Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 99 (5306)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un cip electronic care ar putea schimba viaţa persoanelor obeze

 

Un dispozitiv electronic implantabil a fost creat în Marea Britanie pentru a ajuta persoanele obeze să resimtă senzaţia de saţietate.

Acest senzor, o veritabilă "bijuterie" tehnologică, ar putea schimba viaţa persoanelor obeze. Doi cercetători de la Imperial College din Londra au creat un nou dispozitiv, denumit "i2MOVE", care este capabil să analizeze mesajele emise de stomac pe parcursul zilei şi să le convertească în semnale electrice pentru a întări senzaţia de saţietate la nivelul creierului, informează lefigaro.fr.

Unul dintre aceşti cercetători, profesorul Chris Taumazou, este un expert în noile tehnologii şi este cunoscut pentru faptul că a creat primul implant cochlear pentru a restabili auzul, dar şi un pancreas artificial pentru diabeticii de tipul 1. Graţie acestor reuşite, European Research Council a investit 7 milioane de euro în noul proiect al profesorului Chris Taumazou.

Deşi cercetătorii britanici au preferat să rămână foarte discreţi în ceea ce priveşte natura dispozitivului, ei au precizat că este vorba de un implant "inteligent" care poate să înregistreze şi să analizeze semnalele chimice şi electrice provenind de la stomac la nivelul nervului vag. Acesta din urmă face legătura între sistemul digestiv şi creier. El controlează în mod inconştient eliberarea de hormoni digestivi, contracţiile peretelui intestinal şi senzaţia de saţietate.

"Obiectivul nostru a constat în a fixa pe nervul vag o serie de electrozi legaţi la un senzor pentru a înregistra semnalele emise. Procedura se face la nivelul abdomenului prin coelioscopie, o metodă chirurgicală puţin invazivă. Atunci când pacientul se hrăneşte, dispozitivul va recunoaşte semnalele specifice şi va provoca o stimulare a nervului vag pentru a întări senzaţia de saţietate şi să limiteze astfel cantitatea de alimente îngurgitate", au explicat creatorii dispozitivului.

Ideea de a stimula nervul vag pentru reglementarea apetitului nu este una nouă. O companie americană produce deja un fel de "pacemaker" de saţietate, denumit VBLOC. Doi electrozi fixaţi pe acelaşi nerv emit cu regularitate o serie de impulsuri pentru a limita pofta de mâncare. Primele rezultate arată că abia jumătate dintre pacienţi pierd circa 20% din surplusul de greutate cu ajutorul acestui dispozitiv. Acest rezultat este considerat totuşi dezamăgitor, întrucât obiectivele proiectelor anti-obezitate sunt foarte înalte. "Trebuie ca pacientul să piardă jumătate din surplusul de greutate în doi ani, un obiectiv care este atins în procent de 80-85% din cazuri cu ajutorul chirurgiei", explică medicul Salomon Benchetrit, specialist în chirurgia obezităţii la o clinică din Lyon.

Însă noul dispozitiv permite îmbunătăţirea acestui concept, întrucât el întăreşte pur şi simplu senzaţiile naturale. "Aici nu mai este vorba de «a înşela» creierul creând artificial o senzaţie de saţietate permanentă, ci este vorba de a detecta această saţietate şi apoi de a o amplifica la nivelul creierului", precizează creatorii noului senzor.

Ei vor lansa primele teste pe animale. Provocarea constă în capacitatea noului dispozitiv de a descifra semnalele trimise de stomac pentru a le identifica pe acelea care sunt asociate cu saţietatea. Declarându-se foarte optimişti în legătură cu această primă etapă, cercetătorii britanici spun că vor începe primele teste pe oameni peste trei ani. Această tehnică ar permite apariţia pe piaţă a unei alternative pentru chirurgie, care este invazivă, ireversibilă şi care antrenează o modificare a comportamentelor alimentare.

Salomon Benchetrit consideră că noul concept este interesant în măsura în care "pacienţii obezi vor să ajungă la starea de saţietate şi cer o soluţie pentru acest lucru". Totuşi, tehnica riscă să întâmpine câteva obstacole majore. Pe de o parte, stimularea cu regularitate a nervului vag va conduce la o desensibilizare a acestuia, iar pe de altă parte, digestia antrenează o serie de contracţii puternice, care riscă să deplaseze electrozii. În plus, la fel ca şi chirurgia, această tehnică nu tratează componenta compulsivă a maladiei, aflată cel mai adesea la originea procesului de îngrăşare. "Obezitatea este înainte de toate o problemă comportamentală", a reamintit profesorul Salomon Benchetrit.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un cip electronic care ar putea schimba viaţa persoanelor obeze.
 Vizualizări articol: 883 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un cip electronic care ar putea schimba viaţa persoanelor obeze0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei