Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 151 (5358)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Porţi închise

Galleria Mall, o investiţie de 25 de milioane de euro, îngropată de criză

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cel mai nou dintre mallurile sucevene, deschis în 2009, este şi primul care şi-a închis porţile. Galleria Mall, o investiţie de 25 de milioane de euro, inaugurată cu patru ani în urmă, a devenit acum doar o clădire pustie, în care s-au îngropat o mulţime de bani.

„Moartea” mallului sucevean, care a mers în pierdere încă de la înfiinţare, a devenit oficială odată cu plecarea celui mai mare chiriaş, Penny Market, care deţinea cel mai mare spaţiu închiriat şi reprezenta şi principala „ancoră” a centrului comercial, atrăgând acolo clienţii.

Penny Market din cadrul Galleria Mall s-a închis definitiv de la 1 iulie, iar clienţii care nu ştiau încă acest lucru se opreau miraţi în faţa uşilor închise ale centrului comercial, pe care era lipit un anunţ, „Magazin închis”, prin care erau direcţionaţi către cealaltă locaţie în care funcţionează, din cartierul Burdujeni.

Ieri, una din intrările în mall era complet blocată, cu obstacole puse în faţa uşilor de sticlă automatizate, care acum „refuzau” să se mai deschidă, iar pe cealaltă intrare, câţiva oameni cărau într-o dubiţă ultimele piese de mobilier ale unui fost magazin de electrocasnice.

„Strângem tot şi plecăm până nu ne dau aştia afară”, povesteşte, la telefon, unul dintre cei care se ocupă de mutare.

În mall, o linişte mormântală. Paşii îmi răsună în clădirea goală. Zgomotul lor se rostogoleşte pe betonul podelei, se izbeşte de uşile închise ale magazinelor, de vitrinele goale, de obloanele trase, pe care, uneori vezi câte un mesaj care încerca să mascheze realitatea cruntă „Închis pentru renovare”, „Inventar” sau „În curs de amenajare”.

De fapt, multe din aceste mesaje sunt afişate de luni de zile, de când magazinele au fost închise, fără ca alţi agenţi economici să mai preia în chirie spaţiile respective.

 

O „moarte” anunţată

Declinul Galleria Mall, care a devenit clar la începutul acestui an, când majoritatea contractelor de servicii au fost deja reziliate, la fel şi ca contractele cu chiriaşii, în condiţiile în care alte magazine erau deja închise de ceva vreme.

Monitorul de Suceava a anunţat încă de atunci că Galleria se pregăteşte să închidă porţile, dar proprietarii mallului au negat acest lucru.

„Am reziliat contractele cu chiriaşii care nu-şi plăteau chiria pentru că erau în insolvenţă, cum este cazul House of Art. Au avut trei magazine pe care le-au închis (n.r. Este vorba de magazinele Fox, House of Art şi Eponge). Deocamdată mallul nu se închideşi suntem tot timpul în căutarea unor noi chiriaşi. Gradul de ocupare este de 50%”, declara atunci Ştefan Cremene, Chief Operations Manager al GTC România.

Deşi au existat mai multe zvonuri privind transformarea clădirii într-o clinică medicală sau achiziţionarea acesteia de către o firmă suceveană furnizoare de rulmenţi, nici una dintre variante nu s-a confirmat încă.

Cert este că centrul comercial de la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni a „înghiţit” 25 de milioane de euro numai pentru construcţie şi terenuri, care au avut un preţ foarte piperat în acea zonă, pierderi semnificative înregistrându-se şi în cei patru ani de funcţionare, în care chiriaşii au fost puţini, au stat pe tarife mici, (oferite pentru a-i ţine acolo, în ciuda faptului că nu aveau clientelă), în cele din urmă investitorii ajungând la concluzia că, în condiţiile actuale, menţinerea oricărei activităţi acolo se face cu costuri foarte mari, care nu se justifică nici pe departe din încasări, drept pentru care au trecut la rezilierea contractelor.

Cu o suprafaţă construită de 15.000 mp, din care o suprafaţă închiriabilă de aproape 11.000 mp, Galleria Mall este singurul centru comercial din Suceava cu parcare subterană, creată pentru a pune la dispoziţia clienţilor un total de 270 de locuri de parcare.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu clădirea a cărei vânzare a fost încercată şi anul trecut, la pachet cu alte două malluri, din Buzău şi Piatra-Neamţ,  tranzacţie care nu a mai fost însă finalizată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Galleria Mall, o investiţie de 25 de milioane de euro, îngropată de criză.
 Vizualizări articol: 3982 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 8 voturi
Galleria Mall, o investiţie de 25 de milioane de euro, îngropată de criză3.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Era clar din ziua deschiderii... trimis de
( 3 iul 2013, 14:20:29
o prostie de investitie... au deschis mall-ul cu jumatate din spatii neinchiriate, iar restul ocupate de niste firme total neinteresante... zica toata treaba a fost gandita cu alt organ decat capul...
2.   Pacat, imi pare tare rau! trimis de
( 3 iul 2013, 19:28:43
Una din cele mai frumoase cladiri din oras cu o curatenie deosebita. Eu sper sa revina cit mai curind cu un nou manager. Astept cu nerabdare.....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei