Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 mai 2010 - Anul XV, nr. 107 (4398)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Distincţie

Uniunea Polonezilor din România, model pentru comunităţile poloneze din Uniunea Europeană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Uniunii Europene a Comunităţilor Poloneze, Tadeusz Adam Pilat, i-a înmânat, vineri, 7 mai, într-un cadru festiv, desfăşurat la Suceava, deputatului Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, o medalie de merit, în semn de preţuire pentru tot ce a realizat Uniunea Polonezilor din România în cei 20 de ani de activitate. După cum ne-a spus deputatul Ghervazen Longher, Uniunea Polonezilor din România este prima dintre toate comunităţile poloneze din Europa care primeşte această medalie.

„Am fost daţi drept model, pentru faptul că am păstrat tradiţiile, obiceiurile, limba polonă, am realizat multe schimburi culturale cu polonezii din alte comunităţi, dar şi cu alte minorităţi. Suntem apreciaţi pentru păstrarea identităţii poloneze, a culturii şi limbii, în domeniul educaţiei, precum şi apropierii polono - române”, a mai completat deputatul.

 

500 de invitaţi, la Soloneţu Nou

Sâmbătă, începând cu ora 11:00, aproape 500 de invitaţi din ţară, reprezentanţi ai celor 14 asociaţii locale poloneze, dar şi din străinătate, au participat la Sf. Liturghie de la Biserica Catolică din Soloneţu Nou. În aceeaşi zi, oaspeţii au luat parte şi la câteva spectacole prezentate de ansamblurile autohtone Solonczanka şi Mala Pojana. La finalul zilei, formaţia Kilersi din Polonia a susţinut un concert mult aplaudat de spectatori.

Uniunea Polonezilor din România este singura organizaţie care reuneşte persoanele de origine poloneză din România. În prezent, organizaţia reuneşte 14 asociaţii locale şi activează de 20 de ani, mai ales pentru păstrarea identităţii poloneze, a culturii şi limbii, în domeniul educaţiei, precum şi apropierii polono - române. Sediul Uniunii este la Suceava, unde, înainte de Primul Război Mondial, a luat fiinţă Asociaţia de Ajutor Frăţesc şi de Lectură a cărei activitate, la fel ca a altor organizaţii din diaspora poloneză, a fost întreruptă pe perioada guvernării comuniste din România. Imediat după schimbarea regimului, a renăscut bogata tradiţie a asocierii polonezilor ca urmare a acţiunii comunităţii din Bucureşti care, pe 16 martie 1990, a înfiinţat Uniunea Polonezilor din România „Dom Polski” din Bucureşti. În acelaşi timp au renăscut comunităţile poloneze din Bucovina, la 20 mai fiind înfiinţată Asociaţia Polonezilor din Suceava. În timpul celui de-al doilea Congres al polonezilor din România, din anul 1991, toate organizaţiile s-au unit în Uniunea Polonezilor din România, cu sediul la Suceava. Împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea Uniunii Polonezilor din România a fost marcată prin mai multe acţiuni atât la Suceava, cât şi la Soloneţu Nou.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Uniunea Polonezilor din România, model pentru comunităţile poloneze din Uniunea Europeană.
 Vizualizări articol: 786 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Uniunea Polonezilor din România, model pentru comunităţile poloneze din Uniunea Europeană4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei