Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 mai 2008 - Anul XIII, nr. 126 (3807)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Elveţia a acceptat deschiderea pieţei muncii pentru români

Elveţia a acceptat deschiderea progresivă şi controlată a pieţei muncii pentru România şi Bulgaria, protocolul de extindere asupra celor două ţări fiind semnat marţi, la Bruxelles, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea forţei de Muncă (ANOFM).

Protocolul de extindere asupra României şi Bulgariei a fost semnat de consilierul federal Eveline Widmer-Schlumpf şi secretarul de stat sloven din partea preşedinţiei Consiliului UE, Matjaž Šinkovec, cele două părţi exprimându-şi satisfacţia că au ajuns la un acord privind deschiderea progresivă şi controlată a pieţei muncii prin măsurile tranzitorii aprobate.

Data de intrare în vigoare a protocolului nu a fost stabilită, însă deschiderea progresivă a pieţei muncii pentru români şi bulgari se va întâmpla, cel mai probabil, în 2009.

În protocolul referitor la acordul pentru libera circulaţie a persoanelor, Elveţia şi UE au convenit asupra unei măsuri tranzitorii care prevede că, şapte ani după intrarea în vigoare a protocolului, Elveţia poate menţine restricţii relative la accesul pe piaţa muncii (prioritatea la angajare a mâinii de lucru autohtone, controlul condiţiilor de muncă şi salariu, contingente progresive anuale).

Astfel, potrivit ANOFM, numărul autorizaţiilor de sejur de lungă durată (permis B, de 5 ani) eliberate resortisanţilor din cele două state va creşte progresiv de la 362, în primul an, la 1.207 în al şaptelea an. Numărul autorizaţiilor de scurtă durată ( permis L, care se acordă de la 4 la 12 luni) va creşte de la 3.620 la 11.664.

Pe de altă parte, Elveţia are posibilitatea de a invoca o clauză de salvgardare specifică 10 ani după intrarea în vigoare a protocolului, permiţându-i să reintroducă numărul maxim în caz de imigrare excesivă, fără a se teme să fie supusă unor măsuri din partea UE.

Uniunea Europeană şi statele membre au încheiat cu Elveţia, la 21 iunie 1999, Acordul privind libera circulaţie a persoanelor, care a intrat în vigoare la 1 iunie 2002. Acest acord permite progresiv libera circulaţie a persoanelor între Elveţia şi statele membre UE.

Elveţia şi UE au negociat regimul tranzitoriu pentru români şi bulgari ca urmare a aderării celor două ţări la UE, la 1 ianuarie 2007.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elveţia a acceptat deschiderea pieţei muncii pentru români .
 Vizualizări articol: 269 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elveţia a acceptat deschiderea pieţei muncii pentru români0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei