Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 ian 2011 - Anul XVI, nr. 17 (4615)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Prea săraci

Cămin de lux pentru bătrâni, fără beneficiari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sute de bătrâni aşteaptă ziua în care vor prinde şi ei un pat într-un centru social, într-un cămin de bătrâni, după ce au rămas singuri, neajutoraţi, sau, mai rău, ajung batjocura copiilor sau nepoţilor, care le „mănâncă” pensia, doar pentru că îi au în spaţiu. În acest timp, în comuna Todireşti există un Centru de asistenţă socială pentru persoane vârstnice care este gol.

Căminul de lux pentru bătrâni, cum ar putea fi numit centrul de la Todireşti, în care s-au „băgat” peste 20 de miliarde de lei vechi, bani de la Fondul European de Dezvoltare Regională (contribuţia Primăriei Todireşti fiind de cinci miliarde de lei vechi) şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord – Est – Piatra Neamţ, care a aprobat peste şase miliarde de lei vechi pentru „modernizarea, dezvoltarea şi echiparea căminului rezidenţial pentru persoane vârstnice şi vulnerabile – Todireşti”, nu a primit până acum nici un beneficiar.

 

Bani europeni, blocaţi într-o clădire

Istoricul acestui cămin de bătrâni a început, după cum ne-a spus primarul comunei Todireşti, Gheorghe Avram, în anul 2005, printr-un proiect iniţiat de primărie, proiect care prevedea ca centrul de bătrâni să fie destinat doar persoanelor vârstnice din comună.

„În anul 2008, s-au finalizat lucrările la centru, dar mai trebuiau bani pentru dotări şi amenajarea spaţiului din jurul centrului, circa 10 ari. Am făcut un proiect în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi am obţinut bani. Până anul trecut, în septembrie, s-au achiziţionat televizoare în fiecare dormitor, mini frigidere, telefon, s-a dotat bucătăria, sălile de recuperare (scaune cu rotile, paturi speciale pentru bătrâni, aparate de gimnastică medicală).Totul arată ca în Occident. Căminul are centrală proprie, spaţiu de agrement în jurul căminului”, a declarat primarul comunei Todoreşti.

 

Prea săraci pentru a merita un pat în căminul de bătrâni

Deşi căminul de bătrâni ar trebui să fie pus la dispoziţia persoanelor vârstnice din comună, primarul ne-a explicat că „bătrânii de la noi care au solicitat un loc în centru au pensii mici, în jur de trei milioane de lei vechi, iar noi am estimat că pentru a acoperi cheltuielile, un bătrân internat în acest centru ar trebui să aibă circa 14 milioane de lei vechi”. În aceste condiţii, primarul Avram ne-a mai spus că încearcă, în următoarele zile, să încheie un parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava.

Pe baza acestui parteneriat, edilul din Todireşti speră să „scape” de căminul de bătrâni, care nu-i aduce nici un ban la primărie, ci, dimpotrivă, cheltuieli. Primăria ar trebui să angajeze şi să plătească din bugetul primăriei personal pentru căminul de bătrâni, în condiţiile în care, „săracii” din comuna pe care o păstoreşte au pensii prea mici pentru a fi acceptaţi.

„Dacă avem încheiat un parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava, vor fi primiţi în căminul de la Todireşti bătrâni din tot judeţul. Capacitatea centrului este de 12 locuri. Este nevoie, însă, de cel puţin zece persoane pentru îngrijirea lor: asistenţi sociali, infirmieri, asistenţi medicali, bucătari, medic, psiholog, paznic, om care să lucreze la centrala termică”, a completat Gheorghe Avram.

 

Termen limită: trei luni, până la inaugurare

Printre condiţiile pe care le-a impus finanţatorul acestui proiect de la Todireşti se numără şi aceea că cinci ani de zile nu trebuie să se schimbe destinaţia construcţiei. Până la finele primului trimestru din acest an, primarul Avram ne-a spus că trebuie să fie dat în funcţiune căminul de bătrâni, adică să aibă beneficiari şi personal care să-i deservească, altfel, a spus el, „pierdem clădirea”.

 

Bolnavi în aşteptare

La Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava sunt în aşteptare, în vederea internării într-unul dintre centrele de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică, nouă dosare complete, 30 de cereri de instituţionalizare (16 femei şi 14 bărbaţi), urmând ca, ulterior, solicitanţii să întocmească dosarele necesare. Din cele nouă cazuri de bătrâni cu dosarele complete, patru sunt bărbaţi şi cinci sunt femei.

Cel mai vechi dosar aflat în aşteptare a fost înregistrat pe 28 iulie anul trecut, al unei femei în vârstă de 45 de ani şi care ulterior a părăsit domiciliul, motiv pentru care internarea nu a fost posibilă.

 

În centrele sociale sunt primiţi şi bătrâni fără pensie

„Internarea într-un centrul al Direcţiei este condiţionată de întocmirea şi depunerea unui dosar administrativ care să conţină următoarele acte: copie după actele de identitate, certificatul de naştere, de căsătorie sau deces al aparţinătorului, copie de pe documentul care atestă încadrarea în grad de handicap, adeverinţă de venit, documente doveditoare a situaţiei locative, ultimul talon de pensie, dacă este cazul, raportul de anchetă socială, investigaţii paraclinice, dovada eliberată de serviciul specializat al primăriei în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoanei cu handicap, prin care se atestă ca acesteia nu i s-au putut asigura protecţia şi îngrijirea la domiciliu sau în cadrul altor servicii din comunitate”, a declarat directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială, Florin Tărnăuceanu. El a mai completat că persoana care urmează să fie instituţionalizată nu trebuie să fie în mod obligatoriu pensionară. În prezent, în centrele de recuperare din structura Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava sunt asistate 833 de persoane, capacitatea acestor centre fiind de 832 de locuri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cămin de lux pentru bătrâni, fără beneficiari.
 Vizualizări articol: 3310 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 11 voturi
Cămin de lux pentru bătrâni, fără beneficiari4.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Daa... trimis de
(22 ian 2011, 12:18:47
Adica asta-i un centru de batrani utopist. Eu pot sa-mi dau seama cum asemena primari obtuzi in gandire pot exista pe fata pamantului. Bai cretinel:

1. nici un batran cu pensia de 1400 de lei nu vine la centrul vostru de lux !
2. cei care ar avea nevoie de asa ceva ori au pensii pana la 600 lei ori n-au deloc.
3. "Capacitatea centrului este de 12 locuri." Spalare de bani. Se baga 20 de miliarde !!! de lei intr-un centru pentru 12 persoane ??? Bai oameni buni, nu am idee de la ce partid este primarul asta insa mie imi miroase a furt pe fata.
4. Pariu ca in maxim1-2 ani caminul ala va primi o destinatie buna pentru indeletniciri politice.
5. Exista si o parte buna in toata aceasta afacere. Macar nu a bagatr 20 miliarde in Catedrala de pe Marasesti sau altceva de genul acestahappy Il vom numi asta furt in folosul comunitatii !
1.1  RE: Daa... trimis de
(23 ian 2011, 18:53:09
Cer scuze,poate s-ar putea numi "furt DIN folosul comunitatii" !Apropo: chiar crezi ca acest "derbedeu" cu initiativa,a facut-o de capul lui ? Chiar crezi ca nu s-au scurs bani catre alti indivizi ce salivau la aceasta afacere ? Ehehe....Romanie,Romanie !
2.   CHIAR CA E CRETIN trimis de
(22 ian 2011, 12:24:01
CUM NAIBA SA CONSTRUIESTI UN ASEMENEA CAMIN, cu 12 locuri, care trebuie sa aiba minim 10 angajati ?
Vorba lui Badea.....
3.   Catre autoare articolulu trimis de
(22 ian 2011, 13:00:24
Prost inceput, doamna sau domnisoara, ati uitat ca sunt sute de copii care de grija zilei de maine nu pot renunta la un serviciu pentru a-si putea ingriji parintii. Balanta atarna gre intre copii si parinti . Sunt pentru infiintarea acestor centre de ingrijire pentru batrani, nu numai lispa familiei sau a nevoilor materiale ii impinge acolo. Sunt sufieciente centre in judet care asigura un trai decent pentru batrani.Nu as cere niciodata copiilor mei sa-si riste serviciul sau nevoile copiilor lor pentru mine.Deschideti ochii si mai priviti si peste granita. Mentalitati comuniste avem peste tot.
4.   Unde au fost neuronii... trimis de
(22 ian 2011, 16:21:21
unde au fost neuronii celui cu initiativa...deoarece cu asemenea suma nimeni nu vine...de obicei cei cu venituri mici au nevoie de asemenea centre...in loc de 12 locuri cu 1 400 {14 milioane vechi pe luna}-mai bine faceau mai multe la un pret lejer...dar gandesc si eu ca in comentariul de mai sus "1. nici un batran cu pensia de 1400 de lei nu vine la centrul vostru de lux !
2. cei care ar avea nevoie de asa ceva ori au pensii pana la 600 lei ori n-au deloc'...Doar daca sunt jocuri politice la mijloc ....ca la noi e posibil orice... DAR AR FI RUSINE SI PACAT...
5.   Deci asta-i investitie gandita? trimis de
(22 ian 2011, 17:19:31
Iata o mostra de cheltuire aiurea a fondurilor europene! Cred ca in privinta asta ar trebui sa intervina institutiile abilitate,fiindca aceasta pare a fi una din manariile ce se fac cu fondurile nerambursabile. Am spus ''ar trebui'' fiindca, probabil, nu se va intampla acest lucru cu asemenea '' investitii'' facute in zona noastra. Cine stie ce destinatie va lua aceasta cladire peste 5 ani, dar ne laudam ca am absorbit fonduri nerambursabile pebtru un stabiliment de mare importanta sociala. Sa vedeti cat va costa partia de schi de la Malini dupa ce cu eforturi financiare minime, la indemana comunitatii locale, a fost deja amenajata o partie! Tot o investitie de mare importanta strategica!
6.   Comentariu trimis de
(22 ian 2011, 23:54:48
din 14 milioane siar permite sa plateasca un asistent care sa stea pemanent cu el

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei