Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 iul 2009 - Anul XIV, nr. 170 (4156)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Să luăm aminte!

416 ani de viaţă trăită cu demnitate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei cinci supravieţuitori ai închisorilor comuniste, mărturisitori ai ororilor suferite, oameni care s-au menţinut demni şi au devenit repere în viaţa culturală suceveană, cărora li se vor conferi, săptămâna viitoare, Trofeul Bucovinei şi Certificatul de Martir al Spiritualităţii Româneşti în Bucovina, însumează împreună nu mai puţin de...416 ani de viaţă.

 

Născut la data scufundării „Titanicului”

Mărturisitorii prin scris, scriitorul câmpulungean George Ungureanu, cercetătorul şi cărturarul Eugen Dimitriu, poeţii cuvântului răstignit Dumitru Oniga şi Vasile Pânzariu, şi mărturisitorul în imagini grafice, artistul plastic humorean Radu Bercea, vor fi omagiaţi pe parcursul celor trei zile în care se va desfăşura complexul de manifestări circumscrise proiectului iniţiat de scriitorul Ion Drăguşanul cu genericul „Comemorarea arderii cărţilor Bucovinei”.
Nonagenarul câmpulungean George Ungureanu (97 ani), decanul de vârstă al foştilor deţinuţi politici bucovineni, autorul unei cărţi cutremurătoare („Camera zero”), care şi-a măcinat viaţa în închisori (alături de Constantin Noica, Valeriu Anania, Alexandru Mironescu, Sandu Tudor...) s-a născut la data de 12 aprilie 1912, în aceeaşi zi în care s-a scufundat celebrul transatlantic „Titanic”.

 

În anul promulgării Constituţiei României Mari

Cărturarul şi reputatul genealogist Eugen Dimitriu (86 ani), basarabean la origine, dar trăitor mulţi ani în târgul Fălticenilor (pe care l-a evocat în volumul „Oraşul muzelor” şi în monumentala cronică de familie „Cazabanii), întemniţat în închisoarea-sanatoriu de la Tg. Ocna (unde l-a cunoscut pe „sfântul închisorilor”, Valeriu Gafencu) s-a născut în toamna anului 1923, anul în care a fost promulgată Constituţia României Mari.
Poeţii cuvântului răstignit, Dumitru Oniga (84 ani) născut la Stupca în anul 1925, care şi-a întemeiat familia în timp ce avea D.O. (domiciliu obligatoriu) în Bărăgan, în „satul blestemat” Răchitoasa, autor de „Cântece triste” şi al volumului rememorativ de proză „Urme, lacrimi, sânge, morminte”, închinat „tuturor prigoniţilor pentru dreptate”, şi Vasile Pânzariu (79 ani), condamnat la robie în minele de plumb de la Baia Sprie şi Cavnic, trăitor al unui „Coşmar în noaptea veacului”, au, la rândul lor, umerii îngreunaţi de povara anilor.

 

„Să iertăm trecutul, dar să nu-l uităm!”

Artistul plastic humorean Radu Bercea (1939), condamnat la 20 de ani de muncă silnică şi zece ani degradare civică pentru „crima de uneltire contra ordinii sociale”, realizatorul singurului ciclu de lucrări din plastica românească în care reconstituie secvenţe dramatice, tulburătoare, din locurile de crâncenă detenţie şi coloniile penitenciare de muncă prin care a trecut (Luciu-Giurgeni, Cireşu, Grădina, Strâmba, Salcia, Stoeneşti, Măraşu, Vaca, la “Saivane” sau pe înfricoşătorul bac “Gironde”), creatorul care şi-a aşezat truda artistică sub motto-ul „Să iertăm trecutul, dar să nu-l uităm!”,
va împlini, peste o lună, vârsta de 70 de ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 416 ani de viaţă trăită cu demnitate.
 Vizualizări articol: 440 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
416 ani de viaţă trăită cu demnitate5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei