Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 iun 2008 - Anul XIII, nr. 135 (3816)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Situaţie

Sute de copii au rămas fără loc la grădiniţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de copii din Suceava nu vor putea începe la toamnă grădiniţa, din cauza numărului insuficient de locuri din instituţiile de învăţământ preşcolar din judeţ.

Pe lângă faptul că foarte mulţi copii au rămas fără locuri la grădiniţă, şi în următorul an şcolar grupele vor funcţiona cu un număr mai mare de preşcolari înscrişi decât limita legală admisă. Astfel, dacă legea precizează faptul că grupele de preşcolari trebuie să aibă minim 15 şi maxim 20 de copii, inspectorul şcolar general Petru Carcalete a declarat că „reţeaua de unităţi preşcolare din judeţ va funcţiona, ca şi în anii anteriori, peste efectivele maxime prevăzute de Legea Învăţământului”.

Situaţia este întâlnită în special în grădiniţele din mediul urban, unde funcţionează grupe de câte 30 de preşcolari.

De asemenea, mai sunt încă unităţi de învăţământ preşcolar din judeţ care funcţionează în spaţii închiriate sau în case particulare. Petru Carcalete a precizat că „exemple în acest sens ar fi o serie de grădiniţe din Cajvana, care funcţionează în case închiriate de la localnici, dar şi în municipiul Suceava, unde o grădiniţă nu are spaţiu propriu şi îşi desfăşoară activitatea într-un spaţiu luat în chirie”.

 

Lucrări întrerupte de lipsa banilor

În anul şcolar 2008-2009, în judeţul Suceava vor funcţiona 20 de grădiniţe cu program prelungit şi 445 de grădiniţe cu program normal. În cadrul grădiniţelor cu program prelungit sunt organizate 113 grupe, în care sunt cuprinşi 3103 preşcolari , iar în cadrul grădiniţelor cu program normal sunt organizate 961 de grupe, în care sunt cuprinşi 21.889 de preşcolari.

Faţă de anul curent, în anul şcolar viitor, efectivele de preşcolari sunt mai mari cu 200 de copii.

Inspectorul şcolar general Petru Carcalete a declarat că „până la 1 septembrie 2008 se vor deschide două grădiniţe noi în municipiu, în cartierele Obcini şi Burdujeni. „Dacă ar fi fonduri suficiente pentru investiţii, foarte multe grădiniţe ar putea fi date în folosinţă în toamnă”, a precizat Petru Carcalete. Acesta a spus că sunt în judeţ lucrări la şcoli şi grădiniţe care nu s-au finalizat din lipsa fondurilor, şi mai mult decât atât, sunt situaţii în care constructorii şi-au terminat lucrările şi nu şi-au primit banii.

Mai exact, la opt grădiniţe şi 16 unităţi şcolare din judeţ au fost întrerupte lucrările din lipsă de fonduri, iar la cinci unităţi şcolare lucrările au fost terminate, iar costurile acestora nu au fost achitate. În această situaţie se află Colegiul Agricol Fălticeni, Şcoala Feteşti, Adâncata, Şcoala Gemenea, Stulpicani, Şcoala Şcheia şi Şcoala Calafindeşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de copii au rămas fără loc la grădiniţă.
 Vizualizări articol: 1358 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sute de copii au rămas fără loc la grădiniţă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Gradinite trimis de
(11 iun 2008, 13:32:48
am mai discutat acest subiect de citeva ori. REPET: de unde spatii pt. gradinnite daca celor existente li s-au dat alta destinatie. Vorbesc de cele din raza domiciliului meu. Gradinita de linga Liceul Economic - actualmente este sediul CAS. , gradinita din Piata Mica - cabinete medicale. Gradinita de pe str. Universitatii la intrarea in Piata Mica - restaurant si terasa. Si atunci de unde sa fie locuri in gradinite. Numai aceste 3 sedii sa fie eliberate obligatoriu si se vor rezolva multe locuri pt. cei mici. Dar....este mai puternic banul.....nu?
2.   Nu e usor! trimis de
(11 iun 2008, 15:56:22
locurile in gradinita sunt insufuciente , e adevarat ,lA FEL CA SI FAPTUL CA LUCRAM CU UN NR F MARE DE COPII fara a primi un ban in plus asa cum ar fi corect;

ca doar nu-i doare gura pe cei de la inspectorat sa spuna ca vom functiona :la fel ca si-n anii din urma" adica vom ingramadi copiii in spatii necorecpunzatoare, ca doar nu ei stau in mijlocul copiilor atatea ore,desfasurandu-si programul zilnic astfel ca dupa terminarea programului daca esti intrebata ,nici nu mai stii care ti-i numele.DRAGI COLEGE- REFUZATI SA MAI LUCRATI IN ASTFEL DE CONDITII!!!! ne pierdem sanatatea si punem in pericol si pe acesti copii !

INSCRIETI NR DE COPII PREVAZUT DE LEGE!

Daca se intampla un accident ceva, nimeni nu spune ca ai fost surmenata , nimeni nu-si aminteste ca a spus sa inscrii 10 copii pe m p , atunci toata lumea nu te cunoaste, esti incompetenta....ba chiar te dau afara din inv ....

NU E USOR SA FII EDUCATOARE in conditiile in care lucrezi cu asa multi copii
3.   Explicatie trimis de
(11 iun 2008, 16:07:07
sunt programe cum ar fi ,,scoala din parc,, ,,scoala de dupa scoala,, si mai pot fi facute de exemplu ,,strada scoala vietii,,...........si multe altele
4.   Gradinite particulare? trimis de
(11 iun 2008, 16:36:24
mai oameni buni, dar gradinite particulare sint in suceava? ca eu una am auzit doar de una pinochio in centru, dar care ii deja plina ca-i foarte ieftina, iar de altele nu mai stiu. nu vreau din alea de la pocaiti, ca-mi spala creierul copilului si nu de asta l-am facut.

stiu ca primarul lungu a dat spatiile gradinitelor la shmekerii lui, dar daca lumea tot pe el l-a votat, ce folos, vom avea gradinite de stat tot mai putine, poate chiar deloc!
4.1  RE: Gradinite particulare? trimis de
(12 iun 2008, 14:16:03
Sorina, probabil ca tie ti s-a spalat creierul de poti debita asemenea prostii, mai bine zis ti s-a golit creierul. Tu ai ideie citi copii de ortodocsi sunt inscrisi la aceste gradinite. Vorbeste cu unul din ei daca vrei sa-ti dai cu parerea pe forum. Invata aceleasi cintece ca si intr-o gradinita de stat, au serbari la fel, etc. Sigur, se roaga inainte de a minca si sunt invatat sa traiasca cinstit si moral. Asta numesti tu spalare a creierului. Sa-ti fie rusine.
5.   Aiurea... trimis de
(11 iun 2008, 17:54:57
Intr-o tara europeana si intr-un oras european, o institutie de invatamant este construita in perimetrul unui nr de locuitori cu o estimare a nr acestora. adica:

- O gradinita la un nr de locuri (cartier)

- copii inscrisi la o gradinita sa aibe domiciliul in perimetrul ei si nici decum sa vie din alt cartier

- cadre pregatite corespunzator

- dotarile de rigoare a institutiei precum si a celor de consum in timpul activitatii

Daca nu se respecta nimik precizat mai sus, normal ca iese o cacialma.

Toti isi duc copii la gradinita x ca la y e mai critica, astfel cei din acel perimetru desi normal ar fi trebuit sa aibe dreptul inscrierii pentru ca are domiciliu respectiv aproape de acea gradinita nu poate de x y z ca vine din alte parti.....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei