Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 sep 2014 - Anul XIX, nr. 212 (5721)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Se strânge laţul

UPDATE: Olărean a fost arestat pentru 30 de zile pentru infracţiunea de şantaj

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis vineri arestarea lui Aurel Olărean, primarul municipiului Rădăuţi, pentru o perioadă de 30 de zile, pentru infracţiunea de şantaj.

Olărean a fost ridicat joi după-amiază de procurorii şi poliţiştii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Acuzaţiile aduse edilului rădăuţean sunt de abuz în serviciu şi şantaj, fapte comise în ultimele săptămâni, dar care sunt în strânsă concordanţă cu dosarul în care sunt arestaţi deja procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorul Bogdan Bărbuţă şi afaceristul Constantin Babiuc.

Potrivit unor surse judiciare, Olărean ar fi încercat să-l constrângă pe consilierul local Traian Andronachi să voteze un proiect de Hotărâre de Consiliu Local privind modificarea onorariului pe care administraţia rădăuţeană trebuia să-l achite către avocata Marinela Prodan într-un dosar care se referă la un spaţiu din incinta fostei Biblioteci Orăşeneşti, intrată de ani buni în proprietatea SC Obcina SA Rădăuţi, firmă administrată de Arcadie Plămadă.

În schimbul acestui vot, edilul i-ar fi spus lui Traian Andronachi că nu o va concedia pe soţia acestuia din urmă din funcţia de bibliotecar, post aflat în organigrama Primăriei Rădăuţi.

Aseară, procurorii DNA l-au audiat pe consilierul Traian Andronachi, dar acesta a refuzat să facă orice fel de declaraţie la ieşirea din sediul acestei instituţii.

Tot spre Bucureşti, şi tot pentru audieri, cel mai probabil în calitate de martori, mergeau aseară şi viceprimarul Dumitru Ciobotariu, dar şi consilierii locali Simion Sticleţ şi Tiberiu Maerean.

 

Plângerea penală depusă recent de afaceristul Arcadie Plămadă, exact pe aceeaşi temă

Recent, structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost sesizată de omul de afaceri Arcadie Plămadă exact despre acest caz de abuz în serviciu, mai puţin partea cu şantajul, aspecte despre care Monitorul de Suceava a scris în ediţia din data de 28 august 2014.

Mai exact, Arcadie Plămadă reclama faptul că prin hotărârea de Consiliu Local pe care încerca Aurel Olărean s-o promoveze, privind acordarea unui onorariu avocaţial fix în valoare de 50.000 de lei şi a unui onorariu de succes de 15.000 de euro către avocata Marinela Prodan nu se încearcă decât ştergerea unei alte ilegalităţi, comisă în vara anului 2010.

Proiectul de hotărâre de Consiliu Local a fost iniţiat de primarul Aurel Olărean la începutul lui august, dar nu a reuşit să treacă în două şedinţe consecutive din cauza opoziţiei consilierilor locali. În expunerea de motive semnată tot de primarul Olărean se arată că se impune modificarea HCL 128 din 22 iulie 2010 întrucât „trebuie precizat cu exactitate cuantumul onorariului fix şi cuantumul onorariului de succes datorat în cazul atingerii scopului, şi anume obţinerea reposesiei imobilului situat în municipiul Rădăuţi, strada Unirii, nr. 68. Onorariul se va acorda proporţional cu suprafaţa din construcţie câştigată şi evaluată (parter sau etaj)”.

Trebuie spus că prin HCL 128 din 22 iulie 2010, avocata Marinela Prodan, nimeni alta decât soţia fostului senator PDL Tiberiu Prodan, ar fi urmat să primească din partea Primăriei Rădăuţi un onorariu de succes în valoare totală de 65.000 de euro. Din 2010 şi până în prezent, Marinela Prodan s-a prezentat la termenele de judecată dintre SC Obcina SA şi Primăria Rădăuţi, mai exact în dosarul privind radierea din cartea funciară a Bibliotecii Orăşeneşti. Este acelaşi dosar care a avut nu mai puţin de 32 de termene şi care a intrat în atenţia DNA, conducând printre altele la începerea urmăririi penale faţă de judecătoarea Daniela Prandea, cercetată sub control judiciar pentru luare de mită şi complicitate la şantaj.

În acest dosar, Daniela Prandea avea rolul de a-l ţine în şah pe Arcadie Plămadă cu spaţiul privind Biblioteca Orăşenească, acolo unde Constantin Babiuc primise o suprafaţă de circa 140 mp în urma unei manevre obscure a judecătorului Bogdan Bărbuţă. Toate acestea în ciuda faptului că SC Obcina SA Rădăuţi câştigase definitiv şi irevocabil la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe data de 17 iunie 2008 dreptul asupra Bibliotecii Orăşeneşti.

 

Iată ce scria Monitorul de Suceava acum două săptămâni

În articolul de acum două săptămâni am arătat că Aurel Olărean încerca să modifice Hotărârea de Consiliu Local prin care avocata Marinela Prodan urma să încaseze 65.000 de euro, din care 50.000 de euro onorariu fix şi 15.000 de euro onorariu de succes.

În plângerea trimisă la DNA de omul de afaceri Arcadie Plămadă se arată că era nevoie de o licitaţie pentru desemnarea unui avocat care să reprezinte interesele Primăriei Rădăuţi, şi asta pentru că suma pusă în joc era mai mare de 30.000 de euro, încălcându-se astfel prevederile articolului 19 din OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică.

„Solicit cercetarea primarului Aurel Olărean pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice deoarece prin semnarea unui contract de asistenţă judiciară cu încălcarea legislaţiei a creat un prejudiciu de 65.000 de euro. De asemenea, solicit efectuarea de cercetări pentru fals în declaraţii. Deşi primarul Aurel Olărean susţine că nu a semnat contractul de asistenţă judiciară, ulterior, printr-o adresă trimisă la acest dosar specifică exact contrariul: <Prodan Marinela este mandatată să reprezinte atât interesele Primăriei municipiului Rădăuţi cât şi ale municipiului Rădăuţi. Între noi, Primăria municipiului Rădăuţi, şi doamna avocat Prodan Marinela există contractul de asistenţă juridică nr. 11967/16.08.2010 care este în vigoare>”, se arată în plângerea penală depusă de administratorul SC Obcina SA Rădăuţi.

 

Olărean, trimis deja în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor

Aurel Olărean este deja judecat într-un dosar penal aflat pe rolul Judecătoriei Rădăuţi. El este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor ca urmare a plângerilor făcute de consilierul local Simion Sticleţ şi consilierul judeţean Nistor Tătar, la care s-a conexat și plângerea făcută de Instituţia Prefectului împotriva edilului, acuzat că a sfidat pur şi simplu legea şi a refuzat să demareze procedurile pentru înlocuirea consilierului local Nistor Tătar (care şi-a dat demisia din Consiliul Local Rădăuţi) cu primul supleant de pe listele electorale ale USL, Simion Sticleţ.

Refuzul lui Aurel Olărean s-a perpetuat vreme de aproape jumătate de an din momentul în care consilierul local şi-a dat demisia.

Reprezentanţii USL, din rândul cărora făcea parte şi Nistor Tătar, s-au adresat instanţei de judecată pentru a-l obliga pe Olărean să îl valideze pe noul consilier local, însă, chiar şi cu sentinţa penală pe masă, primarul a rămas neclintit în decizia sa.

Nici la următoarea şedinţă ordinară a Consiliului Local primarul Olărean nu făcut nimic pentru a fi validat consilierul Sticleţ. Întrebat de ce nu a iniţiat un proiect de hotărâre privind validarea lui Simion Sticleţ, primarul a reacţionat (potrivit procesului-verbal întocmit în urma acelei şedinţe): „Legiuitorul nu vine cu nici o măsură asupra persoanei care nu semnează acel certificat constatator. (...) Închideţi ghilimelele şi spuneţi citat Olărean”.

„Prin neîndeplinirea acestor atribuţii, învinuitul a cauzat o vătămare intereselor legale ale părţii vătămate (n.r. - Simion Sticleţ), concretizată în dreptul acesteia de a îndeplini o funcţie de autoritate publică şi de a-şi exercita mandatul încredinţat în urma votului liber exprimat de membrii colectivităţii locale, în faţa cărora este responsabilă”, se preciza în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava remis presei la finele lunii ianuarie a acestui an.

 

Precizările DNA în cazul reținerii primarului Aurel Olărean

Aurel Olărean primarul municipiului Rădăuți, a fost reținut joi seară pentru o perioadă de 24 de ore. El este acuzat de comiterea infracțiunilor de:

- abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, 
- șantaj, 
- complicitate la șantaj. 

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În intervalul 27.01.2011 – 03.04.2014, inculpatul Olărean Aurel, primar al Municipiului Rădăuți, împreună cu inculpata Prandea Daniela Mariana, judecător la Judecătoria Rădăuți, inculpatul Bărbuță Bogdan-Ilarion-Costică, judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuți, Dîmbu Dumitru, procuror șef Secția de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, l-a sprijinit pe omul de afaceri Babiuc Constantin Gavril, inculpat în prezentul dosar, să exercite presiuni, pentru a determina o persoană să renunțe la dreptul de proprietate asupra unei părți dintr-un imobil situat în municipiul Rădăuți (având destinația magazin alimentar și bibliotecă), în favoarea unei alte persoane aflate în anturajul omului de afaceri.
Concret, prin Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțată la 17.06.2008, s-a admis acțiunea de revendicare prin care Primăria municipiului Rădăuți a fost obligată să predea persoanei apreciate de instanță ca fiind proprietarul real, imobilul sus menționat.
Întrucât o parte din acest imobil fusese anterior, în mod fraudulos, atribuită omului de afaceri Babiuc Constantin Gavril, prin intermediari, printr-o sentință civilă din 20.06.2006, pronunțată de către Bărbuță Bogdan-Ilarion-Costică, punerea în executare a hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție ar fi devoalat maniera frauduloasă prin care o parte din imobil, în suprafață de 221 m.p., a fost atribuită unei alte persoane decât celei îndreptățite și, ulterior, prin vânzări succesive a ajuns în patrimoniul unei societăți controlate de Babiuc Constantin Gavril. Pentru a preîntâmpina acest fapt și pentru a ascunde urmele infracțiunii, la solicitarea lui Babiuc Constantin Gavril, în cursul anului 2011, Olărean Aurel, primar al municipiului Rădăuți, în numele acestei unități administrativ-teritoriale, a introdus o acțiune în rectificare, direcționată spre judecare la judecătorul Prandea Daniela Mariana. Prin această cerere, s-a solicitat instanței să dispună rectificarea Cărții funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al proprietarului real, asupra imobilului susmenționat. Tot ca element de presiune, Primăria Municipiului Rădăuți a angajat un avocat cu care aceasta a încheiat un contract de asistență juridică.
Corelativ cu acest demers, judecătoarea Prandea Daniela Mariana a acordat un număr de 32 de termene, ultimul fiind stabilit la 24.06.2014, pentru a tergiversa soluționarea cererii vădit nefondată a Primăriei Municipiului Rădăuți. Prin tergiversarea soluționării s-a urmărit exercitarea de presiuni asupra proprietarului imobilului, pentru ca acesta să renunțe la dreptul de proprietate și să semneze în acest sens o convenție, redactată chiar de judecătorul Bărbuță Bogdan-Ilarion-Costică. Mai mult, Babiuc Constantin Gavril a apelat și la procurorul șef Dîmbu Dumitru, care în intervalul martie – aprilie 2014, i-a solicitat unui executor judecătoresc să exercite presiuni asupra proprietarului, în sensul celor dorite de către Babiuc Constantin Gavril și invocând autoritatea și voința expresă a numitului Dîmbu Dumitru.

În luna august 2010, inculpatul Olărean Aurel, primar al municipiului Rădăuți, în mod nelegal, a dat dispoziție secretarului Primăriei să semneze un contract de asistență juridică, în baza căruia un avocat trebuie să primească de la Primăria Municipiului Rădăuți suma de 65.000 euro (15.000 euro onorariu de succes și 50.000 euro onorariu fix), fără ca, pentru atribuirea contractului, să se fi organizat procedura de licitație.
Astfel, au fost încălcate atât prevederile art. 19 din OUG nr. 34/2006 (autoritatea contractantă achiziționează direct produse, servicii sau lucrări în măsura în care valoarea achiziției, estimată [...] nu depășește echivalentul în lei a 30.000 euro, exclusiv TVA pentru fiecare achiziție de produse ori servicii [...]), cât și prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 128 din 22.07.2010 (prin care a fost aprobată doar plata unui de onorariu avocațial de succes de 10% din valoarea de piață a unui imobil de 153.800 euro).
La datele de 28, 29 și 31 august 2014, Olărean Aurel a amenințat un consilier local că, în situația în care, în ședința Consiliului Local al municipiului Rădăuți, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de inculpat onorariul avocatului respectiv și nu se va înscrie în baza prevederilor OUG 55/2014 în partidul din care edilul face parte, va dispune ca soția consilierului să fie revocată din funcția de conducere pe care o deținea la o instituție aflată în subordinea primăriei, implicit, diminuarea drepturilor salariale.

Prin demersurile făcute în sensul aprobării, de către Consiliul local, a majorării onorariului avocatului, inculpatul Olărean Aurel urmărea să scape de urmărirea penală în prezentul dosar penal.

Inculpatului Olărean Aurel i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile formulate, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, acesta urmând a fi prezentat, în cursul zilei de 12 septembrie 2014, la Curtea de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului UPDATE: Olărean a fost arestat pentru 30 de zile pentru infracţiunea de şantaj.
 Vizualizări articol: 5863 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.71/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 14 voturi
UPDATE: Olărean a fost arestat pentru 30 de zile pentru infracţiunea de şantaj4.7514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Solutie trimis de
(12 sep 2014, 20:43:11
Dupa umila mea parere, dl.primar Olarean ar trebui internat la Sasca, Socola etc. dupa care ar trebui impuscat, sa nu se mai chinuie...saracul.
Poate pentru primenirea natiei, dl. primar Olarean impuscat, dupa care ar putea fi internat, in spitalele de mai sus, pentru imbunatatirea starii psihice a pacientilor.
2.   Praf in ochi trimis de
(12 sep 2014, 23:23:37
O gasca de penali acesti pdlisti. Mai e un mecanic numit de Olarean director la spitalul Radauti....
La cit rau au facut acesti indivzi ,la cit de lipsiti sunt de orice urma de moralitate ma intreb daca nu cumva aceasta invinuire pt. care este urmarit penal acest Olarean are drept scop protectia sa personala pt. a nu raspunde pt. alte fapte mai grave.
3.   DOMNULE PREFECT, trimis de
(13 sep 2014, 09:24:44
DACA SUNTETI O PERSOANA CU ADEVARAT PENTRU CETATENI, EMITETI O DISPOZITIE DE INCETARE A FUNCTIEI DE PRIMAR A ACESTUI NEMERNIC OLAREAN,PENTRU O PERIOADA DE 60 ZILE, CU PRELUNGIRE PANA LA REZOLVAREA TUTUROR DOSARELOR PENALE.ACUM SE VA VEDEA DACA PESEDEUL ESTE PENTRU CETATENI S-AU TOTUL ESTE O GARGARA POLITICA.
4.   Rebutul olarean trimis de
(13 sep 2014, 09:32:46
...e ok ca l-au strans pe tembel ,intrebarea mea justificata vine insa in completare...dar pe Lungu cand il strangeti? Curtea de Conturi a finalizat controlul,s-au gasit un milion de nereguli la Primaria Suceava...aici cand intra DNA-ul pe usa din fata?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei