Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 feb 2012 - Anul XVII, nr. 35 (4940)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O carte pentru copii scrisă de James Joyce, publicată în premieră

O carte pentru copii scrisă de James Joyce a fost publicată pentru prima dată, de o editură din Dublin, dar fundaţia care deţine drepturile asupra operei scriitorului spune că nu şi-a dat acordul pentru lansarea pe piaţă a volumului, informează bbc.co.uk.

Povestea "The Cats of Copenhagen" a fost redactată într-o scrisoare adresată de Joyce unui nepot al său, în 1936, fiind "sora geamănă" a poveştii deja publicate "The Cat and the Devil".

Povestea vorbeşte despre o Copenhagă unde lucrurile nu sunt ceea ce par a fi.

Scrisoarea în care apare această poveste a fost donată Zurich James Joyce Foundation de Hans Jahnke, fratele vitreg al nepotului scriitorului, Stephen James Joyce.

Fundaţia a transmis într-un comunicat că a fost abordată de numeroşi oameni de ştiinţă "serioşi" pentru a pune la dispoziţia acestora documentele pe care le deţine, dar că nu a fost niciodată contactată de editura din Dublin. Fundaţia informează că nu ştia de publicarea acestui volum, pentru care s-a folosit o copie a scrisorii scriitorului, că nu şi-a dat acordul pentru publicare şi că se disociază de acest eveniment.

De cealaltă parte, publisherul Ithys Press spune că operele lui Joyce au intrat deja în domeniul public, la 1 ianuarie 2012.

"Publicarea unui volum precum "The Cats of Copenhagen" este legală şi validă şi orice încercare de a bloca răspândirea liberă a acesteia este ilegală şi imorală", au mai spus reprezentanţii editurii.

Editura mai spune că acest volum nu constituie o "aventură comercială", ci un tribut adus unui James Joyce diferit - familist şi bunic ce ştie să spună poveşti frumoase.

Fundaţia a declarat, însă, pentru publicaţia The Guardian că, deşi operele deja publicate ale lui Joyce au intrat în domeniul public, în Europa, la 1 ianuarie, nu este clar dacă lucrările nepublicate au acelaşi regim.

Volumul "The Cats of Copenhagen" a fost publicat în ediţie limitată de 200 de copii ilustrate, cu un preţ de la 300 la 1.200 de euro.

Scriitorul irlandez James Augustine Aloysius Joyce (2 februarie 1882 - 13 ianuarie 1941) este considerat unul dintre cei mai importanți autori ai secolului al XX-lea. Este celebru mai ales pentru romanele "Portretul artistului în tinerețe" (1916), "Ulise" (1922) şi "Veghea lui Finnegan" (1939), dar şi pentru nuvele, precum "Oameni din Dublin".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O carte pentru copii scrisă de James Joyce, publicată în premieră.
 Vizualizări articol: 419 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O carte pentru copii scrisă de James Joyce, publicată în premieră0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei