Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 apr 2015 - Anul XX, nr. 94 (5906)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Reuşită

O elevă a Colegiului „Petru Rareş” va studia chimia la una dintre cele mai prestigioase universităţi ale lumii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Chimia este prin excelenţă o disciplină care cere timp şi efort susţinut pentru a înţelege „tainele” formulelor şi reacţiilor chimice de pretutindeni din jurul nostru. Tocmai pasiunea şi apetenţa pentru această disciplină, interesul şi dorinţa de a performa în acest domeniu au determinat-o pe Diana Tănase, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, să studieze chimia peste hotare, la una dintre cele mai bune universităţi ale lumii.

Adolescenta a fost admisă la Imperial College of London, universitate poziţionată pe locul al II-lea în lume, la egalitate cu Universitatea Cambridge, potrivit clasamentului QS Top Universities.

Diana Tănase a aplicat la cinci instituţii de învăţământ superior din Anglia: Universităţile Oxford, Imperial College din Londra, Manchester, Durham şi Edinburgh, firesc, la specializarea chimie. „Imperial e cea mai bună opţiune pentru mine, îmi place foarte mult atmosfera plină de energie şi efervescenţă de la Imperial. Îmi place Londra”, a mărturisit entuziasmată Diana. Iar cu acelaşi entuziasm ne-a povestit despre chimia fizică, ramura sa favorită din chimie, despre Londra, despre plăcerea de a picta pe sticlă sau de a realiza bijuterii hand made din fimo, despre schi sau despre legendarii de la Rolling Stones – preferaţii săi.

 

Cursuri online la marile universităţi

Pasiunea pentru această disciplină i-a fost insuflată de Ecaterina Lazarovici, cea care i-a fost profesoară de chimie în ciclul gimnazial. Încă de atunci şi-a adjudecat distincţii importante în cadrul unor competiţii naţionale de specialitate, iar seria rezultatelor bune a continuat şi în liceu, când a fost pregătită deprof. Dana Capbun.

S-a calificat în fiecare an la faza naţională a olimpiadelor de chimie, prin urmare pregătirea de la şcoală a fost dublată de studiu individual fervent.

„M-am bucurat enorm, la olimpiada de anul trecut, când am primit punctaj maxim la o problemă pe care nimeni din concurs nu reuşise să o rezolve. Nici cel care s-a clasat pe locul I. A fost o problemă deosebită, care nu testa ce ai învăţat acasă neapărat, ci cum ştii să aplici şi să pui cap la cap ceea ce ţi se dă şi cunoştinţele pe care le ai”, povesteşte adolescenta.

 Mai mult de atât, a lucrat de pe tratate universitare în limba română şi engleză şi a urmat câteva cursuri pe Coursera, o platformă online ce pune la dispoziţie sute de cursuri gratuite ale celor mai bine cotate universităţi din lume.

„Aşa am început să studiez chimia organică, cu ajutorul unui curs de la o universitate din Statele Unite ale Americii. Am urmat şi cursul de chimie fizică la Universitatea din Manchester. Chimia fizică, de altfel, este preferata mea. Prin aceste cursuri am vrut să văd modul de abordare a acestei discipline al universităţilor de peste hotare. Iar abordarea e total diferită. Dincolo se pune accent pe înţelegerea în profunzime a fenomenelor, nu neapărat pe cunoaşterea a atât de multe date pe care le găseşti oricum în cărţi. Se apreciază modul în care reuşeşti să te descurci cu datele pe care le ai şi cum ajungi la o concluzie”, spune Diana. Tocmai aceste lucruri au cântărit în decizia sa de a studia la sute de kilometri de casă. Cât priveşte procesul de admitere, eleva a completat o aplicaţie online pe care a înaintat-o universităţii, ulterior susţinând un interviu cu două cadre ale instituţiei.

„M-au încântat laboratoarele lor, dotările şi infrastructura de acolo, proiectele pe care le demarează. De exemplu, când i-am vizitat eu, studenţii lucrau la un proiect interdisciplinar, un cromatograf din piese lego şi tot ei făceau şi softul pentru interpretarea datelor. După ce am plecat de acolo, mi-am dorit enorm să mă întorc”, spune tânăra.

Faptul că Diana îşi va continua studiile academice în străinătate, în peisajul internațional, este un motiv de mândrie şi pentru profesorii şi reprezentanţii unităţii de învăţământ în cadrul căreia studiază. De altfel, tânăra nu are decât cuvinte de laudă şi recunoştinţă pentru colectivul de profesori ai colegiului „Petru Rareş”, de la care spune că a primit sprijin permanent şi necondiţonat.

 

Pictura şi bijuteriile handmade

Dincolo de chimie, de pregătirea pentru examenul de bacalaureat şi de celelalte materii şcolare, Diana este preocupată de pictura pe sticlă şi de confecţionarea bijuteriilor handmade, din fimo, bijuterii ce se disting prin unicitate, bun gust şi naturaleţe.

„Mai ales în primii doi ani de liceu, când am dispus de mai mult timp, am pictat foarte mult pe sticlă. În general realizam flori sub forma unui vitraliu. Ulterior a venit curentul bijuteriilor din fimo pe care l-am îmbrăţişat alături de alte colege”, a declarat Diana, care, nu în ultimul rând, ne-a mai mărturisit că îi place să schieze, iubeşte concertele şi, mai ales, pe rockerii de la Rolling Stones. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O elevă a Colegiului „Petru Rareş” va studia chimia la una dintre cele mai prestigioase universităţi ale lumii.
 Vizualizări articol: 4870 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
O elevă a Colegiului „Petru Rareş” va studia chimia la una dintre cele mai prestigioase universităţi ale lumii5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei