Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 oct 2012 - Anul XVII, nr. 235 (5140)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

„Ziua Activităţilor Culturale la Siret”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria şi Consiliul Local al Oraşului Siret şi Centrul Cultural „Mihai Teliman” au organizat sâmbătă, în Sala Voievozilor din imobilul primăriei, „Ziua Activităţilor Culturale la Siret”.

 

Premii pentru 38 de elevi şi profesori merituoşi

Sărbătoare aparte în arealul bucovinean, „Ziua Activităţilor Culturale la Siret” (sau, în anii anteriori, când se desfăşura pe parcursul a două zile, „Zilele Culturii Siretene”) a cuprins o serie de manifestări menite să evidenţieze preocupările şi roadele culturale ale siretenilor şi ale invitaţilor lor.

Activităţile zilei au debutat cu festivitatea de premiere a elevilor şi profesorilor cu merite deosebite, cărora amfitrionii manifestării, viceprimarul Leonard Cristian Mocrei şi prof. Mihai Mihăiescu Aniuk, le-au conferit diplome şi premii pentru rezultatele obţinute. Au fost premiaţi 38 de elevi şi profesori care au făcut cinste urbei prin locurile pe care le-au obţinut participând la diverse competiţii de nivel naţional şi internaţional, premii care au constat şi în cărţile cu autograf oferite de autorii Dumitru Brădăţan, Gheorghe Regăţanu şi Mihai Pânzaru PIM (care le-a desenat tuturor portretele pe parcursul desfăşurării manifestării).

 

„În viaţă sunt un pelerin” şi „Capac pentru oala cu chişleac”

Au fost lansate totodată şi două cărţi, una aparţinând unui oaspete din Ucraina, Nicolae Mintencu (unul dintre cei doi profesori de limba română din ţara vecină care au primit titlul onorific de „învăţător emerit din Ucraina”), „În viaţă sunt un pelerin”, care cuprinde cugetările autorului asupra celor mai acute probleme ale şcolii contemporane şi creionările sale asupra unor colegi de breaslă, cealaltă avându-l ca autor pe sireteanul Florin Guşul, intitulată „Capac pentru oala cu chişleac”, „o provocare”, cum a numit-o Mihai Pânzaru PIM (care a ilustrat-o grafic), „pentru care feministele vor înfiinţa comitete ad-hoc de protest”.

Carte pe care autorul (care a mărturisit că şi-a dorit de la bun început „să aibă un loc aparte, pentru a fi utilă la ceva”) a aşezat-o pe buza unei căni de lut plină cu lapte acru.

 

„Am pus rime sub capac / Chiar în oala cu chişleac...”

Cartea lui Florin Guşul (care conţine versuri şi „fâşii de proză” marcate, aşa cum scrie prefaţatorul Călin Ciubotari, de „un umor curat, fără complicaţii inutile, care te loveşte ca un accelerat”) l-a determinat pe un alt oaspete de la Cernăuţi, poetul şi jurnalistul Vasile Bâcu, preşedintele Societăţii pentru Cultura Românească, să rostească o epigramă: „Am pus rime sub capac / Chiar în oala cu chişleac / Cum să nu vă facă placul / Când chiar PIM i-a pus capacul”. Provocare suficientă pentru „rectorul epigramiştilor bucovineni”, Emil Ianuş, care, luându-l ca ţintă pe Vasile Bâcu, a lansat o rafală de epigrame: 1- „Lui Vasile-al meu, săracu’ / Văd că-i place mult chişleacu’ / Deci, cum laptele e sacru / Daţi-i vin cu...lapte acru; 2 - „Azi la prânz, dragă Vasile / Ca să ai umor de leac / O să-ţi dau vreo două kile / De catrene cu...chişleac”.

 

„La Siret musteşte istoria şi cultura într-un context multietnic”

Şi, dacă aşa cum a spus prof. Ioan Bodnar, „la Siret musteşte istoria şi cultura într-un context multietnic”, prof. Franz Pieszczoch, autorul mai multor cărţi despre trecutul Siretului, a vorbit despre contribuţia etniei germane în istoria oraşului.

Pentru că Dumitru Brădăţan în cuvântul său s-a referit la scriitori spunând că „scrisul nu-i de mântuială şi poartă poverile şi frumuseţile lui”, Emil Ianuş a mitraliat epigramistic din nou cu dedicaţia Dumi Brad: „Cum poartă părul strâns în coadă / E zeu-ntregului oraş; / Chiar şi copiii fug pe stradă / Ca să-l ajungă pe...codaş”.

 

Expoziţia „România anilor 2000” şi un concert susţinut de cvartetul de coarde „Lira”

„Zilele Activităţilor Culturale la Siret” au continuat după-amiază cu vernisajul expoziţiei realizate de graficianul Claudiu Savin („un ieşean adoptat de bucovineni”, aşa cum l-a prezentat prof. Mihai Mihăiescu Aniuk) care şi-a reunit lucrările sub genericul „România anilor 2000”. Lucrările, realizate în peniţă, cu tuş, au fost etalate în holul de la parterul primăriei.

Seara, organizatorii au oferit cu un concert de muzică de cameră susţinut de cvartetul de coarde „Lira” (prof. Constantin Smochină - vioara I, prof. Gelu Cuzic - vioara II, prof. Doina Chişcă - violă, prof. Dumitru Amarghioalei - violoncel).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Ziua Activităţilor Culturale la Siret”.
 Vizualizări articol: 1275 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Ziua Activităţilor Culturale la Siret”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei