Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 iun 2008 - Anul XIII, nr. 139 (3820)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Creşterea preţurilor mărfurilor pune în pericol dezvoltarea economiei mondiale

Cele mai bogate naţiuni ale lumii, membre ale G8, au avertizat, sâmbătă, că majorarea preţurilor mărfurilor pune în pericol creşterea economiei mondiale, dar nu au oferit un plan pentru calmarea pieţelor şi a protestelor generate de costul ridicat al carburanţilor şi alimentelor, transmite Reuters.

La o reuniune organizată la Osaka, în Japonia, participanţii nu au discutat şi problema pieţei valutare, în pofida comentariilor din ultima perioadă referitoare la rolul avut de cotaţia redusă a dolarului asupra inflaţiei, iar analiştii consideră că acest fapt va duce, luni, la deprecierea monedei americane.

Majoritatea celor prezenţi s-au arătat mai îngrijoraţi de efectul negativ al crizei de pe piaţa creditelor asupra ritmului de dezvoltare economică, decât în privinţa creşterii preţurilor.

Mai mult, propunerea Italiei pentru introducerea unor reglementări care să descurajeze speculaţiile cu contracte la termen cu petrol a fost respinsă de Statele Unite şi Marea Britanie.

"Preţul mare al mărfurilor, în special al petrolului şi alimentelor, reprezintă o provocare serioasă pentru stabilitatea creşterii economice la nivel mondial, are implicaţii serioase în cazul statelor mai vulnerabile şi ar putea amplifica presiunile inflaţioniste", se arată în comunicatul reuniunii.

 

Petrolul, principala cauză.

Secretarul Trezoreriei SUA, Henry Paulson, a declarat că preţul ridicat al petrolului ar putea prelungi problemele economiei americane, Fondul Monetar Internaţional a avertizat asupra menţinerii unui ritm lent de dezvoltare la nivel mondial iar comisarul UE pentru Probleme Economice, Joaquin Almunia, a indicat pericolul unei stagflaţii (creştere economică lentă şi inflaţia ridicată - n.r.)

"Creşterea preţului ţiţeiului reflectă trendul pe termen lung al raportului dintre cerere şi ofertă, creşterea economică puternică şi nivelul minim al investiţiilor în sectorul petrolier", a spus Paulson.

Ca soluţie de compromis, participanţii au cerut FMI să analizeze care sunt factorii care au condus la un preţ al petrolului de aproape 140 de dolari pe baril.

"Uneori este dificil să distingi între o companie de transport aerian care vrea să se protejeze faţă de costul carburanţilor şi speculanţii cu petrol", a declarat ministrul britanic de Finanţe, Alistair Darling.

 

Proteste.

Preţul mare al combustibililor a dus la organizarea unor manifestaţii de protest în state precum Spania, Olanda, Malaezia şi Thailanda.

Reprezentanţi ai statelor producătoare şi consumatoare de petrol se vor întâlni la 22 iunie, în Arabia Saudită, pentru a discuta problema nivelului ridicat al preţurilor.

Săptămâna premergătoare reuniunii G8 a fost dominată de discuţiile privind legătura dintre declinul dolarului şi dublarea preţului petrolului, în ultimele 12 luni.

Rezerva Federală din Dallas a estimat, luna trecută, că deprecierea dolarului a contribuit cu circa o treime la creşterea cu 60 de dolari a preţului petrolului, în perioada 2004-2007.

Ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, a spus că există o legătură directă între declinul dolarului şi creşterea preţului mărfurilor.

Afirmaţia sa a fost însă contrazisă, sâmbătă, de Paulson, care a reiterat că Statele Unite sunt în favoarea unui dolar puternic.

Ţările membre ale G8 sunt Statele Unite, Japonia, Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania, Canada şi Rusia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creşterea preţurilor mărfurilor pune în pericol dezvoltarea economiei mondiale.
 Vizualizări articol: 516 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Creşterea preţurilor mărfurilor pune în pericol dezvoltarea economiei mondiale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei