Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 feb 2012 - Anul XVII, nr. 35 (4940)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Adaptaţi vremurilor

Alpinism sub podul de la Iţcani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Pe un frig de cel puţin minus 20 de grade Celsius, atât cât se înregistrau ieri la prânz la nivelul apei râului Suceava, câţiva împătimiţi ai sporturilor extreme au transformat o curiozitate de sezon într-un adevărat câmp de antrenament. Pilonii de gheaţă formaţi în ultimele săptămâni sub podul rutier care traversează râul Suceava în zona Iţcani s-au dovedit adevărate „cascade îngheţate”, numai bune pentru practicarea alpinismului în condiţii de iarnă.

Ideea i-a aparţinut lui Dan Curic, preşedintele Alpin Club Nordica Suceava, iar lui i s-au alăturat alţi trei pasionaţi ai acestui sport. De comun acord, aceştia s-au gândit să încerce rezistenţa pilonilor de gheaţă, fără a băga în seamă prea tare gerul de afară.

Dotaţi cu echipament adecvat, pioleţi, corzi şi ghete cu crampoane, alpiniştii au coborât pe gheaţa râului Suceava. Au testat mai întâi vizual pilonul pe care aveau de gând să-l escaladeze, apoi au încercat cum se comportă gheaţa, iar după ce s-au pregătit suficient de bine au trecut la treabă.

Unul dintre alpinişti a mărturisit că fără sprijinul involuntar al autorităţilor locale, evenimentul de ieri nu ar fi avut loc. „Dacă ar fi să mulţumesc cuiva, ar fi autorităţilor care nu şi-au făcut treaba corespunzător şi nu au izolat conductele de apă şi în felul acesta au apărut aceste coloane de gheaţă”, a spus Cătălin Rusu, unul dintre alpiniştii care şi-a testat ieri cunoştinţele sub podul de la Iţcani.

„E super fain, iar această iarnă ne-a adus numai bucurii. După ce acum câteva zile am făcut schi touring pe străzile Sucevei, iată că acum am putut practica alpinismul pe gheaţă”, a mărturisit Mike Gheorghiu.

 

Gheaţa casantă le-a creat ceva probleme alpiniştilor

Gerul năprasnic le-a dat şi ceva bătăi de cap alpiniştilor de sub podul de la Iţcani. În afara sculelor de care depinde viaţa unui alpinist şi care trebuie manevrate precis şi la timp, cei patru temerari au observat că gheaţa este casantă, ceea ce a necesitat o atenţie mai mare.

Chiar şi aşa, nici unul dintre alpinişti nu s-a plâns şi fiecare dintre ei spune că va încerca din nou cu plăcere să escaladeze pilonul de gheaţă de sub podul Iţcani dacă vremea nu se va încălzi prea curând.

„Zonele unde se poate practica alpinismul pe gheaţă în România sunt foarte puţine, iar faptul că noi am avut această ocazie nesperată nu putea fi ratat. În general, ne antrenăm la cascada de la Zugreni, cel mai apropiat loc pentru noi, sucevenii, dar şi aici sunt probleme dacă râul Bistriţa nu îngheaţă. În plus, ultimele ierni au fost cam calde, iar acest tip de alpinism nu s-a prea putut practica”, a adăugat Dan Curic.

Trecătorii care se întorceau ieri la prânz de la biserică au rămas surprinşi să-i vadă sub pod pe cei patru suceveni. Totuşi, oamenii nu cred că alpiniştii şi-au riscat viaţa coborând pe un asemenea frig pe râul Suceava.

„Ştiu de la pescari că dacă temperatura este de minus 10 grade Celsius două zile la rând, apa îngheaţă. La cât de frig a fost la Suceava, cred că gheaţa e de 30-40 de cm şi nu se rupe sub ei. Trebuie să ai ceva curaj şi adrenalină ca să faci aşa ceva. Eu nu m-aş băga”, a fost concluzia unuia dintre oamenii cu preocupări mai ortodoxe.

 

Cum s-a format „cascada de gheaţă” de sub podul de la Iţcani

Pilonul de gheaţă sau „cascada de gheaţă”, aşa cum au denumit-o alpiniştii, s-a creat în urmă cu aproximativ zece zile. Ciudăţenia a apărut după ce conducta de transport a apei potabile aparţinând ACET, ce trece pe sub podul rutier, s-a fisurat şi nu a fost reparată în timp util.

În felul acesta, apa care a ţâşnit constant s-a transformat în sloiuri tot mai groase, pe fondul temperaturilor extrem de scăzute din municipiul Suceava din ultima perioadă. Aşa se face că, încet-încet, sub pod a apărut un pilon natural, care la bază are un diametru de circa 5-6 metri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alpinism sub podul de la Iţcani.
 Vizualizări articol: 3099 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 4 voturi
Alpinism sub podul de la Iţcani4.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei