Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 iun 2008 - Anul XIII, nr. 135 (3816)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Oana Petruta CHIDOVET

Oana Petruţa CHIDOVEŢ


Cum ajută statul angajatorii?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pentru stimularea ocupării forţei de muncă din rândul şomerilor, legea nr. 76/2002, actualizată, prevede anumite subvenţii acordate de către stat, angajatorilor care încadrează în muncă anumite categorii de şomeri.

 

Subvenţii pentru angajarea absolvenţilor

Măsurile de stimulare a încadrării în muncă a absolvenţilor constau în acordarea unor subvenţii în cuantum de 1 până la 1,5 salarii de bază minime brute pe economie, în funcţie de formele de învăţământ absolvite ( studii medii, superioare, etc), timp de 12 luni, angajatorilor care încadrează absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ şi îi menţin în activitate pe o perioadă de cel puţin 3 ani. Pe toată această perioadă, absolvenţii pot urma o formă de pregătire profesională organizată de angajator, iar cheltuielile necesare formării vor fi suportate, la cerere din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Mai mult, legea prevede că la împlinirea perioadei de 3 ani, angajatorii care menţin raporturile de muncă cu absolvenţii primesc pentru fiecare an de continuare a raporturilor de muncă ( maxim 2 ani ), un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuţiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane, respectiv contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, pentru asigurări sociale de sănătate şi de asigurări pentru şomaj.

 

Subvenţii pentru angajarea persoanelor peste 45 de ani

Pe lângă acestea există şi subvenţii pentru angajarea persoanelor peste 45 de ani, a persoanelor care sunt părinţi şi unici susţinători ai familiilor monoparentale, a persoanelor care mai au 3 ani până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare. Aceste subvenţii constau într-o sumă lunară reprezentând un salariu de bază minim brut pe ţară garantat, pentru fiecare persoană încadrată în muncă. Pentru obţinerea acestor subvenţii, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu AJOFM, prin care se obligă să menţină raportul de muncă cu şomerii angajaţi pe o perioadă de minim 3 ani, în caz contrar sumele vor fi restituite. Evident că nu se aplică în cazul în care raportul de muncă încetează din iniţiativa sau din motive imputabile angajatului. Prevederile legale privind aceste subvenţii sunt aplicabile angajatorilor care nu înregistrează debite provenind din neplata contribuţiilor sociale, şi care să nu fi avut anterior raporturi de muncă cu persoanele respective (şomeri ). După încheierea convenţiei, şi odată cu semnarea contractului de muncă, sumele subvenţionate calculate conform legii în funcţie de nivelul de şcolarizare vor fi virate lunar în contul angajatorului.

 

Angajatorii pot să-şi recalifice propriii angajaţi pe banii statului

Conform legii, angajatorii pot beneficia de o subvenţie de 50% din cheltuielile cu serviciile de formare profesională organizate pentru un număr de cel mult 20% din personalul angajat. Angajatorii interesaţi trebuie să organizeze un plan de formare profesională la nivel de unitate, care să se deruleze prin furnizori autorizaţi, conform Ordonanţei 129/2000 republicată, privind formarea profesională a adulţilor. În accepţiunea legii, programele de formare profesională a adulţilor se organizează prin ”centre proprii AJOFM, centre private sau furnizori de formare profesională autorizaţi”. Formarea profesională se poate realiza şi prin ucenicie la locul de muncă, prin care absolvenţii de gimnaziu, cu sau fără certificat de capacitate, pot obţine o calificare profesională.

Deşi majoritatea angajatorilor nu accesează aceste subvenţii, fie din dezinteres, lipsă de informare sau poate din neîncredere, acestea nu sunt de trecut cu vederea, deoarece sunt binevenite oricărui angajator.

 

Pentru informaţii şi sugestii www.agentierecrutare.ro, telefon 0230/520317, sau email office@agentierecrutare.ro.

Consultant – Avocat, Oana Petruţa Chidoveţ
Human Resources Consulting
Agenţie de recrutare şi selecţie de resurse umane

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum ajută statul angajatorii?.
 Vizualizări articol: 1006 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Cum ajută statul angajatorii?5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Oana Petruţa CHIDOVEŢ
Monica TĂTARU
Monica TĂTARU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei