Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 aug 2016 - Anul XXI, nr. 178 (6291)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Cultural

Poiana Stampei a fost pentru o săptămână capitala muzicii clasice pentru tineri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aflat la a patra ediţie, master class-ul “Muzica la altitudine”, desfăşurat în perioada 18-26 iulie, la Poiana Stampei, a oferit tinerilor muzicieni selectaţi posibilitatea de a studia timp de nouă zile tehnici de instrument şi interpretare muzicală împreună cu doi muzicieni de talie internaţională, Ştefan Horvath (vioară), concert maestru al Filarmonicii din Basel, şi Răzvan Suma (violoncel), solist concertist al Orchestrelor Radio România. În seara zilei de 26 iulie, la Sinagoga din Bistriţa a avut loc concertul final al stagiului de pregătire din localitatea suceveană. Graţie spaţiului deosebit de la Poiana Stampei, tinerii muzicieni au avut la dispoziţie o atmosferă potrivită pentru studiu în sălile şcolii gimnaziale şi în generosul spaţiu al Casei de Cultură, dar şi de relaxare, diverse programe şi excursii, discuţii pe teme muzicale şi culturale.

Invitatul special al ediţiei din acest an a fost Tiberiu Soare, fost dirijor al Orchestrei Operei Naţionale din Bucureşti (2007-2012), dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio (2012-2015) şi care s-a aflat la pupitrul unor  prestigioase orchestre precum Royal Philharmonic, London Philharmonic, Orchestra Radio din Praga şi a colaborat cu soprana Angela Gheorghiu în cadrul unor concerte care au avut loc la Praga, München, Paris (Opéra Royal de Versailles), Viena (Konzerthaus) etc. Dirijorul Tiberiu Soare le-a predat instrumentiştilor prezenţi cursuri şi a făcut exerciţii practice de aprofundare a sistemului de citire a partiturilor şi analize aplicate pe repertoriu - teme foarte importante pentru instrumentişti. 

 

O ediţie excepţională

Ca şi ediţiile anterioare, principalul organizator al master class-ului „Muzica la altitudine” este Cristina Istrate, absolventă a Academiei de Muzică şi manager al Cofetăriilor Cristina care, încă de la început, şi-a propus să sprijine şi să încurajeze tinerii talentaţi să se perfecţioneze şi să ajungă să-şi împlinească visul de a deveni muzicieni.

“Ediţia din acest este una excepţională. Ca organizare suntem în aceeaşi formulă şi avem alături de noi oameni excepţionali care ne-au susţinut, şi aici îl menţionez pe primarul comunei Poiana Stampei, Viluţ Mezdrea, care de-a lungul celor patru ediţii ne-a pus la dispoziţie tot ce avem nevoie pentru a ne desfăşura în cele mai bune condiţii.  Aş vrea să spun că un partener foarte important al celei de-a IV-a ediţii este Institutul Cultural Român, care ne susţine evenimentul, apoi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, care ne ajută să susţinem un concert de gală la Sinagoga din Bistriţa, şi Societatea de Concerte Bistriţa, prin domnul Gavril Ţărmure. Alături de noi avem şi alţi oameni excepţionali, lui Ştefan Horvath şi Răzvan Suma li s-a alăturat anul acesta un invitat excepţional, dirijorul Tiberiu Soare”, ne-a declarat Cristina Istrate.

 

O viaţa sintetizată într-o bucată de lemn

Selectarea cursanţilor a fost făcută de Răzvan Suma şi Ștefan Horvath pe baza CV-urilor trimise de tinerii muzicieni cu  vârsta cuprinsă între 12 şi 30 de ani, dornici să participe la aceste cursuri de perfecţionare. Majoritatea celor selectaţi au participat la diverse concursuri, cursuri de vară, concerte, fiind mai puţin importante premiile obţinute.

Una dintre participante este Ilinca Forna, elevă în clasa a X-a la Liceul de muzică “Sigismund Toduţă” din Cluj. Studiază vioara de 10 ani şi s-a aflat pentru al treilea an la Poiana Stampei.

“Vioara este pentru mine mijlocul meu de exprimare, până la urmă este toată viaţa mea sintetizată într-o bucată de lemn. Cânt de la 7 ani şi am participat la olimpiadele şcolare, la festivaluri de muzică de cameră şi am periodic concerte mici care mă ajută să mă obişnuiesc cu publicul. La acest master class de la Poiana Stampei mediul este extraordinar şi socializarea este la un nivel ridicat, înveţi foarte multe de la maestrul Horvath. Pur şi simplu ne lasă pe toţi profund impresionaţi după fiecare întâlnire pe care o avem”, ne-a spus tânăra violonistă.

 

Muzica se face studiind pe scenă

În cele opt ore alocate zilnic lucrului individual (patru ore dimineaţa şi patru ore după-amiaza) s-a realizat o finisare a interpretării unor piese pe care tinerii muzicieni le au în studiu. Concertul final, la care a participat întregul grup, a fost pregătit în doar două zile, pentru a fi exersate abilităţile şi condiţiile de adaptare rapidă la un program nou, partiturile fiind distribuite elevilor pentru studiu şi interpretare în seara zilei de vineri.

“De patru ani este o atitudine nefirească în România şi ne bucurăm că reuşim să o facem noi. Pentru muzică şi pentru cursanţii selectaţi anul acesta este foarte important. La fel de important este şi pentru noi, ca profesori, faptul că avem activitate, faptul că vin cursanţi, faptul că vin cei mai buni dintre muzicienii din România. Este un barometru al valorii noastre. În acesta an suntem o echipă de trei, Ştefan Horvath este profesorul la vioară, eu, Răzvan Suma, sunt profesorul de violoncel şi Cristina Istrate, organizatorul fără de care nu ar fi fost nimic. În concertul de gală cântăm cu cursanţii şi este foarte important exerciţiul de scenă. Muzica se face cu studiul pe scenă. Acesta este unul din beneficiile majore ale master class-urilor: să iasă pe scenă”, ne-a declarat violoncelistul Răzvan Suma.

 

Sunetul viorii Antonio Stradivarius din 1718 la Poiana Stampei

Ca în fiecare an, Guarnery Society a oferit şi la această ediţie tuturor cursanţilor în mod egal posibilitatea de a studia pe o vioară Stradivarius, sunetul acestei viori şi virtuozitatea violoniştilor fiind aplaudate la Poiana Stampei şi Bistriţa.

„După cele câteva zile de studiu şi antrenament, la final are loc un concert, iar o vioară renumită este pusă <în slujba> unui participant în concertul de gală.

În fiecare an am  încercat să aduc câteva instrumente istorice importante. Anii trecuţi am avut Carlo Antonio Testore, Rogeri. Aceste instrumente sunt aduse în mod special ca toţi cursanţii să cânte pe ele şi să studieze ca să vadă cum funcţionează un instrument adevărat. Anul acesta am adus o vioară Antonio Stradivarius din 1718, Michelangelo se numeşte vioara, cu care toţi cursanţii  vor studia şi vor cânta, iar la concertul final unul dintre ei va cânta cu această vioară. Vioara Stradivarius este adusă la Poiana Stampei de directorul  Guarnery Society din Elveţia pentru  două zile, acesta vine cu avionul, închiriază maşină şi stă aici cu vioara  şi după aceea pleacă. Este o vioară bine păzită şi foarte valoroasă. Nu vioara care vine este importantă pentru ei, ci toată  informaţia pe care o primesc aici, muzica fiind un domeniu complex”, ne-a declarat Ştefan Horvath.

Evenimentul muzical a fost organizat de Primăria comunei Poiana Stampei, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Asociaţia culturală “Muzica la altitudine” şi Institutul Cultural Român şi Radio România Cultural, cu sprijinul mai multor sponsori.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poiana Stampei a fost pentru o săptămână capitala muzicii clasice pentru tineri.
 Vizualizări articol: 1147 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Poiana Stampei a fost pentru o săptămână capitala muzicii clasice pentru tineri5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ardei copţi cu smântână Este o reţetă rustică simplă, din categoria ”ca la bunica”. Se pregăteşte uşor, fără multe ingrediente, dar preparatul este foarte gustos.Avem nevoie de:1 kgardei copţi şi curăţaţi sau 2 borcane ardei copţi (pot fi ardei graşi, kapia sau... Citeşte