Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 oct 2017 - Anul XXII, nr. 235 (6651)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

„Sărbătorile Memoriei”

Concert de muzică instrumentală compusă de Ciprian Porumbescu şi lansarea cărţii „Rusu' moralist”, de Roman Istrati

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Centrul Pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene din municipiul Suceava a găzduit sâmbătă o nouă ediţie a „Sărbătorilor Memoriei”.

Evenimentul, organizat sub egida Consiliului Judeţean Suceava de Centrul Cultural „Bucovina”, prin care s-a sărbătorit în premieră ziua de naştere a lui Ciprian Porumbescu, compozitorul emblematic al Bucovinei (readus în atenţie doar cu prilejul manifestărilor comemorative), a oferit publicului sucevean şansa reîntâlnirii cu „Zicălaşii”, formaţia de tineri muzicieni care recuperează acordurile uitate ale cântecelor de altădată.

Concertul de muzică instrumentală susţinut de „Zicălaşi”, cu piese din tezaurul muzical al compozitorului bucovinean, a fost acompaniat de o lansare de carte, un moment aşteptat cu nerăbdare de mulţi cititori, pe care autorul, prof. Roman Istrati,

i-a avertizat de anul trecut (când a lansat volumul cu texte-pamflet „Ştrumfii Kremlinului”) că are în lucru încă o carte.

Intitulată „Rusu' moralist”, cartea reuneşte între coperţile sale texte publicate în revista „Jupânu'” abordând teme din aceeaşi zonă geopolitică.

Şi dacă „Zicălaşii” (Petru Oloieru, staroste - ţambal, Răzvan Mitoceanu - braci, Ionuţ Chitic - contrabas, Narcis Rotaru şi Adrian Pulpă - vioară) au reînviat cântecele lui Ciprian Porumbescu („Rapsodia Română”, „Tuchiluş prin măgheruş”, „Pe câmpiile Stupcei”, „Hora lui Traian”, „Hora 3”, „Bătrâneasca”, „Frunză verde de piper”, „Leliţa de la Munteni”, „Hora 5”, „Dragoş vodă cel vestit”, „Pân' era cioroaica barză”, „Tu Ileană dintre brazi”, „Ţiganii se sfătuiră”, „Haideţi, fraţi, cu bucurie!”, „Lăsaţi-mă să cânt!”) Roman Istrati a venit, aşa cum a spus, cu „o carte total jupânească”, întrucât cei care şi-au conjugat eforturile pentru realizarea ei au făcut parte din colectivul redacţional al săptămânalului „Jupânu'” (de la autor şi redactor de carte, la prefaţatorul şi ilustratorul copertei / Roman Istrati, Ion Drăguşanul, Sorin Avram şi Ovidiu Ambrozie Bortă - BOA).

Aşa că, concertul de muzică instrumentală prin care s-au marcat 164 de ani de la naşterea lui Ciprian Porumbescu („întâmplare astrală în folosul Bucovinei”, aşa cum a remarcat Ion Drăguşanul) s-a bucurat de aprecierea publicului (care a aplaudat prestaţia artistică a „Zicălaşilor”), iar cartea de pamflete geopolitice a lui Roman Istrati („un scrâşnet împotriva perenei neputinţe a unui neam fără memorie”) a fost receptată cu bucurie de degustătorii scrierilor acestui „risipitor de metafore”.

Un „risipitor de metafore” care în anii de juneţe a debutat fulminant ca poet, dar care, aşa cum scrie Sorin Avram în textul-prefaţă, a avut „atâtea talente extrascriitoriceşti” (între care „talentul de a se pierde în discuţii filosofice şi talentul de a se face simpatic”), care l-au deturnat de la poezie.

„Dacă cititorii în stele tocmiţi de Kremlin - subliniază Sorin Avram - ar fi ştiut că peste ani şi ani Roman Istrati va scrie articole atât de aspre împotriva mai marilor Rusiei, atunci cu siguranţă că ar fi apelat la toate trucurile pentru a-l determina pe acesta să scrie poezie”.

Cartea, editată cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava de Centrul Cultural „Bucovina”, structurată în trei părţi („Boii lu' Pitagora”, „Notorietatea nesimţirii” şi „Planeta isteroizilor”) cuprinde texte-pamflet care, aşa cum a spus unul dintre prietenii autorului, deputatul Ştefan Alexandru Băişanu, care au fost citite, răscitite şi comentate la momentul publicării lor în revista „Jupânu' ”, dar care acum, reunite în volum şi sprijinindu-se unul pe altul, capătă consistenţa şi greutatea prozei cu nuanţe satirice.

De la „Ţară, ţară vrem...mujici!”, la „Vaca rusă şi Albă ca Zăpada” sau „De ce trag clopotele, Voronin?”, şi de la „Putin şi putinica” şi „Spasiva, dar nu servim poeţi din secolul trecut” la „Când va fi Mongolia catolică”, „Puşcăria autonomă maghiară” sau „Postacii lui Putin”, pamfletele lui Roman Istrati sunt lecturi satirice menite să ne atragă atenţia asupra unor lucruri extrem de serioase, dar care poartă fesul şi costumul pestriţ al arlechinului.

„Şi cu asta - ca să închei cu un scurt decupaj dintr-unul din pamfletele lui Roman Istrati - spectacolul lumii poate continua”. Aşteptăm următoarea carte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concert de muzică instrumentală compusă de Ciprian Porumbescu şi lansarea cărţii „Rusu' moralist”, de Roman Istrati.
 Vizualizări articol: 1428 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Concert de muzică instrumentală compusă de Ciprian Porumbescu şi lansarea cărţii „Rusu' moralist”, de Roman Istrati5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei