în vârstă de 31 de ani, al doilea de 28 de ani, ambii din oraşul Siret. Gruparea celor doi avea preocupări în colectarea ţigărilor introduse peste frontiera verde, în zona Siret, de ucraineni sau cărăuşi din localităţile de frontieră. Țigările ajungeau atât la gruparea din Fălticeni, dar şi la alţi clienţi, din judeţul Suceava şi din alte judeţe.

Trebuie precizat că mare parte dintre suspecţii din acest dosar au mai fost cercetaţi şi în alte dosare, tot pentru contrabandă, unii fiind şi trimişi în judecată.

 

18 persoane reţinute pentru 24 de ore

În arestul poliţiei judeţene, cel puţin doar pentru o noapte, au ajuns următorii, presupuşii lideri ai celor două grupări: Claudiu Roman, Cezar Andrei Olariu şi Gabriel Ovidiu Gherasă, dar şi soţii Mihai şi Elena Osoianu Țăranu, ambii din Buneşti, în vârstă de 45 de ani, Costel Marişca, de 52 de ani, Andrei Zuinea, de 29 de ani, Alexandru Mutrescu, de 22 de ani, Ionuţ Sâicu, 29 de ani, şi Daniel Grosaru, 23 de ani, toţi din Siret, David Romaniuc, de 43 de ani, şi Gabriel Cristea, de 49 de ani, ambii din Fălticeni, Ovidiu Macovei, de 37 de ani, din municipiul Suceava, Dragoş Amariţei, de 36 de ani, din Paşcani.

Acestora se mai adaugă alte patru persoane, ale căror nume nu am reuşit să le aflăm până la închiderea ediţiei.

Aşadar, 18 persoane încarcerate pentru 24 de ore în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, iar pentru şapte dintre cei reţinuţi se va cere astăzi (sâmbătă) arestarea preventivă, faţă de restul urmând să fie luată măsura controlului judiciar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 54 de percheziţii şi 18 persoane reţinute, într-un dosar de contrabandă al DIICOT.
 Vizualizări articol: 6681 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
54 de percheziţii şi 18 persoane reţinute, într-un dosar de contrabandă al DIICOT4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorbă de lăptucuță O pagină de carte, cu un veac şi mai bine în urmă: "Falnic şi luminos se ridică-n fundal blândul rege al atâtor înălţimi, vestitul Penteleu, cu cele mai grase păşuni, cu cele mai încântătoare şi mai bogate... Citeşte