Pizza cu ceapă verde şi ciuperci pare a fi una dintre cele mai simple reţete, dar, cu produse de calitate şi cu măiestrie culinară, poate să fie mâncarea consumată de personalul din bucătăriile din restaurantele de lux.
The Guardian a realizat, recent, un material despre mâncărurile pe care patronii unora dintre cele mai bune restaurante le pregătesc pentru staff-ul din bucătărie. Bucătarul-şef Martin Picard, patronul celebrului restaurant Au Pied du Cochon din Montreal, a dezvăluit secretele unei pizza pe care uneori o serveşte angajaţilor săi - pizza cu ceapă verde şi ciuperci.
Număr de porţii: Şase pizza
Ingrediente:
Pentru aluat:
10 grame drojdie granule
1 linguriţă de zahăr granulat
625 grame de făină, la care se adaugă câteva mâini de făină pentru tapetat
1 lingură de sare de mare fină
1 lingură de ulei de măsline la care se adaugă puţin ulei pentru uns
Pentru sosul de tomate
1 cutie de roşii decojite (794 grame) sau două cutii mai mici
3 căţei de usturoi, decojiţi şi mărunţiţi
1 lingură de ulei de măsline
4 crenguţe de cimbru proaspăt
4 frunze mari de busuioc
1 linguriţă de sare de mare
Pentru topping
1 ceapă medie, decojită şi tăiată mărunt
340 grame de ciuperci asortate, tăiate subţire
570 grame de mozzarella, tăiată felii, dată prin răzătoare sau ruptă
2 legături de ceapă verde (cu părţile verzi şi albe), tăiate în bucăţi de 5 cm
sare de mare şi piper proaspăt măcinat după gust
ulei de măsline, atât cât este necesar
70 grame de mălai
Mod de preparare:
Pentru blat - Amestecaţi drojdia şi zahătul cu 475 de mililitri de apă călduţă şi lăsaţi amestecul să stea la temperatura camerei până când apar la suprafaţă mici bule (timp de două minute). Amestecaţi cu sarea şi uleiul de măsline până când faceţi o cocă omogenă. Puneţi făină pe un tocător. Frământaţi aluatul până devine elastic (timp de cinci minute). Puneţi aluatul într-un bol care a fost uns în prealabil cu ulei de măsline. Acoperiţi bolul cu folie alimentară şi lăsaţi-l la temperatura camerei, timp de aproape o oră, până când îşi dublează dimensiunea. Împărţiţi aluatul în şase sfere egale, pe care le aşezaţi pe o tavă tapetată cu hârtie de pergament şi apoi acoperiţi din nou cu folie alimentară. Lăsaţi şi aceste bucăţi până îşi dublează dimensiunea. Înainte de a le folosi, lăsaţi aluatul să "respire" încă o oră.
Pentru sos - Tocaţi roşiile cu robotul de bucătărie, până când faceţi un sos cu pulpă. Puneţi sosul într-un borcan, adăugaţi usturoi, ulei de măsline, cimbru, busuioc şi sare. Acoperiţi şi scuturaţi borcanul 30 de secunde. Încălziţi cuptorul la maxim. Tapetaţi tăvile de pizza cu un strat generos de mălai. Din fiecare sferă de aluat faceţi un blat cu un diametru de 20 centimetri. Puneţi un strat subţire de sos, pe care aşezaţi ceapa, ciupercile, brânza şi ceapa verde. Stropiţi uşor cu ulei de măsline.
Coaceţi timp de 12-14 minute, până când marginile devin aurii iar brânza începe să capete o uşoară culoare maronie.