Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 190 (5397)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Documente rare, asociate "Listei lui Schindler", vândute la licitaţie cu 122.000 de dolari

Documente rare, asociate celebrei liste întocmite de Oskar Schindler, industriaşul german care a salvat mulţi evrei din lagărele de concentrare naziste, au fost vândute cu peste 122.000 de dolari la o licitaţie organizată joi în statul american New Hampshire.

Printre aceste documente s-a aflat şi o scrisoare de o pagină, semnată de Oskar Schindler şi datată 22 august 1944, trimisă de la fabrica sa de email din Cracovia, unde industriaşul german angajase peste 1.000 de muncitori evrei, salvându-i astfel dintr-un lagăr de concentrare nazist din apropiere.

Scrisoarea a fost scrisă în numele unuia dintre angajaţii lui Schindler, Adam Dziedzic, care "obţinuse un permis de descărcare şi de asamblare a unui utilaj necesar în război şi care fusese trimis la Sudetengau", a precizat casa de licitaţii RR Auction of Amherst din New Hampshire.

Povestea industriaşului Oskar Schindler a fost prezentată în romanul "Schindler's Ark", publicat în 1982 de autorul australian Thomas Keneally, devenit punctul de plecare al filmului "Lista lui Schindler", regizat de Steven Spielberg în 1993, un lungmetraj care a primit şapte premii Oscar.

 Oskar Schindler a aflat în vara anului 1944 că naziştii plănuiau să închidă toate fabricile care nu aveau legătură cu efortul de război al Germaniei. Prin mită şi legături personale, Oskar Schindler a obţinut permisiunea de a produce armament şi şi-a mutat fabrica - şi muncitorii săi - la Brunnlitz, în Sudetenland sau Sudetengau, aflat pe teritoriul actualei Republici Cehe.

Cele nouă sau 10 liste cu numele muncitorilor săi pe care industriaşul german le-a trimis naziştilor pentru aprobare au devenit cunoscute ulterior sub numele colectiv "Lista lui Schindler".

Potrivit casei RR Auction of Amherst, un colecţionar anonim a plătit pentru acea scrisoare de o pagină suma de 59.135 de dolari şi încă 63.426 de dolari pentru planurile de construcţie a fabricii de muniţie a lui Schindler de la Cracovia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Documente rare, asociate "Listei lui Schindler", vândute la licitaţie cu 122.000 de dolari.
 Vizualizări articol: 758 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Documente rare, asociate "Listei lui Schindler", vândute la licitaţie cu 122.000 de dolari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei