Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 iun 2009 - Anul XIV, nr. 138 (4124)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mii de înregistrări cu tangouri argentiniene ar putea fi salvate prin digitalizare

Un proiect de digitalizare a arhivelor înregistrărilor de tango din 1907 până în prezent va fi lansat, mâine, la Buenos Aires, de către Asociaţia Tango Via Buenos Aires, cu scopul salvării patrimoniului cultural argentinian, informează AFP.
"Cel puţin trei mii de înregistrări deja nu mai există. Aceasta este ultima noastră şansă şi, dacă nu vom începe digitalizarea acum, totul va fi pierdut pentru totdeauna", a declarat Ignacio Varchausky, directorul Asociaţiei Tango Via Buenos Aires şi un pasionat de tango.
Muzician, producător muzical şi director al Asociaţiei Tango Via Buenos Aires, Ignacio Varchausky, în vârstă de 32 de ani, lansează miercuri unul dintre cele mai ambiţioase proiecte care vizează arhiva înregistrărilor de tango din Argentina. Timp de trei ani, el şi echipa sa au pregătit terenul pentru acest proiect, digitalizând circa 6.000 dintr-un total de 100.000 de înregistrări existente.
Varchausky va prezenta miercuri şase discografii complete mai vechi şi mai noi. Pentru a demara proiectul de digitalizare a arhivelor de tango, organizaţia sa are nevoie de o finanţare de circa un milion de dolari. În cazul obţinerii acestei finanţări, proiectul ar urma să se deruleze pe parcursul a cinci ani.
Potrivit lui, în prezent doar 20% din totalul înregistrărilor de tango sunt prezente pe piaţă, de cele mai multe ori pe CD-uri de proastă calitate. Celelalte 80.000 de înregistrări sunt în posesia unor colecţionari, majoritatea foarte bătrâni, care sunt răspândiţi în toată lumea (Argentina, Uruguay, Japonia, Columbia, Statele Unite, Europa, etc.)
"Sunt colecţii unice. Omenii mor şi apoi se pierde urma acestor înregistrări", a mai spus Varchausky.
Colecţionarii au devenit "adevăraţi eroi", în condiţiile în care casele de discuri au distrus masiv înregistrările cu tangouri, în anii 1960, în cadrul unei politici de înlocuire a tangoului cu muzică rock şi pop.
Reprezentanţii UNESCO ar putea ajuta acest proiect, în luna septembrie, prin declararea tangoului, la cererea Aregentinei şi Uruguayului, ca parte a patrimoniului mondial al umanităţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de înregistrări cu tangouri argentiniene ar putea fi salvate prin digitalizare.
 Vizualizări articol: 706 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mii de înregistrări cu tangouri argentiniene ar putea fi salvate prin digitalizare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei