Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 mai 2008 - Anul XIII, nr. 122 (3803)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment

520 de ani de atestare documentară a Mănăstirii Voroneţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Duminică, 25 mai, s-au împlinit 520 de ani de la sfinţirea pietrei de temelie a Mănăstirii Voroneţ, prilej cu care, în biserica „Sf. Gheorghe” a mănăstirii, s-a săvârşit slujba de Te Deum de mulţumire lui Dumnezeu, oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi.

În anul 1488, în ziua de 25 mai, tot într-o duminică, s-a sfinţit piatra de temelie a mănăstirii, iar pe 26 mai (luni) au început lucrările de construcţie a mănăstirii ştefaniene, lucrări care s-au realizat în trei luni, trei săptămâni şi trei zile.

În amintirea acelor vremuri, Mănăstirea Voroneţ organizează, în perioada 25 mai – 14 septembrie, mai multe manifestări care să marcheze cei 520 de ani de atestare documentară a Voroneţului.

 

Stareţa de la Voroneţ, „maică providenţială”

Mai mulţi credincioşi au luat parte duminică, la Voroneţ, la o slujbă de mulţumire lui Dumnezeu pentru faptul că acest locaş de închinare „a înfruntat vitregiile istoriei, a depăşit vremurile potrivnice, a reînviat şi se înalţă şi astăzi în lumina binecuvântată a cerului albastru”, aşa cum a spus maica stareţă a Mănăstirii Voroneţ, stavrofora Irina, numită de ÎPS Pimen, „maică providenţială”.

Invitaţi de seamă au vorbit în cuvinte alese despre Voroneţ ca loc de închinăciune, ca obşte mănăstirească, dar şi ca un valoros monument istoric şi arhitectural.

În luna iunie este programată o altă manifestare cultural – creştină. Sub genericul „Reconstituirea zestrei Voroneţului”, în Paraclisul Mănăstirii va avea loc o masă rotundă şi o expoziţie.

Pentru luna iulie este programată o excursie documentară – „Ctitorii ştefaniene din 1487-1488”, iar în luna august se va organiza un pelerinaj de închinare la moaştele vitejilor – „Pe urmele Măriei sale”.

Sărbătoarea Voroneţului – 520 de ani se va încheia în luna septembrie, când este programată o sesiune de comunicări: „Mărturii de trăire în Istorie” (în zilele de 12, 13 septembrie), urmată, pe data de 14 septembrie, cu resfinţirea bisericii restaurate.

 

„Pe calea înaintaşilor”

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a apreciat valoarea Mănăstirii Voroneţ, „cu adevărat Casa Domnului prin arhitectură şi pictură aleasă, un simbol al Bucovinei, mănăstire care datorită sârguinţei maicii stareţe Irina a însufleţit, a reînviat”. Mănăstirea Voroneţ a fost prima redeschisă după Revoluţie, în anul 1991, iar de atunci maica Irina a administrat-o cu sârguinţă. „O mamă bună îşi hrăneşte toţi copiii, nu aşteaptă ca un copil să plângă şi apoi să-i dea de mâncare”. „Aşteptăm de la conduceri să meargă pe calea înaintaşilor, să clădească ce este bun, pentru că ce este bun va rămâne, ce este rău se risipeşte”, a precizat stareţa mănăstirii.

La Voroneţ s-au adunat duminică oameni politici şi de cultură, dar şi simpli credincioşi care vin la mănăstire „ca acasă”.

Printre invitaţii evenimentului „Voroneţ - 520” s-au aflat Gavril Mîrza, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Marius Ursaciuc, primarul oraşului Gura Humorului, Emil Ursu, directorul Complexului Muzeal Bucovina, Aurel Buzincu, şeful Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional, Carmen Bălan, profesor universitar la Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava, Vasile Demciuc, conf. univ. la Facultatea de Istorie a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 520 de ani de atestare documentară a Mănăstirii Voroneţ.
 Vizualizări articol: 922 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
520 de ani de atestare documentară a Mănăstirii Voroneţ5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   INCAPATZANARE trimis de
(27 mai 2008, 13:58:55
Pe acest Pimen nici moartea nu-l iubeste ...
1.1  RE: INCAPATZANARE trimis de
(27 mai 2008, 15:18:43
Nu sunt fan Pimen, dar modul in care gandesti nu te deosebeste cu nimic de **** in ploaie.

Pimen de bine de rau a facut ceva pentru noi toti (in primul rand ca se roaga pentru pacea si linistea tuturor), dar tu ce-ai facut mai distrusule? In afara de faptul ca tii umbra pamantului si strici aerul mai faci si altceva?
1.2  RE: INCAPATZANARE trimis de
(27 mai 2008, 20:26:59
si tu crezi ca rugaciunile lui Pimen ajung unde trebuie?ma indoiesc ca Pimen se roaga pt tine , daca o face e pe la autoritatzi cersind padurea .Si nu te culca pe ureche crezind ca rugaciunile altora itzi vor da viza pt .rai,ca relatziia cu D-ZEU este personala ,din ce am citit eu ,nu din ce spun altii .Ia si te emancipeaza moshule ca te ia dracu si pe tine

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei