Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 oct 2012 - Anul XVII, nr. 249 (5154)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O balenă albă, capabilă să imite vocea umană

O balenă albă care a trăit 30 de ani într-un parc acvatic din oraşul californian San Diego era capabilă să imite vocea umană, au anunţat, luni, oamenii de ştiinţă, care au înregistrat sunetele emise de acest mamifer marin din ordinul cetaceelor şi au efectuat o analiză acustică, relatează AFP.

Acest fapt este surprinzător, întrucât balenele produc în mod normal sunete total diferite şi trebuie, din acest motiv, să îşi modifice mecanica vocală pentru a reproduce sonorităţi care se aseamănă celor emise de oameni, a explicat Sam Ridgway, de la National Marine Mammal Foundation, principalul autor al acestei descoperiri, publicată într-un articol apărut în revista americană Current Biology din 23 octombrie.

"Astfel de eforturi ne lasă să credem că această balenă beluga, al cărei nume era Noc, decedată în urmă cu cinci ani, încerca să stabilească un contact cu oamenii", a explicat acest expert în biologie marină.

Totul a început în 1984, când oamenii de ştiinţă au început să remarce sunete neobişnuite care se auzeau din bazinele cu apă unde trăiau acea balenă şi câţiva delfini. Acele sunete semănau cu o conversaţie între doi oameni, aflaţi însă la o distanţă prea mare pentru ca discuţia lor să poată fi înţeleasă.

Savanţii au putut în cele din urmă să descopere că acele sunete erau emise de Noc, atunci când un scafandru care lucra în bazinul unde trăia balena albă a revenit la suprafaţă, crezând că unul dintre colegii săi i-a cerut să iasă din bazin.

Noc a trăit alături de delfini şi de alte balene albe şi s-a aflat adeseori în prezenţa oamenilor.

Balena a imitat sunetele umane timp de aproximativ patru ani, până când a ajuns la maturitate sexuală, a precizat Sam Ridgway.

Cazuri de balene care imită vocea umană au fost deja semnalate în trecut. Însă acesta a fost primul caz în care savanţii au reuşit să înregistreze astfel de sunete, dovedind că aceste cetacee sunt capabile să reproducă sonorităţi care seamănă cu cele produse de coardele vocale umane.

Faptul este cu atât mai remarcabil cu cât balenele îşi produc sunetele prin canalul lor nazal, nu prin laringe, ca la oameni.

Astfel, Noc îşi modula presiunea aerului din nări şi efectua o serie de alte ajustări musculare pentru a imita vocea umană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O balenă albă, capabilă să imite vocea umană.
 Vizualizări articol: 552 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O balenă albă, capabilă să imite vocea umană0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei