Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 151 (5358)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

În familie

Elevii de la un liceu particular, examinaţi la bacalaureat de o comisie în care vicepreşedinte a fost soţia patronului şcolii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O repartizare teoretic aleatorie, prin calculator, a dus la o situaţie care a stârnit mari semne de întrebare privind corectitudinea examenului de bacalaureat. Este vorba practic de o incompatibilitate care nu este prevăzută în metodologia examenului, dar care lasă loc speculaţiilor şi ar fi putut fi foarte uşor evitată, dacă s-ar fi dorit.

 

În comisia de examen a elevilor de la şcoala patronată de soţul său

Concret, comisia de examinare repartizată la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, unde susţin examenul de bacalaureat elevii de la această unitate de învăţământ, dar şi cei de la Liceul Particular Nr. 1 Suceava, l-a avut ca preşedinte pe Virginel Iordache, directorul Colegiului Naţional de Informatică Suceava, iar ca vicepreşedinte a fost repartizată profesoara Cristina Lohănel, care este director adjunct al Liceului cu Program Sportiv Suceava.

Problema este că soţul acesteia, profesorul Dan Lohănel, este managerul Liceului Particular Nr. 1. Aşadar, vicepreşedintele de comisie, care s-a ocupat efectiv de toate activităţile, inclusiv de supraveghere, la proba scrisă de luni, la limba şi literatura română, a fost nimeni alta decât soţia patronului şcolii.

Trebuie precizat că doar preşedintele de comisie şi vicepreşedintele au dreptul, conform metodologiei, să intre în sălile de examinare, alături de supraveghetori.

 

Vicepreşedinta a fost mutată într-o altă comisie, într-un timp record

Lucrurile au intrat pe un făgaş normal într-un timp record abia după ce presa a intrat pe fir şi a pus o serie de întrebări referitoare la această situaţie.

Situaţia a fost sesizată ieri Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava. În foarte scurt timp am fost informaţi că profesoara Cristina Lohănel a fost schimbată din comisia de examinare de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară.

Laura Hacman, purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, a declarat că din punct de vedere al prevederilor în vigoare o astfel de incompatibilitate nu este prevăzută, însă, pentru a se înlătura suspiciunile, s-a hotărât înlocuirea imediată. „Pentru a se evita orice comentarii, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a decis înlocuirea doamnei profesoare, care a fost repartizată în cadrul altei comisii. Metodologia nu prevede situaţii de acest gen. Membrii comisiei au dat declaraţii pe propria răspundere doar cu privire la faptul că nu vor examina rude, inclusiv până la gradul IV”, a declarat Laura Hacman.

Se poate pune uşor întrebarea de ce nimeni de la IŞJ Suceava nu a sesizat din proprie iniţiativă această situaţie ori de ce, pentru a evita astfel de probleme, chiar profesoara în cauză nu a solicitat repartizarea la o altă comisie înainte de proba de limba şi literatura română.

 

Cristina Lohănel: „Nu văd nici o problemă în acest sens”

Contactată telefonic, Cristina Lohănel a precizat că nu are nimic să-şi reproşeze, în condiţiile în care şi-a făcut doar treaba, acolo unde a fost repartizată. 

“Nu văd nici o problemă în acest sens, acolo am fost repartizată de inspectorat şi mi-am făcut datoria. Lucrurile au decurs foarte bine la proba de examen de luni, iar eu nu am nici o mustrare de conştiinţă. În momentul în care am fost contactată de inspectorat (n.r. - ieri, după ce presa s-a interesat de caz), am precizat că accept un transfer la altă comisie”, a declarat Cristina Lohănel.   

 

Liceul Particular Nr. 1, de la promovabilitate de 100% la dezastru

Semnele de întrebare apar şi în condiţiile în care în ultimii trei ani procentul de promovare la bacalaureat al absolvenţilor liceului particular a fost unul dezastruos. Astfel, anul trecut, din 135 de absolvenţi de la Liceul Particular Nr. 1 doar 115 au fost prezenţi la examen şi au promovat doar 13, cu medii exclusiv între 6 şi 7. A rezultat un procent de promovare de doar 11,3%. În 2011, procentul de promovare a fost şi mai mic, 8,3%.

La examenul de bacalaureat din acest an, din 277 de absolvenţi s-au înscris efectiv la bacalaureat doar 37, plus 28 rămaşi din seriile anterioare.

Mai trebuie spus şi că în perioada în care nu erau camere video la examenul de bacalaureat situaţia stătea cu totul altfel. Absolvenţii Liceului Particular Nr. 1 Suceava erau fruntaşi la bacalaureat.

Astfel, în 2008, conform cifrelor oficiale publicate pe site-ul edu.ro, din cei 108 absolvenţi care s-au înscris şi s-au prezentat la bacalaureat nici unul nu a fost declarat respins, procentul de promovabilitate fiind de 100%. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii de la un liceu particular, examinaţi la bacalaureat de o comisie în care vicepreşedinte a fost soţia patronului şcolii.
 Vizualizări articol: 5972 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 8 voturi
Elevii de la un liceu particular, examinaţi la bacalaureat de o comisie în care vicepreşedinte a fost soţia patronului şcolii2.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pt madam Buzdugan trimis de
( 3 iul 2013, 17:35:48
Cred ca faci parte din cei ce au studiat la liceul particular, dar si din aia care au promovat 100%.
"Dupa cate stiu, sunt convinsa.... "
Evident esti certata matale rau cu gramatica. Poate ai vrut sa zici: Din cate stiu....
Fereasca sfantul de psihologi ca matale, facuti la kil (hmmm ti-a placut?) fara macar a citi o carte, ca daca ar fi citit, ar fi invatat macar sa vorbeasca romaneste. Ai cam dat cu mucii in fasole.
2.   Ha ha trimis de
( 3 iul 2013, 22:38:57
Acum elevii eminenti merg la liceul particular virgil madgearu de aia nu mai promoveaza aia de la Lohanel
3.   Repartizata? Zi ZAU! trimis de
( 4 iul 2013, 08:20:45
"Fosta directoare de la Liceul Bolintineanu, Costica Vărzaru, şi-a ales comisia de bacalaureat şi a fost ajutată de un inspector şcolar, susţin procurorii, potrivit Realitatea TV. De asemenea, profesorii care nu luau mită erau repartizaţi pe hol."
Nu cumva Scutariu si-a bagat si ea coada?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei