Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 sep 2014 - Anul XIX, nr. 203 (5712)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Vama

Un vechi depozit de cărbuni arde mocnit sub pământ, în parc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un fenomen neobișnuit se petrece de ceva vreme în parcul din jurul monumentului „Stâlpul lui Vodă” din comuna Vama. Valuri de fum și un miros greu de suportat, de gaze de cărbune incomplet arse, inundă toată zona pe sute de metri pătrați când este ceață.

Inițial localnicii din împrejurimi s-au suspectat unii pe alți că ar arde în sobe cauciucuri, dar adevărata cauză a mirosului neplăcut a fost găsită unde nu se aștepta nimeni – în parc. Acolo solul pur și simplu arde mocnit dinspre adâncime spre suprafață, pe sub ierburi, fumegă și în mai multe locuri izbucnesc uneori mici și efemere flăcări albastre. Rădăcinile unora dintre copacii bătrâni din parc au ars și ele, din adâncime către trunchi. Unul dintre copaci s-a și prăbușit în primăvară peste acoperișul unei locuinţe din vecinătatea parcului. Atunci s-a crezut că a fost din cauza vântului, iar acum oamenii spun că s-a întâmplat pentru că arborele avea rădăcinile arse complet. Un alt copac, care poartă pe trunchi urme evidente de carbonizare în partea de jos și care pare solid, dar despre care nu se știe dacă are și el rădăcinile arse, a fost pur și simplu legat cu o sârmă de un altul, preventiv, ca să nu mai cadă spre case, dacă ar fi să se întâmple, ci spre parc. Nu se știe dacă mai sunt și alți arbori afectați, pentru că nu se cunoaște cât de amplu este fenomenul în adâncime, în pământ.

 

”Aici e mână de om”

Inițial, primarul comunei, Nicolai Baltag, ne-a explicat că nu a știut nimic despre așa ceva, pentru că nimeni nu a anunțat autoritățile, deși oamenii din zonă spun că sunt luni de zile de când se confruntă cu valuri de fum și gaze. După o vizită la fața locului, autoritățile locale au mai multe ipoteze despre cauza fenomenului. Prima dintre acestea este că totul ar fi fost provocat.

”La prima vedere, eu zic că aici e mână de om, nu altceva. Poate cineva a crezut că trebuie să ne dea de lucru. Zic asta și pentru că nimeni nu a dat măcar un telefon să ne anunțe, dar au nimerit să anunțe presa din prima. Poate cineva a făcut asta intenționat, oamenii sunt imprevizibili”, opinează primarul Baltag.

Totuși, edilul nu exclude alte două variante. Una dintre acestea ar fi că există în subsol un zăcământ de cărbune și ar putea fi vorba de emanații de gaze care se autoaprind. Cealaltă se referă la o mai veche soluție ”tehnică” găsită de autoritățile din trecut, care ar mai fi dus la astfel de consecințe și cu alte ocazii.

 

”Curățenia” poluantă

Autoritățile locale admit că a mai existat o situație asemănătoare anterior, pe care credeau însă că au rezolvat-o. ”Pe vremea când în vecinătate era un preventoriu TBC, acesta a avut o centrală termică. Probabil atunci când a fost dezafectată, poate și înainte, au făcut un fel de curățenie și toate resturile de cărbune și ce o mai fi fost în ea, arse și nearse, se pare că au fost scoase din clădire și îngropate în parc. Noi știm numai locul aproximativ, dar nu știm în ce cantitate a fost acest material. Se pare că acel praf de cărbune s-a aprins undeva din interior, nu știm din ce cauză, în primăvară. Atunci eu am propus să săpăm și să scoatem acel praf de cărbune sau ce o fi, dar tocmai pentru că nu știm cât de mult este acolo, riscam să distrugem tot parcul după ce abia l-am modernizat. Așa că am recurs la udarea zonei respective cu multă apă și spumă, fumegarea a încetat și am crezut că situația este rezolvată. Pentru că acum fenomenul este asemănător și în aceeași zonă, e posibil să fie și o reactivare a manifestărilor din primăvară de la acel cărbune. Nu știm încă motivul și îmi pare foarte rău, dar iată că oricum am proceda, sunt afectați și copacii din parc”, e explicat primarul vămean.

 

”Situație sub control”

În imediata apropiere a porțiunii de parc afectate se află mai multe gospodării, o grădiniță, un cămin de bătrâni și monumentul istoric ”Stâlpul lui Vodă”, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din comună. Autoritățile locale dau asigurări însă că s-au luat toate măsurile și că nimeni nu va fi afectat.

”Am dispus deja să fie din nou udat perimetrul cu apă și spumă, așa că fumul și gazele vor dispărea, nu vor mai afecta nici căminul de bătrâni, nici copiii de la grădiniță și nici locuitorii din jur. Este exclus și să ajungă accidental copiii de la grădiniță în zona unde apare arderea asta mocnită, pentru că ei sunt supravegheați și nu au ce căuta acolo, chiar dacă, în cel mai rău caz, fenomenul reapare în viitor. Oricum, situația este acum sub control și împreună cu organele competente încercăm să găsim și o rezolvare definitivă, fără să distrugem parcul, dacă se va dovedi că acel depozit de resturi de cărbune este cauza fenomenului și de această dată. Deocamdată nu putem exclude nici o ipoteză, dar monitorizăm ce se întâmplă acolo în continuare. Bine ar fi să ne fie alături și localnicii și să ne anunțe când apar asemenea probleme undeva, ca să putem interveni imediat”, ne-a mai spus primarul Baltag. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un vechi depozit de cărbuni arde mocnit sub pământ, în parc.
 Vizualizări articol: 3584 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Un vechi depozit de cărbuni arde mocnit sub pământ, în parc3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei