Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 mar 2010 - Anul XV, nr. 51 (4342)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

NASA: Seismul din Chile a modificat axa Pământului

Puternicul seism care a lovit statul Chile, sâmbătă, 27 februarie, a modificat axa Pământului şi a condus la o scurtare a duratei zilelor de pe Terra, potrivit specialiştilor NASA, informează cnn.com.

Această modificare este neglijabilă, însă permanentă. Ziua terestră este cu 1,26 microsecunde mai scurtă, potrivit calculelor preliminarii. O microsecundă reprezintă a milioana parte dintr-o secundă.

Seismele puternice sunt capabile să deplaseze cantităţi uriaşe de roci şi antrenează o schimbare în structura masei planetei.

Atunci când se modifică distribuţia masei, se schimbă şi unghiul de rotaţie al planetei, care determină şi lungimea unei zile.

Richard Gross, geofizician la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena (California), un laborator afiliat NASA, a folosit un model de simulare pe computer pentru a determina felul în care un seism cu magnitudinea de 8,8 grade, precum cel care a lovit statul Chile, pe 27 februarie, ar putea afecta Pământul.

Expertul american a ajuns la concluzia că acest seism a deplasat axa de înclinaţie a Pământului cu aproximativ 8 centimetri. Axa Pământului este acea linie imaginară în jurul căreia Pământul se învârte. Această schimbare a poziţiei axei ar fi determinat o scurtare a zilei terestre.

Astfel de modificări nu rămân neobservate. Seismul cu magnitudinea de 9,1 grade, din 2004, care a produs un puternic tsunami în Oceanul Indian, a scurtat durata zilei terestre cu 6,8 microsecunde.

Pe de altă parte, durata unei zile terestre poate să şi crească. De exemplu, dacă Barajul Sanxia (Barajul celor trei defileuri) din China ar fi umplut, el ar conţine 40 de kilometri cubi de apă. Schimbarea distribuţiei masei terestre ar conduce, în acest caz, la o creştere a duratei zilei cu 0,06 microsecunde.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului NASA: Seismul din Chile a modificat axa Pământului.
 Vizualizări articol: 356 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
NASA: Seismul din Chile a modificat axa Pământului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei