Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 oct 2014 - Anul XIX, nr. 253 (5762)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Cu securea deasupra capului

Vasile Florea, patronul Florconstruct, la un pas de a fi trimis în judecată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vasile Florea, patronul Florconstruct, firmă abonată la lucrări prin municipiul Suceava, este la un pas de a fi trimis în judecată. Afaceristul este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, în dosarul care priveşte asfaltările de pe bulevardul principal al municipiului.

Vasile Florea este urmărit penal pentru două infracţiuni: evaziune fiscală şi  folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false ori incomplete ce au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunităţii Europene.

În acelaşi dosar mai este cercetat şi Vasilică Puşcaşu, omul care a stat în spatele acestei afaceri ilegale. Puşcaşu, acum aflat în puşcăriile din Austria,  controla la acea vreme Kamer Build Company, firmă care s-a ocupat cu asfaltarea unei porţiuni din şoseaua care vine dinspre Fălticeni şi merge către Botoşani.

 

Lucrări de 20 de miliarde de lei vechi, facturate ilegal de Puşcaşu

La vremea respectivă, contractul de subantrepriză dintre Florconstruct şi Kamer Build Company a fost semnat în condiţii cel puţin suspecte, asta în condiţiile în care era stipulat foarte clar că nu sunt admise subcontractări.

Cu toate acestea, Vasile Florea, se pare la presiunea unor persoane importante, şi-a pus semnătura pe acel contract prin care Kamer Build Company a asfaltat parţial bulevardul principal, mai exact de la sensul giratoriu de la Galleria Mall şi până în faţa magazinului Bucovina.

Ulterior, a intervenit scandalul reţinerii lui Vasilică Puşcaşu, iar asfaltările au fost finalizate de Vasile Florea. În total, se pare că firma Kamer Build a asfaltat ceva mai puţin de un sfert din lungimea totală prevăzută în contract, încasând 20 de miliarde de lei vechi dintr-un total de 100 de miliarde de lei vechi, cât era prins în programul cu bani europeni accesat de  Primăria Suceava.

Valoarea prejudiciului nu se ştie exact, dar procurorii DNA Suceava urmează să stabilească acest lucru în perioada următoare.

Ilegalităţile au fost constatate de Direcţia de Luptă Antifraudă (DLAF) din cadrul Guvernului României, care a întocmit un raport şi l-a înaintat ulterior către DNA Suceava pentru continuarea verificărilor şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi.

 

Prejudiciu de 3,91 miliarde de lei vechi constatat la Kamer Build

Acestea nu sunt singurele documente pe care le cercetează procurorii anticorupţie. Faţă de Vasilică Puşcaşu se pare că există date şi despre faptul că nu şi-a plătit cu bună ştiinţă o serie de obligaţii către bugetul de stat.

Un control efectuat în luna mai a anului 2012 a evidenţiat că reprezentanţii Kamer Build Company au „uitat” să vireze către bugetul de stat 3,91 miliarde de lei vechi. Banii provin din neplata TVA-ului, în sumă de 2,42 de miliarde de lei vechi, şi a impozitului pe profit, în valoare de 1,49 de miliarde de lei vechi.

Rămâne de văzut care va fi suma totală care li se va imputa celor doi, Vasile Florea şi Vasilică Puşcaşu, şi dacă acestora li se vor impune sechestre asigurătorii, asta dacă nu s-a întâmplat deja acest lucru.

 

Vasilică Puşcaşu urmează să fie adus în ţară pentru a-şi ispăşi condamnarea din Austria

Vasilică Puşcaşu se află în acest moment în Austria, unde a fost condamnat la 12 ani de puşcărie pentru două jafuri cu mână armată. În curând, el urmează a fi adus în România pentru a-şi ispăşi pedeapsa, o decizie în acest sens fiind luată de magistraţii de la Curtea de Apel Suceava, care au admis cererea venită din partea Ministerului Federal al Justiţiei din Austria şi la care Vasilică Puşcaşu a achiesat.

Potrivit Noului Cod Penal din România, Vasilică Puşcaşu va beneficia şi de o reducere a pedepsei, de doi ani, şi asta pentru că pedeapsa maximă prevăzută de legislaţia noastră în corespondenţă cu faptele sale din Austria este de maxim zece ani.

Vasilică Puşcaşu a fost condamnat pentru comiterea a două jafuri cu mână armată, fapte în urma cărora a furat aproape 335.000 de euro.

Atât pe timpul urmăririi penale derulate de procurorii din Wiener Neustadt, cât şi în timpul procesului, Vasilică Puşcaşu nu a recunoscut implicarea sa în jafurile pentru care este acuzat. El s-a bazat pe faptul că în ambele fapte, comise în urmă cu nouă ani, în 2005, purta cagulă şi nu a putut fi recunoscut.

Proba principală care l-a înfundat pe sucevean este cea a ADN-ului, probă ridicată de pe o cagulă abandonată după cel de-al doilea jaf armat.

 

Vasile Florea, inculpat şi în dosarul facturilor fiscale false din afacerea cu fier

Vasile Florea este inculpat şi într-un alt dosar aflat pe rolul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism Suceava. De altfel, Florea a fost reţinut pentru 24 de ore în luna mai a anului trecut, dar judecătorii au decis că el poate fi cercetat în stare de libertate.

Este vorba de celebrul dosar cu operaţiuni cu materiale de construcţii, în special fier, prin care se spălau sume uriaşe de bani.

Mai exact, o serie de societăţi, printre care şi Florconstruct, în baza facturilor fictive, colectau TVA şi îşi diminuau profitul obținut în urma activității comerciale curente desfăşurate. Astfel, societățile comerciale beneficiare ale facturilor fiscale fictive nu plăteau sume importante către bugetul consolidat al statului, respectiv TVA de plată şi impozit pe profit, unele din aceste societăți beneficiind chiar de rambursări de TVA de la bugetul de stat, creând în acest mod un prejudiciu important bugetului de stat.

După ce acumulau datorii mari către bugetul de stat ca urmare a emiterii facturilor fictive, firmele cetăţenilor romi, capii afacerilor ilegale, erau trecute pe numele unor indivizi de etnie romă cu venituri modeste, majoritatea noilor „patroni” fiind din localitatea Grajduri, judeţul Iaşi, care nici măcar nu ştiau că au devenit administratori de firme. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vasile Florea, patronul Florconstruct, la un pas de a fi trimis în judecată.
 Vizualizări articol: 8521 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 9 voturi
Vasile Florea, patronul Florconstruct, la un pas de a fi trimis în judecată3.759

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Leul greu... trimis de
(30 oct 2014, 11:03:31
of of of...greu ii cu leii astia...
2.   Se strange surubul trimis de
(30 oct 2014, 11:14:30
Iata ca dupa celebrul Vasile Puscasu ,puscariasul international, un alt om de afaceri ,Vasile Florea ,este in atentia DIICOT.Ce au in comun cei doi?Au firme care fac asfaltarile in Suceava.In 2011, firma Kamer Build Company SRL ,firma puscariasului international Vasilica Puscasu, a devenit faimoasă în Suceava, când a subcontractat lucrările de asfaltare pentru principala arteră de circulaţie din municipiu.In 2012 Florconstruct” şi „SUCT”. au cîştigat licitaţia organizată de Primărie pentru desemnarea firmelor care să se ocupe de reabilitarea arterelor rutiere cu fonduri de la bugetul local.

3.   Se strange surubul trimis de
(30 oct 2014, 11:17:20
Patronul Florconstruct a fost saltat de DIICOT in mai 2013.Alaturi de patronul Florconstruct a fost audiat de DIICOT si Sorin iacob,patronul Loial impex SRL si proprietarul Conacul Domnesc.Ce-i uneste pe cei doi? Faptul ca sunt patronii firmelor de construcţii abonate la contracte grase din bani publici.Firma Loial Impex SRL Suceava, deţinută de Sorin Iacob, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, a câştigat în ultimii ani zeci de contracte pentru marcaje şi indicatoare rutiere şi instalaţii electrice cu institutiile statului.Firma lui Vasile Florea, Florconstruct SRL Suceava a câştigat mai multe contracte publice pentru asfaltări, furnizare de utilaje de construcţii şi salubrizarea unor localităţi din judeţ.

4.   Se strange surubul trimis de
(30 oct 2014, 11:24:32
Noi,cei care comentam pe acest forum am scris de nenumarate ori de lucrarile de proasta calitate efectuate pe strada principala care strabate Suceava intrarea dinspre Falticeni iesire spre Botosani.Am comentat de nenumarate ori de lucrarile proaste de asfaltare executate de Florconstruct.Am comentat de nenumarate ori de faptul ca Florconstruct a dat in subantrepriza firmei SC Kamer Build Company SRL a puscariasului international Vasile Puscasu asfaltarea strazii Stefan cel Mare.Potrivit autorizaţiei obţinute de la Registrul Comerţului, obiectul de activitate al firmei este "comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate".Am comentat mereu si faptul cum a acceptat Primaria ca beneficiar aceasta dare in subantrepriza a unor lucrari importante unei firme a unui puscarias international.
.Noi cei de pe forum am scris mereu de pavelele Symetrica.Cum pavele noi montate de un an de zile erau scoase si erau puse pavele noi.Era o sarabanda a opavelelor.Aveam senzatia ca Symetrica punea azi pavele si a doua zi le scotea si le inlocuia cu altele.

5.   Marea rocada trimis de
(30 oct 2014, 11:26:58
Domnul Lungu se afla pe strada Gheorghe Doja si supravegheaza transferul bordurilor de pe Calea Unirii.Il cheama pe dirigintele de santier Laurentiu Cheleneagra.Tinere,astea sunt bordurile?Da sefu.Mai sa fie arata mai bine decat alea noi ce le-am pus pe calea Unirii,s-o fi defectat linia tehnologica de la Symetrica.Nu sefu le-am spalat cu dero,de aia arata ca noi.Bine tinere acuma facem asa.Bordurile de pe Gheorghe Doja le ducem pe Traian Vuia,pavelele de pe George Enescu le ducem pe aleea Nucului ,dalele de pe str.Mitropoliei le ducem pe Petru Rares si asfaltul decapat de pe Aleea Marasesti il ducem pe str.Tipografiei.ai inteles???

6.   Pavele de vara trimis de
(30 oct 2014, 11:28:35
Mergeam linistit pe langa Politie coborand spre parcul Universitatii cand am vazut muncitorii de la Symetrica cum schimba de zor pavele.Era si vecinul meu nea Ion vechi meserias.Nea Ioane,de ce le schimbati frate ca de-abia le-ati pus anul trecut.Ei da vecine dar acestea pe care le punem acum sunt pavele de vara.Celelalte erau de iarna.Cele de iarna sunt antiderapante iar cele de vara sunt netede si lucioase.Si bordurile de cele schimbati?Tot asa,bordurile de iarna au stantat pe ele un fulg de nea iar cele de vara un soare.Ajung la primarie sa platesc o taxa.Cand la etajul I vad doua usi.Pe una scria Primar de vara si pe cealalta Primar de iarna.

7.   Cine urmeaza la DNA??? trimis de
(30 oct 2014, 11:37:50
Domnul primar Lungu si-a declarat ieri profunda dragoste pentru domnul Ponta.Din liberal a ajuns socialist patimas.Dar iata ca momentul e prost tare.La felul cum PSD-istii umplu inchisorile de o sa se mute Biroul national PSD la Jilava,domnul primar a riscat tare.DNA sta la cotitura.Firmele de casa ale Primariei incep sa se prabuseasca.Avem Kamer Build Company a puscariasului Puscasu,avem Florconstruct.Poate va urma Symetrica,pate Loyal,cine stie?Poate o sa aflam cum s-au desfasurat licitatiile la Primaria Suceava,poate o sa aflam cum a explodat lantul de crasme al primarului,poate o sa aflam de ce a facut primarul doua nunti la Conacul Domnesc,restaurantul domnului Sorin Iacob,patron Loyal,firma abonata la lucrarile Primariei.
8.   Remember Primaria Suceava trimis de
(30 oct 2014, 11:41:41
Incercam sa intelegem de ce Suceava dupa 10 ani sub conducerea lui Lungu arata in halul in care arata si investitiile sunt facute (sa folosesc un cuvant bland)defectuos.
Suntem in 2008 ,au loc alegerile locale.La primaria Sucevei candideaza Lungu si Ovidiu Dontu.Ovidiu Donţu, candidatul social-democraţilor la primăria municipiului reşedinţă de judeţ, vine cu o nouă dezvăluire la adresa primarului în exerciţiu, Ion Lungu, candidat PD-L pentru un nou mandat. Donţu a susţinut într-o conferinţă de presă că fratele primarului Lungu, Constantin Lungu, a făcut prin firma sa lucrări în subantrepriză la şcoli din municipiul Suceava. „Dacă erau la şcolile din Rădăuţi nu mi se părea nimic nepotrivit pentru că şi firma fratelui domnului primar trebuie să trăiască. Îl întreb pe domnul Lungu cum poate să controleze calitatea lucrărilor la acele şcoli când în subantrepriză fratele domniei sale realizează acele lucrări”, a spus social democratul. Donţu a prezentat „patrulaterul portocaliu” al afacerilor din şcoli patrulater în care pe lângă fraţii Lungu se mai regăsesc directoarea economică a primăriei şi soţul acesteia. „Filiera pe care s-au realizat aceste lucrări este următoarea: Ion Lungu, primarul controla aceste lucrări, economicul Primăriei, doamna Văideanu le aviza, soţul doamnei Văideanu fiind şeful investiţiilor de la Inspectoratul Şcolar le ajuta, iar fratele domnului primar, Costică Lungu le realiza. Iată că patrulaterul este portocaliu domnule primar. Prezint opiniei publice patrulaterul portocaliu privind lucrările în şcoli şi las pe cetăţenii municipiului Suceava să spună dacă e în regulă sau nu. Iată domnule primar nici nu fabulez, nici nu exagerez nici nu mint. Ca sucevean am o datorie de onoare să arăt cetăţenilor realitatea”, a declarat Ovidiu Donţu

9.   Remember Primaria Suceava trimis de
(30 oct 2014, 11:43:27
In 2008 "Afacerea Sugativa”, în care bani din programul de termoficare ar fi ajuns la firma fratelui geamăn al primarului Ion Lungu.
Donţu a susţinut, într-o conferinţă de presă, că firma Pro Tehnica, aparţinând lui Constantin Lungu, a efectuat lucrări în subantrepriză la modernizarea punctului termic Obcini 3 pentru care s-au alocat 30 de miliarde de lei vechi.
Donţu l-a întrebat pe Lungu din ce lucrări ale bugetului public a realizat firma Pro Tehnica o cifră de afaceri de 4 miliarde de lei vechi în 2006, cu şapte angajaţi, şi care a fost cifra de afaceri în 2007, anul în care s-au desfăşurat lucrările de reabilitare a punctului termic Obcini 3.
„În Suceava băieţii deştepţi sunt doi: fraţii Lungu. Risipa banului public şi prosperitatea afacerilor familiei sunt programul electoral al primarului Ion Lungu”, a încheiat Donţu.

10.   Remember Primaria Suceava trimis de
(30 oct 2014, 11:45:02
In 2008."În mandatul Lungu s-au cheltuit sume imense în afacerea Asfalt Tango. Asfalt de la asfaltările de mântuială şi Tango de la jongleriile făcute cu şapte milioane de euro din banii sucevenilor. Totul a pornit de la încredinţarea asfaltărilor din municipiul Suceava societăţii SCCF Iaşi a sspus Ovidiu Dontu.. „SCCF Iaşi a făcut lucrările pe Calea Unirii înainte de data licitaţiei, iar subantrepenor pe parcursul mandatului primarului Lungu a fost firma Pro Tehnica, firma fratelui său geamăn. Ce gospodar este acela care face lucrările scump şi de mântuială? În ritmul acesta Suceava va fi un oraş european peste 100 de ani. Domnule primar, opriţi risipa banului public!", a încheiat Ovidiu Donţu.

11.   DNA-ul sa clarifice LABIRINTUL ! trimis de
(30 oct 2014, 11:52:25
E clar ca buna ziua,ca sunt ,,AFACERI in FAMILIE" din BANII PUBLICI ! PRIMARIA SUCEAVA,sa fie luata la purificat cu zecile de contracte dubioase... Poate asa,marele MAHAR LUNGU,poate va face urmatoarea nunta la JILAVA !
12.   Remember Primaria Suceava trimis de
(30 oct 2014, 12:03:56
Articol 2009 Primaria Bacau a platit peste 120.000 de euro unei firme sucevene pentru 28 de stalpi cu corp de iluminat. Contractul in suma de 480.000 lei (fara TVA), incredintat societatii S & O Group, este cel putin dubios, in conditiile in care - pentru fiecare stalp cu bec achizitionat de la SRL-ul sucevean - Primaria Bacau a platit 20.000 de lei, suma de cateva ori mai mare decat pretul de piata al unui astfel de produs. SRL-ul sucevean beneficiar al contractului incredintat de municipalitatea bacauana este controlat de o serie de afaceristi cu relatii in Primaria Suceava, condusa de Ion Lungu, un important lider local al PDL (in 2009, primarul Ion Lungu a coordonat campania electorala pentru alegerile prezidentiale la nivelul judetului Suceava).
In S & O Group apar drept asociati Constantin Chiru , respectiv Oltea Stirbu. Societatea il are drept director tehnic pe Calin Mihalescul.
Luminita Chiru, sotia patronului S & O Group, respectiv Rodica Mihalescul, consoarta directorului tehnic al SRL-ului sucevean, gestioneaza achizitiile publice din primaria democrat-liberalului Ion Lungu. Ambele detin functia de consilier superior in cadrul compartimentului achiztii publice din primaria suceveana.
13.   In cautarea leilor vechi trimis de
(30 oct 2014, 16:25:08
Au trecut 9 ani, 3 luni si 30 de zile de cand s-au taiat 4 zerouri si s-a trecut la banii noi (asa zisii lei noi)...vad ca si autorul dar si distinsii comentatori de pe forum se exprima in lei vechi...pun si eu o intrebare; unde i-ati gasit, fratilor?!?
14.   Comentariu trimis de
(30 oct 2014, 19:59:14
Comentator documentat RADUMAMII , le are pe toate strinse de-a lungul vremii . Daca nenorociti astia de jecmanitori nu ar face-o nu ar avea RADU unde sa-si etaleze biblioteca . Oricum multumim motivului si celui motivat ptr. materiale , insa te ingrozeste in ce mediu corupt si jegos sufleteste traim .

14.1  RE: Comentariu trimis de
(30 oct 2014, 22:16:41
 ☭  ϑ (1883!!!!!)
... și astfel, podul lui Radu s-a umplut de de mulțumiri...
14.2  RE: Comentariu trimis de
(30 oct 2014, 22:19:17
...un link pentru Glossa lui Eminescu, desigur.... ce putea fi transformat in mascarile de mai sus?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei