Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 feb 2008 - Anul XIII, nr. 29 (3710)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Creditele în monede străine pot fi riscante

Populaţia trebuie să contracteze credite ipotecare în moneda în care obţine venituri, întrucât împrumuturile în monede străine devin periculoase când cursul valutar fluctuează semnificativ, a declarat secretarul general al Federaţiei Europene a Creditului Ipotecar, Annik Lambert.

"Este periculos pentru clienţii băncilor să ia credite ipotecare în monede diferite de cea în care obţin veniturile, această opţiune echivalând cu o speculaţie, iar speculaţiile sunt foarte periculoase pentru consumatori, pentru că pot ajunge în situaţia de a nu avea cu ce să-şi plătească ratele dacă se produc modificări semnificative ale cursului valutar", a afirmat Lambert.

Valoarea împrumuturilor în valută pentru populaţia avea, la finele anului trecut, o pondere de peste 53% în totalul creditelor pentru persoane fizice, situându-se la 37,93 miliarde de lei.

Atât banca centrală, cât şi analiştii financiari au recomandat populaţiei, în ultima perioadă, să contracteze credite în lei, în favoarea altor monede, în special a celor "exotice".

Lambert a apreciat că piaţa creditelor ipotecare din România înregistrează un avans mult mai mare decât pieţele europene mai dezvoltate, estimând că rata de creştere se va menţine în perioada următoare.

"În România este încă loc pentru dezvoltare ulterioară, întrucât valoarea pieţei este încă mică în comparaţie cu alte state din Uniunea Europeană. Totuşi, având în vedere că aici gradul de deţinere a locuinţelor este de 97%, mult mai ridicat decât în alte state dezvoltate, consumatorii se pot îndrepta către achiziţia unei case mai bune, renovarea sau extinderea celei existente", a spus Lambert.

Printre statele care înregistrează un grad similar de deţinere a locuinţelor se numără Bulgaria, Ungaria şi Letonia.

În perioada următoare, ar putea intra pe piaţa românească de credit mai multe bănci din Uniunea Euroepană, care nu şi-au anunţat încă intenţia de a-şi extinde operaţiunile în România. "Prezenţa cât mai numeroasă a instituţiilor de credit va spori concurenţa, ceea ce va duce la oferirea unor condiţii mai bune de creditare pentru consumator", apreciază Lambert.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creditele în monede străine pot fi riscante.
 Vizualizări articol: 543 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Creditele în monede străine pot fi riscante0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei