Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 dec 2009 - Anul XIV, nr. 295 (4281)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Cu aură creştinească

O seară închinată culturii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asociaţia Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei” a organizat luni, în Sala „Dom Polski” din municipiul Suceava, o manifestare culturală cu aură creştinească, la care au participat, deopotrivă, clerici şi mireni, copii şi părinţi, cărora li s-a vestit, prin cânt de colinde, naşterea Mântuitorului nostru, Isus Hristos.

 

„O lucrare care face cinste Sucevei şi cercetării istorice”

Manifestarea, „o seară închinată culturii”, aşa cum a spus preşedintele Asociaţiei Culturale „Sfântul Mitropolit Dosoftei”, părintele Justinian-Remus A. Cojocar, organizată la numai o zi după prăznuirea Sf. Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, a avut ca eveniment principal lansarea cărţii „Monografia Bisericii Sf. Dumitru din Suceava”, lucrare realizată de pr. Justinian-Remus A. Cojocar şi diaconul profesor Vasile M. Demciuc.
„O carte de suflet”, cum a apreciat-o conf. univ. dr. Mihai Lazăr de la Facultatea de Istorie-Geografie a Universităţii „Ştefan cel Mare”, „o lucrare care face cinste Sucevei şi cercetării istorice”.

 

„O realizare remarcabilă întocmită cu responsabilitate”

Cartea, care se adaugă unor lucrări similare care vizează ctitoriile creştine ale Sucevei (cu puţin timp în urmă Fundaţia Culturală a Bucovinei a premiat „Monografia Bisericii Învierea Domnului din Suceava”, scrisă de tânărul teolog Dumitru Irimia, iar arheologul dr. Ion Mareş a scos recent de sub tipar lucrarea monografică „Biserica Sf. Gheorghe (Mirăuţi) din Suceava - Prima Catedrală Mitropolitană a Moldovei”) valorifică documentar biserica domnească pe care Petru Rareş a construit-o în anii 1534-1535, una dintre cele 18 biserici pictate în exterior din această zonă.
Monografia, „scrisă cu dragoste creştinească”, aşa cum a subliniat conf. univ. dr. Mihai Lazăr, de doi autori „cu contribuţii recunoscute pe tărâm istoric şi teologic”, este „o realizare remarcabilă întocmită cu responsabilitate”.

 

„Cea mai frumoasă zăbavă este citirea unei cărţi...”

„O monografie complexă”, a accentuat Mihai Lazăr, prin care autorii „reuşesc să transmită mesajul teologic, istoric şi artistic” asupra acestui monument, care face parte din „tezaurul unic de artă românească şi europeană”.
Şi dacă diaconul profesor Vasile M. Demciuc i-a îndemnat pe cei prezenţi la lectură, pentru că „cea mai frumoasă zăbavă este citirea unei cărţi, mai ales când e scrisă pentru suflet şi pentru învăţătură”, părintele Justinian-Remus A. Cojocar (care a copilărit lângă această biserică, iar acum este slujitor la altarul ei) a mărturisit că s-a simţit dator să facă această lucrare, aducând astfel „o jertfă bisericii, pentru că şi biserica s-a jertfit pentru mine”.

 

Sărbătoarea Naşterii Domnului, pe care o vestim prin colinde

“Această carte este o izbândă - a spus părintele Justinian Cojocar - este o carte pe care v-o dăruiesc vouă, o dăruiesc Bisericii, totul spre slava lui Dumnezeu!”.
O izbândă pentru care i-a mulţumit şi tatălui său, părintele prof. Aristarch Cojocar, care a urcat pe scenă şi a conferenţiat despre măreţia şi însemnătatea Sărbătorii Naşterii Domnului, sărbătoare pe care o vestim prin colinde.
Colinde pe care le-au interpretat apoi copiii Grupului folcloric “Muguraşul” şi colegii lor mai mici din clasele a III-a şi a IV-a de la Şcoala Generală Nr. 1 Suceava, acompaniaţi la pian şi vioară de Laur Hreniuc şi Mihai Cotos.
O seară în care s-au interpretat la pian colinde (Andrei Hoffman), dar şi “Mica serenadă” de Haydn (Ion Onisim) sau liniştitoare sonate de Chopin (Laur Hreniuc), şi care s-a încheiat în cânt de colinde interpretate de Corala preoţească “Fiii Bucovinei” din Rădăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O seară închinată culturii.
 Vizualizări articol: 1514 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
O seară închinată culturii3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei