Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 iul 2012 - Anul XVII, nr. 153 (5058)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fosilele unui dinozaur cu pene, descoperite în Germania

 

Scheletul fosilizat şi excepţional conservat al unui dinozaur tânăr descoperit în Germania, ce avea filamente de pene, indică faptul că penajul reprezenta o caracteristică frecvent întâlnită la aceste vieţuitoare preistorice, potrivit unui studiu publicat luni în Statele Unite, informează AFP.

Fosilele de dinozauri carnivori cu penaj descoperite până acum aparţineau unui grup denumit Coelurosaur, vieţuitoare bipede, strămoşi ai tiranozaurilor, despre care se crede că ar fi fost rude apropiate ale păsărilor.

Potrivit principalului autor al studiului, Oliver Rauhut, paleontolog la Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen, scheletul descoperit în Germania - denumit Sciurumimus albersdoerferi şi datând din urmă cu circa 150 de milioane de ani - aparţinea unui dinozaur din grupul megalozaurilor.

Megalozaurii alcătuiau un grup de dinozauri carnivori străvechi din familia teropodelor, considerate până acum ca fiind neaviare.

Anumite specii puteau să ajungă la lungimi de peste nouă metri şi să cântărească peste o tonă.

Descoperirea urmelor de pene la acel foarte tânăr exemplar, mort probabil la puţin timp după eclozare, demonstrează faptul că penele reprezentau deja o caracteristică la dinozaurii străvechi, consideră autorul studiului, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Filamentele de pene descoperite la Sciurumimus albersdoerferi sunt similare în structura lor cu cele observate la alte specii de dinozauri sau chiar la pterozauri, reptile zburătoare, considerate verişoare ale dinozaurilor.

Scheletul descoperit în Germania are un craniu mare, "braţe" scurte şi o piele acoperită cu filamente lungi de pene pe partea ventrală, pe spate, de-a lungul coloanei vertebrale, şi pe coadă.

Distribuţia filamentelor de pene pe corpul acestui dinozaur dintr-o epocă foarte îndepărtată lasă să se creadă că animalul se acoperea treptat cu pene pe măsură ce creştea.

Frecvenţa în evoluţie a acestei caracteristici indică faptul că penele sunt probabil la fel de vechi ca dinozaurii înşişi, afirmă autorii studiului.

Toţi dinozaurii au dispărut de pe suprafaţa Terrei 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fosilele unui dinozaur cu pene, descoperite în Germania.
 Vizualizări articol: 585 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fosilele unui dinozaur cu pene, descoperite în Germania0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei