Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 244 (5451)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nemulţumiri

An financiar dezastruos pentru agricultori, care îşi vând produsele la jumătate de preţ faţă de 2012

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Agricultorii din judeţ nu prea au nici un motiv de bucurie după ce şi-au adunat recoltele de pe ogoare. Majoritatea culturilor se vând la preţuri foarte mici, unele la jumătate faţă de anul trecut, asta deşi producţiile sunt în mare aceleaşi. Cei mai afectaţi sunt marii cultivatori, care au de vândut cantităţi foarte mari, au de plătit arenzi şi de realizat însămânţările de toamnă. Cu alte cuvinte, nu au altă alternativă decât în a vinde la preţul pieţei, chiar dacă acesta nu îi mulţumeşte nici pe departe.

 

Comparaţiile cu 2012 îi strâng în spate pe cultivatori

Ilie Homeniuc, administrator al societăţii Prodimpex SRL Bălcăuţi, care a cultivat în acest an 1.600 de hectare de teren agricol, a explicat că la porumb, care se recoltează în această perioadă, preţul este chiar şi sub 40 de bani la kilogram, în condiţiile în care ar trebui să fie de minim 75-80 de bani, pentru a fi acoperite cheltuielile. Anul trecut, kilogramul de porumb se vindea cu 1 leu. La fel stă situaţia şi la grâu, a precizat cultivatorul, grâu care se vinde cu 50-60 de bani, în timp ce în 2012 era vândut cu 1 leu şi chiar cu 1,20 lei la un moment dat.

„Nu ştim de unde au apărut aceste fluctuaţii atât de mari. Cred că declaraţiile ministrului Agriculturii, care anunţa la un moment dat supraproducţii la multe culturi,  au fost o mare eroare, cu atât mai mult cu cât în cele din urmă producţiile nu au fost atât de mari”, a declarat Ilie Homeniuc. El a precizat că în condiţiile acestor preţuri foarte mici ar trebui ca pâinea să se ieftinească substanţial, însă s-a arătat convins că acest lucru nu se va întâmpla.

 

Raportul preţ-producţie este falimentar pentru cultivatorii suceveni

Preţuri mult mai mici au şi culturile de floarea-soarelui şi soia. Astfel, floarea-soarelui se vinde acum cu aproximativ 1 leu, faţă de 1,90 de lei anul trecut, în timp ce soia se vinde cu 1,20-1,30 de lei, faţă de 2 lei în 2012.

Gheorghe Abogătoaie, administratorul SC Plop-Agro Plopeni, care a cultivat în jur de 700 de hectare de teren în Plopeni şi Salcea, a explicat de ce 2013 este un an dezastruos.

„Producţiile sunt cam la fel de mari ca în 2012, iar preţurile sunt la jumătate, asta e realitatea pe care o poate confirma orice cultivator. O salvare ar putea veni din încasarea subvenţiei pe motorină, care nu ne-a fost virată de doi ani de zile. Cred că intrarea masivă a Ucrainei pe piaţa europeană a dus la această prăbuşire a preţurilor”, a declarat Gheorghe Abogătoaie.

El a ţinut să precizeze că în ciuda acestor probleme, persoanele de la care a arendat teren primesc câte 500 de kilograme de grâu la hectar, totodată el plătind şi impozitul pe arendă.

 

Cartoful, scump când mulţi cultivatori suceveni au renunţat la el 

Cu un preţ mai bun în 2013 faţă de 2012 este doar cartoful, în timp ce sfecla de zahăr are aproximativ acelaşi preţ. Cartoful pleacă de la producători cu 1,2-1,3 lei kilogramul, faţă de 0,7 lei kilogramul anul trecut în această perioadă.

„După ce în ultimii doi ani de zile am aruncat sau donat mari cantităţi de cartof, deoarece nimeni nu îl cumpăra, acum, în 2013, am mai cultivat doar 65 de hectare cu cartof”, a precizat Ilie Homeniuc. În situaţia sa sunt mulţi dintre agricultorii din judeţ, care au redus drastic suprafeţele pe care au însămânţat această cultură.

Specialiştii spun că în acest an cartoful este semnificativ mai scump, în condiţiile în care polonezii, care au invadat piaţa română anul trecut, au avut producţii slabe.

 

„Este o perioadă de reglare a cererii cu oferta, iar statul nu poate interveni direct în această problemă”

Datele contabilizate de Direcţia Agricolă Suceava confirmă, într-adevăr, că producţiile din 2013, la principalele culturi, sunt cam aceleaşi cu cele din anii anteriori. La nivel european lucrurile nu au stat la fel, susţine Vasile Schipor, directorul executiv al Direcţiei Agricole Suceava.

„Este o perioadă de reglare a cererii cu oferta, iar statul nu poate interveni direct în această problemă. Preţurile sunt în scădere în toată Europa, pe fondul supraproducţiei. Se ştie că anii cu producţii bune scad automat preţurile. La nivel de judeţ este o problemă legată şi de cum vând unii cultivatori. Cei mai mulţi nu sunt puternici, lucrează solitar, pe cont propriu. Este nevoie de depozite mari şi de asociere”, şi-a spus punctul de vedere Vasile Schipor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului An financiar dezastruos pentru agricultori, care îşi vând produsele la jumătate de preţ faţă de 2012.
 Vizualizări articol: 1749 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
An financiar dezastruos pentru agricultori, care îşi vând produsele la jumătate de preţ faţă de 20125.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   E nevoie trimis de
(20 oct 2013, 09:51:58
...mare si de o bursa a cerealelor in tara noastra, ca iata ce efecte negative produc declaratiile unora!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei