Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 mai 2010 - Anul XV, nr. 107 (4398)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Schimbare

Adunarea generală de alegeri a Societăţii Scriitorilor Bucovineni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Sala de Arte “Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei “I.G. Sbiera” din municipiul Suceava s-a desfăşurat, la sfârşitul săptămânii trecute, Adunarea generală de alegeri a Societăţii Scriitorilor Bucovineni.

 

Situaţie financiară extrem de modestă şi restanţe la plata cotizaţiei

Adunarea generală, anunţată în deschidere de preşedintele Societăţii Scriitorilor Bucovineni (SSB), Ion Beldeanu, ca fiind statutară prin numărul membrilor prezenţi, a avut la ordinea de zi prezentarea unui raport general de activitate, susţinerea unor referate, expunerea unui proiect de plan de măsuri şi, după o sesiune de dezbateri, alegerea noului comitet de conducere, cu desemnarea şi validarea în funcţii a preşedintelui, a celor trei vicepreşedinţi, a secretarului şi a responsabilului financiar.

Dacă raportul de activitate prezentat de preşedintele Ion Beldeanu a avut în vedere aspecte diverse, de la istoricul societăţii, acţiunile şi manifestările organizate şi desfăşurate sub egida SSB, până la situaţia financiară extrem de modestă şi restanţele la plata cotizaţiei, cele trei referate (susţinute de Doina Cernica, Ion Cozmei şi Nicolae Cârlan) au semnalat o serie aspecte concrete din activitatea societăţii.

 

“Oameni cu calităţi pragmatice” şi pagină web pentru SSB

Proiectul planului de măsuri propus de Nicolae Cârlan a vizat sporirea efectivului SSB prin primirea de noi membri, continuarea editării revistei “Bucovina literară” în cel puţin „aceiaşi parametri calitativi ca până acum”, înfiinţarea unei edituri proprii şi editarea unui lexicon al membrilor SSB.

Discuţiile au relevat o serie de propuneri menite să revigoreze activitatea societăţii: alegerea în noul comitet de conducere a unor “oameni cu calităţi pragmatice” (Viorica Petrovici), realizarea unei pagini web (Elena Brânduşa Steiciuc), rezervarea în revista “Bucovina literară” a unui “spaţiu destinat tinerelor condeie” şi înfiinţarea unei pagini umoristice (Emil Ianuş), limitarea accesului în revistă a unor scriitori din alte zone şi publicarea şi promovarea cu precădere a scrierilor autorilor bucovineni (Constantin Blănaru).

 

“Bucovina literară” poate fi reformată

Cernăuţeanul Ilie Tudor Zegrea s-a pronunţat pentru o mai bună colaborare şi strângerea relaţiilor cu scriitorii români din Regiunea Cernăuţi, militând pentru un proiect comun de anvergură pentru „editarea literaturii interbelice din Bucovina”, Gheorghe Patza a vizat relaţia cu asociaţiile cultural-literare  din judeţ, iar Sabina Fînaru a propus un supliment volant al “Bucovinei literare” pentru publicarea creaţiilor tinerilor autori.

Lucia Olaru Nenati a subliniat necesitatea “reafirmării statutului şi demnităţii SSB în faţa autorităţilor”, pr. Nicolae Cojocaru (cel care, cu ani în urmă, a făcut propunerea ca publicaţia SSB să poarte numele “Bucovina literară”) s-a declarat de acord că “revista poate fi reformată”, iar Decebal Alexandru Seul a solicitat publicarea într-un număr al revistei a listei nominale complete (cu câteva date de referinţă) a membrilor SSB.

 

Alegerea noului comitet de conducere

Înainte de desfăşurarea alegerilor, preşedintele Ion Beldeanu a dat citire prevederilor statutare şi a anunţat procedura, propunând totodată ca numărul celor înscrişi pe buletinele de vot să se limiteze la 20.

Odată cu citirea de către Elena Brânduşa Steiciuc a scrisorii vicepreşedintelui Mircea A. Diaconu, care nu a putut participa la adunare, a apărut şi prima propunere pentru noul preşedinte, prin nominalizarea lui Constantin Arcu.

S-au făcut apoi propuneri în continuare, pe buletinele de vot fiind înscrise 16 nume, la care s-au adăugat alte două, ca reprezentanţi ai scriitorilor români de la Cernăuţi.

Dacă cele două poziţii ale cernăuţenilor erau inatacabile, din ceilalţi 16 înscrişi urmau să rămână, după exercitarea votului, doar nouă membri.

 

Constantin Arcu, noul preşedinte al SSB

Buletinele de vot au fost colectate în pălăria londoneză a venerabilului octogenar Dumitru Oniga, iar comisia de numărare a voturilor, alcătuită din Anica Facina, Ştefan Stroe şi Aida Hancer a prezentat la final un rezultat în “coadă de peşte”, întrucât pe ultima poziţie se situau două persoane cu acelaşi număr de voturi.

S-a optat pentru o soluţie de compromis, ambii au fost acceptaţi, ba chiar s-a mai suplimentat lista componenţilor comitetului de conducere cu încă un nume. Aşadar, comitetul de conducere al SSB ar fi avut (dacă nu apărea o surpriză) 13 membri (11 plus doi de la Cernăuţi). Surpriza a fost anunţată de Ion Cozmei, care s-a retras din acest comitet după ce noii aleşi s-au întrunit şi au făcut desemnările pe funcţii.

Importante fiind acestea din urmă, SSB are de acum următoarea conducere: Constantin Arcu - preşedinte, Doina Cernica, L.D. Clement şi Carmen Veronica Steiciuc - vicepreşedinţi, Alexandru Ovidiu Vintilă - secretar şi Emil Ianuş - trezorier.

Fostului preşedinte, Ion Beldeanu, i s-a oferit, la propunerea lui Constantin Hrehor, statutul de preşedinte onorific.

 

 

“Nu suntem în gang, la barbut”

Alegerile n-au fost lipsite de controverse şi comentarii. Citirea scrisorii lui Mircea A. Diaconu, înainte de exercitarea votării, în care acesta îl propunea pe Constantin Arcu pentru funcţia de preşedinte, a fost considerată de unii ca fiind o formă de manipulare.

“Este ca şi cum ai face campanie electorală în cabina de vot”, a spus franc poetul Ioan Manole.

De fapt, Ioan Manole şi-a manifestat nemulţumirea şi faţă de compromisul prin care numărul membrilor comitetului de conducere a crescut de la nouă plus doi, la 11 plus doi.

Situaţia de balotaj, aşa cum a precizat el, trebuia rezolvată tot prin vot, nu prin tragere la sorţi (cum s-a sugerat), pentru că “nu suntem în gang, la barbut”.

El a semnalat şi dezinformarea membrilor SSB: “Am crezut că vin să aleg preşedintele societăţii şi că funcţia va reveni celui care are cele mai multe voturi, nu să aleg un consiliu care desemnează preşedintele”.

 

 

Constantin Arcu: „Singur n-aş putea face nimic!”

Scriitorul Constantin Arcu, desemnat de noul comitet de conducere în funcţia de preşedinte (deşi pe primul loc, ca număr de voturi exprimate, s-a situat poeta Carmen Veronica Steiciuc) a mulţumit la final pentru încrederea acordată, exprimându-şi speranţa că membrii societăţii vor fi alături de el (“Pentru că singur n-aş putea face nimic!”) şi că energiile se vor conjuga pentru revigorarea SSB.

Glumeţ a fost la final noul responsabil financiar, Emil Ianuş, care s-a “cadorisit”, vizavi de această funcţie, cu o epigramă intitulată “Mie, ca trezorier”:

“N-am fost nicicând în fruntea frunţii, / N-am fost mogul şi nici boier / Căci nu m-am măsurat cu munţii, / Dar astăzi sunt trezorier”, cu următorul adaos: “Şi dacă n-aş avea umor, / Aş spune că-s un…colector”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adunarea generală de alegeri a Societăţii Scriitorilor Bucovineni.
 Vizualizări articol: 860 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Adunarea generală de alegeri a Societăţii Scriitorilor Bucovineni4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei